navigacija Naslovnica Premium

O PUTNIČKOM SERVISU

5.3.2012 19:25

Montenegro Airlines: Odluka Aerodroma je pravno nasilje

"MA već duži period ne obavlja prenos sredstava od naknada za putnički servis koja pripadaju Aerodromima”, saopšteno je iz tog preduzeća

Montenegro Airlines: Odluka Aerodroma je pravno nasilje
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Mina business

Odluka Aerodroma Crne Gore da promijene dosadašnji način naplate putničkog servisa predstavlja akt pravnog nasilja i kršenje odredbi Zakona o zaštiti potrošača, smatraju u Montenegro Airlines (MA).

Iz Aerodroma Crne Gore je ranije danas saopšteno da će dosadašnji način naplate putničkog servisa kroz avio-kartu za odlazeće putnike na letovima nacionalnog avioprevoznika MA biti zamijenjen plaćanjem u gotovini na šalterima.

Predsjednik Odbora direktora MA Zoran Đurišić rekao je da su u toj kompaniji „ostali zatečeni“ dopisom Aerodroma Crne Gore.

„Koji tumačimo kao akt pravnog nasilja, kako nad nacionalnim avio prevoznikom, tako i nad našim putnicima, kao kršenje odredbi Zakona o zaštiti potrošača“, naveo je Đurišić u saopštenju dostavljanom agenciji MINA-Business.

Predsjednik Odbora direktora MA Zoran Đurišić rekao je da su u toj kompaniji „ostali zatečeni“ dopisom Aerodroma Crne Gore

On je kazao da poslovni rezultati Aerodroma Crne Gore uveliko zavise od poslovanja MA, budući da nacionalni avio prevoznik učestvuje u saobraćaju na oba crnogorska aerodroma sa udjelom od gotovo 55 odsto.

Prema riječima Đurišića, pozicija Aerodroma Crne Gore je monopolistička.

„Polazeći sa ove pozicije, MA se nameće model plaćanja kojim se ne razlikuju kompanije koje prevoze 300 hiljada putnika od onih koje prevoze hiljadu. Takva praksa nije zastupljena nigdje u svijetu“, ocijenio je on.

Đurišić je dodao da je, u namjeri da se prevaziđu „evidentna neslaganja u dijelu visine putničke takse“, MA preduzeću Aerodromi ponudio predlog koji ima za cilj da se putem bonusa stimulišu kompanije koje imaju veće učešće u realizaciji saobraćaja.

Prema riječima Đurišića, pozicija Aerodroma Crne Gore je monopolistička.

Taj model, kako je objasnio, podrazumijeva princip veći broj putnika - veći popust na pružene usluge.

“Što bi bio način da se izvrši kompenzacija za veoma visoke troškove koji su danas prisutni u avio-industriji”, smatra Đurišić.

Tako bi se, kako je kazao, istovremeno stvorili uslovi za prevazilaženje ogromnih problema u pripremi i izvršenju saobraćaja, kao i mogućnost za kvalitetnije planiranje i realizaciju finansijskih obaveza.

Đurišić je naveo da je ponuđeni model praksa koja je već definisana u svijetu, na relaciji nacionalni prevoznik - domicilni aerodrom.

On je podsjetio da je i Ekpertski tim, u kojem su bili nezavisni stručnjaci iz oblasti ekonomije i vazduhoplovstva, taksu odmjerio u iznosu od 7,5 eura po odlazećem putniku. “A što je MA, po dogovoru sa Vladom, i poštovao, odnosno plaćao”.

On je podsjetio da je i Ekpertski tim, u kojem su bili nezavisni stručnjaci iz oblasti ekonomije i vazduhoplovstva, taksu odmjerio u iznosu od 7,5 eura po odlazećem putniku

“Javnom preduzeću Aerodromi Crne Gore, i pored preporuke Vlade, nije bila prihvatljiva ova visina putničke takse, kao ni naš predlog da se angažuje međunarodna arbitraža, a sve u cilju prevazilaženja nastalog problema između ova dva pravna subjekta”, dodao je Đurišić.

