navigacija Naslovnica Premium

ZAHTJEV NEREALAN

18.1.2011 08:26

Lazović: EPCG treba da smanji troškove, a ne da ih povećava

Parlamentarni odbor za ekonomiju danas će tražiti radni sastanak sa članovima RAE o zahtjevu da 376,2 miliona eura troškova pokriju potrošačima cijenama struje.

Lazović: EPCG treba da smanji troškove, a ne da ih povećava
Foto: Luka Zeković Autor: Ivana Gudović

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović ocijenio je nerealnim zahtjeve energetskih preduzeća o poskupljenju struje od aprila.

On je “Vijestima” najavio da će do sjutra pozvati predstavnike države u Odboru direktora Elektroprivrede da nadležnima u Vladi objasne šta je upravu EPCG motivisalo da traži da im Regulatorna agencija za energetiku odobri nerealni regulatorno dozvoljeni prihod.

Parlamentarni odbor za ekonomiju danas će tražiti radni sastanak sa članovima RAE da bi detaljno informisali poslanike o zahtjevima EPCG i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kojim traže da 376,2 miliona eura troškova pokriju potrošačima cijenama struje.

To je 65 odsto više u odnosu na prošlogodišnje odobrene troškove i izazvalo bi poskupljenje od 79 odsto za domaćisntva, kao i drastično za privredu.

Sindikalno povjereništvo Nikšića, koje djeluje u okviru Saveza sindikata (SSCG), najavilo je proteste ispred upravne zgrade Elektroprivrede ukoliko struja poskupi.

Ukoliko bi regulator prihvatio promjenu cijenu i za cent, prema dosadašnjim najavama, iz Centra za zaštitu potrošača su upozorili da mogu pozvati na bojkot plaćanja računa, a i iz opozicionih partija da će tražiti da se protestima zaustavi pljačka građana.

Potpredsjednik Lazović je najavio da će sa Ministarstvom ekonomije da pozove članove Odbora direktora EPCG, koji zastupaju većinski državni kapital u elektroenergetskoj kompaniji.

“Jedan od indikatora za ispunjenje ugovora o dokapitalizaciji EPCG je smanjenje troškova, a ne njihovo povećanje. Nema osnova za poskupljenje koje traže energetska preduzeća. RAE je dužna da dobro procijeni svaku stavku, sagleda da li je potkrijepljena dokazima i u skladu sa svojim nadležnostima procijeni šta je realno”, saopštio je Lazović.

On nije želio da se “miješa u posao regulatora” i ocjenjuje da li uopšte treba da dođe do promjene cijena.

Lazović je rekao da će u Vladi morati preispitati politiku utvrđivanja cijena električne energije, što će biti slučaj i sa cijenama goriva.

Predsjednik nikšićkog sindikalnog povjereništva, Branko Gardašević ocijenio je nedopustivim povećanje cijene električne energije.

“Time bi došlo do pogoršanja ionako teškog ekonomsko-socijalnog položaja najvećeg broja građana”, upozorio je Gardašević.

Socijaldemokratska partija je tražila da predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović zakaže radni sastanak članova tog skupštinskog tijela sa predstavnicima RAE povodom zahtjeva energetskih preduzeća.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je tražio od predsjedavajućeg Odbora direktora RAE, Branka Kotrija, da mu dostavi kompletne zahtjeve EPCG-a i CGES-a. Elektroprenos je tražio 34,12 miliona eura regulatornog prihoda za ovu godinu, koji je za trećinu veći od dozvoljenog prošlogodišnjeg.

Damjanović (SNP) je najavio da će danas pozvati članove RAE da bi se što hitnije održao radni sastanak sa poslanicima.

“Zahtjevu SDP-a je prethodila i javna inicijativa kolege iz Socijalističke narodne partije Dragoslava Šćekića, koji je tražio hitno okupljanje članova Odbora, sa predstavnicima RAE, da bi se raspravljalo o nerealnom zahtjevu EPCG”, saopštio je Damjanović.

