navigacija Naslovnica Premium

NEREALNI SPISAK

1.2.2012 09:45

Kako Vlada bira ko je prioritet nad prioritetom za pomoć oko plaćanja struje

Dugovanja građana za struju iznose oko 120 miliona eura, a Elektroprivreda ima oko 337.000 registrovanih brojila čiji su korisnici građani

Januarski računi po većoj cijeni struje stići će svim potrošačima do sredine februara, a još nije proširen Vladin “oskudni” spisak građana koji će dobijati subvencije.

Institucije vlasti imaju podatke mimo realne socijalne situacije, time što registruju samo 24.000 korisnika socijalne pomoći. Osim toga, rezonuju da nezaposleni i oni koji mogu dokazati da mjesecima ili godinama nemaju plate, mogu i bez struje ako ne mogu da je plaćaju.

Upravo zbog takvog statusa, za koji je odgovorna izvršna vlast koja kreira socioekonomski ambijent, nemaju pravo na pomoć iz državnog budžeta pri plaćanju za struju.

Kojim pravilima Ministarstvo rada i socijalnog staranja određuju ko treba da prima subvencije, ko je “prioritet nad prioritetom”? Preciznije - čime dokazuje da onaj ko je izabran za subvencije lošije živi od onog ko nema pravo na pomoć, a takođe je u teškoj socijalnoj situaciji?

"U ovom slučaju se radi o kategoriji građana koji su ostvarili prava iz socijalne zaštite ili iz boračko-invalidske zaštite i samo se za njih smatra da se radi o licima koja su u stanju socijalne potrebe, bilo po osnovu materijalnog ili zdravstvenog stanja. Ispunili su zakonske uslove za ostvarivanje ovog prava", zvanično su odgovorili "Vijestima" iz Ministarstva.

Na pitanje "Vijesti" da li misle da će situaciju poboljšati to što će samo 24.000 potrošača dobijati subvencije, uzimajući u obzir broj nezaposlenih i onih čiji poslodavci ne isplaćuju zarade na vrijeme, iz Ministarstva odgovaraju da su već rekli da je potencijalnih korisnika toliko porodica, sa oko 52.000 članova.

Dugovanja građana za struju iznose oko 120 miliona eura, a Elektroprivreda ima oko 337.000 registrovanih brojila čiji su korisnici građani.

Nezaposlenima ništa

"Dosadašnje subvencioniranje je bilo korisno za kategorije koje su je dobijale i sa takvom praksom treba nastaviti. Kada se radi o licima prijavljenim Zavodu za zapošljavanje, korisnicima penzije i slično, ne postoji zakonski osnov kojim bi se utvrđivalo njihovo materijalno stanje da bi bili potencijalni korisnici subvencije (ukoliko nisu ostvarili prava iz socijalne zaštite).

Jer sami njihov status (nezaposleno lice, penzioner i sl.) ne daje osnov da se radi o licima koja su u stanju socijalne potrebe, s obzirom na to da oni mogu imati druge prihode ili imovinu ili članovi njihove porodice sa kojima čine zajednicu življenja", odgovoreno je iz Vladinog resora.

Prema programu subvencioniranja potrošača, koji je Vlada usvojila 2008, pravo na pomoć ima 13.700 porodica, za koje je ovogodišnjim budžetom opredijeljeno milion eura. To podrazumijeva popust od 40 odsto na račune do 60 eura, dok se na veće iznose dug umanjuje za fiksna 24 eura.

Najavljeno je da će broj korisnika subvencija zbog poskupljenja struje biti povećan na 24.000 građana, a za to je potrebno dodatnih oko milion eura. Vlada je objavila da je zadužila Upravu za imovinu da pokrene postupak prodaje 70 automobila koje su do sada koristili državni organi, tvrdeći da će novac biiti iskorišćen za subvencioniranje troškova za struju.

"Broj potencijalnih korisnika subvencija je utvrđen na osnovu podataka o korisnicima prava socijalne i boračko invalidske zaštite iz novembra 2011. Nakon poskupljenja struje sugerisano je da se uključe najugroženije kategorije građana koji su u skladu sa zakonskim propisima ostvarili pojedina prava iz oblasti socijalne zaštite i boračko invalidske zaštite", istakli su iz Ministarstva.

Pravo na subvencioniranje računa imaju korisnici materijalnog obezbijeđenja porodice, lične invalidnine, tuđe njege i pomoći, u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Subvencije su opredijeljene i za porodice palih boraca shodno Zakonu o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

Za provjeru socijalne potrebe prilikom subvencioniranja računa za struju, Vladi je mjerilo, kako neformalno saopštavaju, aktuelni spisak korisnika socijalne i boračko-invalidske zaštite.

Tražite subvencije

Subvencioniranje računa je nastavljeno za prošlogodišnje korisnike, ali novi tek treba da se prijavljuju, iako će uskoro svima stići fakture po većoj cijeni struje od one u 2011.

"Program subvencioniranja se kao i prethodnih godina odvija u kontinuitetu, što znači da će se primjenjivati i u 2012.

Važno je animirati što veći broj korisnika da se blagovremeno obrate lokalnim jedinicama elektrodistribucije ili nadležnim centrima za socijalni rad radi ostvarivanja subvencije", napomenuli su iz Ministarstva.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • kako god 6 godina i 9 mjeseci
  Nikad ,nikad, nista pametno da smisle, Ustvari ne gledaju oni nikom da pomognu nego samo da koga sta za........ Podjite u neku socijalnu ustanovu pa cete vidjeti, bar na sjeveru. A sto se tice nezaposlenih niko nije ugrozeniji od njih.
  • 0
  • 0
 • Vuchko 6 godina i 9 mjeseci
  Hvala Vladi što na ovaj način "brine" o nama...
  • 0
  • 0
 • panco vila 6 godina i 9 mjeseci
  za stuju nema socijalne kategorije. strujomjer pokazuje koliko ko ima para. redovne platise nijesu iz kategorije bogatih nego su to penzioneri i lica koja ne vide nacin da plate ako se dva racuna spoje. kategorizacija je jednostavna do 500kwh najniza tarifa od500-1000kwh srednja preko 1000kwh ko trosi taj ima i da plati.
  • 0
  • 0