Očigledno je, smatra on, da se problem mora rješavati posredstvom Vlade, kao osnivača oba pravna subjekta, koja će “objektivizirati nastalu situaciju i neće dozvoliti da pojedinci, svojim neadekvatnim postupanjem, narušavaju poslovanje i redovno funcionisanje nacionalnog avio prevoznika”.

“Kako je ovaj, ishitren i nepotreban potez direktora Aerodroma Crne Gore, nanio ogromnu štetu sa nesagledivim posledicama na kompletan sistem MA, očekujemo da će Vlada u najskorije vrijeme zauzeti nedvosmislen i konačan stav po predmetnom pitanju”, naveo je Đurišić.

On je dodao da putnici MA ipak ne treba da brinu, s obzirom da će im nacionalni avioprevoznik obezbijediti adekvatan tretman i komfor.

Novi režim od 25. marta

Dosadašnji način naplate putničkog servisa kroz avio-kartu za odlazeće putnike na letovima nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA) biće zamijenjen plaćanjem u gotovini na šalterima, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

“Putnici MA će od 25. marta prilikom registracije na aerodromima u Podgorici i Tivtu plaćati putnički servis na šalterima u iznosu od 15 eura”, navodi se u saopštenju.

Iz Aerodroma Crne Gore su naveli da su bili prinuđeni da sa početkom ljetnjeg reda letenja promijene način naplate putničkog servisa za odlazeće putnike na letovima MA.

Upravni odbor Aerodroma je, kako su kazali, bio primoran da uvede naplatu putničkog servisa u gotovini nakon što je iscrpio druge mogućnosti.

“MA već duži period ne obavlja prenos sredstava od naknada za putnički servis koja pripadaju Aerodromima”, saopšteno je iz tog preduzeća.

Oni su dodali da MA neiznimirivanjem potraživanja od preko 9,5 miliona eura, koja predstavljaju dominantan dio prihoda aerodromskog preduzeća, snažno ugrožava njegovo poslovanje i likvidnost.

“Postupajući na ovakav način, Aerodromi obezbjeđuju pretpostavke za nastavak aktivnosti na unaprijeđenju preporučenog nivoa sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, kao i uslova za pružanje kvalitetnog i profesionalnog servisa korisnicima usluga”, navodi se u saopštenju.

Iz Aerodroma su pozvali putnike da razumiju razloge zbog kojih su donijeli takvu odluku, iako se radi o nepopularnoj mjeri.

“Aerodromi će preduzeti sve nužne aktivnosti prilikom naplate putničkog servisa u gotovini na letovima MA kako ne bi ugrozili očekivanu efikasnost usluga putnika u skladu sa profesionalnim standardima”, kazali su iz kompanija.

Predstavnici MA ranije su saopštili da Aerodromima duguju oko pet miliona eura, od čega se najveći dio, od 4,5 miliona eura, odnosi na aerodromski i putnički servis.

Oni su ranije kazali da su Aerodromima Crne Gore do sada platiili više od 18 miliona eura za usluge, što je, kako tvrde, visoka i cijena neproporcionalna nivou usluge koju dobijaju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 33

 • momodrag 6 godina i 8 mjeseci
  Podijelili su zone uticaja i kriminalnog bogaćenja. Kao lešinari crkotinu. Sad, ko ga kome zatalasa! Izgleda da je i ova priča u prilog tvrdnji da koalicija puca po svim šavovima. Rankec protiv Milesa. David protiv Golijata!
  • 0
  • 0
 • tana083 6 godina i 8 mjeseci
  Oko cega se DPS i SDP ne slazu , samo oko para. MA DPS, Aerodromi SDP.
  • 0
  • 0
 • momodrag 6 godina i 8 mjeseci
  Kad Đurišić izađe s izjavama za javnost, uvijek se "gađa" samo brojem prevezenih putnika! Cilj je neupućene krkane (a takvih ovaca je najviše) obmanuti, da se stekne utisak uspješnog poslovanja. O ekonomskim efektima i sunovratu kompanije namjerno bezočno ćuti. Pa, ugledao se na ukupno ponašanje režima, čiji je sam šrafčić u tom mehanizmu zla. Slaži, prevari, drpi, zabiraj - SNAĐI SE!
  • 0
  • 0