Agencija je juče, nakon poziva nevladinih orgnaizacija, objavila zahtjeve EPCG i CGES-a u dostavljenim verzijama, ali bez prateće dokumentacije kojom preduzeća treba da potkrijepe ono što traže.

Ne dostavljaju originalne ugovore o uvozu

Iz zahtjeva EPCG se vidi da ta kompanija nije sve troškove potkrijepila dokazima, odnosno nije dopunila ono što je RAE tražio, a posebno je upečatljivo što nije dokazan cjelokupni trošak uvezene struje.

“Ne možemo da uslišimo vaš zahtjev da vam dostavimo originalne ugovori o nabavci struje jer su obavezni da se drže u arhivi kompanije.

U slučaju da mislite da je neophodno mogu vam se dostaviti na raspolaganje radi konsultovanja. Smatramo više nego korektnom i kompletnom dokumentaciju za dio električne energije koja trenutno nije pokrivena ugovorima o uvozu jer se bazira na objektivnim procjenama tržišta”, piše u obrazloženju EPCG.

Zbog loše procijenjenih i odobrenih troškova uvoza 2009. građani su preplatili struju, nakon čega je RAE izračunala da potrošačima treba vratiti 39 miliona eura. Kroz važeće cijene je ukalkulisano 19,5 miliona eura, a ostatak korekcije se očekuje tek od aprila.

EPCG nije RAE informisala ni o preduzetom za unapređenje poslovanja, već je saopšteno da će to biti vidljivo u izvještaju o poslovanju za 2010.

Elektroprenos se baš zanio

Regulatorna agencija će 24. januara u devet sati održati usmenu raspravu o zahtjevu Elektroprenosa o godišnjim troškovima za utvrđivanje cijene prenosa i gubitaka električne energije u mreži.

Iz RAE su naglasili da je CGES dužan da dostavi dokaze o sprovedenom postupku za nabavku struje za pokrivanje gubitaka.

“Potrebno je detaljnije obrazložiti planirani povrat, nije jasno da li su osnovica i stopa za izračunavanje povrata izračunate u skladu sa metodologijom. Uočena je i razlika između procjene ostvarenja vanrednih prihoda za prošlu godinu i planiranih za ovu, a potrebno je objasniti način planiranja tih prihoda. Nejasan je razlog prezentiranja neostvarenog prihoda po osnovu obračuna snage u prethodnom regulatornom periodu od oko milion eura”, objavila je RAE na sajtu.

RAE navodi da je potrebno precizirati i zašto je zahtijevana korekcija od 3,5 miliona eura po osnovu angažovanja kapaciteta, s obzirom na to da je RAE to već regulisao u 2010. Smatraju da bi trebalo pojasniti korekciju po osnovu razlike između odobrenih i ostvarenih troškova za pokrivanje dozvoljenog procenta gubitaka za prethodni regulatorni period.

“Zašto nije predviđena korekcija kod troška zarada i ostalih ličnih primanja, u vezi sa odobrenim sredstvima za smanjenje broja zaposlenih u 2010, s obzirom na to da to smanjenje nije ostvareno”, smatraju u RAE.

Regulator poziva sve zainteresovane da prisustvuju usmenoj raspravi, a učešće mogu prijaviti na fax 020 - 229 - 755 ili na e-mail regagen@t-com.me, do četvrtka do 14 sati.

Mjesto odražavanja biće naknadno određeno.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • 7 godina i 10 mjeseci
  Obećanje ludom radovanje!!!! Kao i uvijek od SDP -a
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 10 mjeseci
  Vujice, Vujice, tico Nije mene za mene, lako cu ja platiti 80 eura racuna od 130 eura plate iz Klinickog. Posto mi odbiju ratu. Zalecesmo se pa uzesmo malo vise u Albonu prosli mjesec. No kako ces ti, na brigu si mi. Kako cete se sracunat, rae, mae, vlade i ostale regulatorii
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 10 mjeseci
  Očekujemo da profesor održi obećanje i izvrši pritisak kako je i obećao. U protivnom, pokazace se kao jos jedna igra SDP-a u skupljanju politickih poena.
  • 0
  • 0