navigacija Naslovnica Premium

ODBOR ZA EKONOMIJU

18.7.2014 15:35

"Nelegalno snabdijevanje KAP-a strujom jedan od najvećih problema"

Poslanik DF, Strahinja Bulajić, kazao da je da izvještaj u tehničkom smislu predstavlja napredak i da je sveobuhvatan

"Nelegalno snabdijevanje KAP-a strujom jedan od najvećih problema"
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Mina business

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je danas većinom glasova Izvještaj o stanju energetskog sektora u prošloj godini, ocjenjujući da je nelegalno snabdijevanje Kombinata aluminijuma (KAP) električnom energijom jedan od najvećih problema u toj oblasti.

Izvještaj je podržalo sedam poslanika, protiv je bio jedan, a uzdržana su bila četiri poslanika.

Predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), Branislav Prelević kazao je da je taj sektor značajan za crnogorsku ekonomiju i da generiše prihod u par najvećih kompanija u energetskom sektoru od blizu 600 miliona eura.

"Stabilnost rada elektroenergetskog sistema i ispunjene obaveza prema međunarodnoj elektroenergetskoj konekciji doveden je u pitanje zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a električnom energijom", naveo je Prelević na sjednici Odbora.

KAP je ušao u prošlu godinu bez potpisanog ugovora o snabdijevanju energijom, a, kako je objasnio, čitav problem je eskalirao zbog pozicije Kombinata, koji je iskoristio slabost u sistemu, a to je nepotpisivanje ugovora.

"U prošloj godini došlo je i do prekida napajanja električnom energijom na dalekovodu između Andrijevice i Plava koji je prouzrokovao prekid snabdijevanja energijom u dužem periodu, kao posljedica krajnje nepovoljnih vremenskih uslova", naveo je Prelević.

Prošlu godinu je, kako je kazao, obilježilo i neispunjavanje obaveza razdvajanja operatora distributivnog sistema od matične kompanije i uvođenje takozvane "g" komponente u regulatorni sistem, prema kojoj se proizvođači energije zadužuju za plaćanje dijela troškova u prenosnom sistemu.

Poslanik Demokratkog fronta (DF), Strahinja Bulajić kazao da je da izvještaj u tehničkom smislu predstavlja napredak i da je sveobuhvatan.

On je naveo da se u izvještaju govori o metodologiji za utvrđivanje regulatornih prihoda i cijene za korišćenje elektroprenosnog sistema odnosno o izmjeni te metodologije.

"Agencija je donijela odluku o naknadi za korišćenje mreže koju plaćaju domaći proizvođači, koja je pala na Upravnom sudu. Tom odlukom Agencije izmijenjena je metodologija i uvodi se "g" komponenta, odnosno plaćanje naknade", podsjetio je Bulajić.

On je ocijenio da je sporan način na koji je Agencija to uradila, ali i to što je Agencija donijela odluku o promjeni metodologije na polovini regulatornog perioda. Postignuto je da se isti kilovat sat (kVh) plaća dvostruko i da ga plati proizvođač i potrošač.

Bulajić smatra ponižavajućim što RAE nije imala mehanizme da reaguje kada se desila interkonekcija ili krađa struje za KAP.

"Agencija mora da zna šta se dešava u energetskom sektoru svakog dana. Ne može biti nijemi posmatrač", ocijenio je Bulajić.

Prelević je naveo da su u nemogućnosti da na neke stvari reaguju, zbog čega su i tražili inicijativu da se promijeni zakon i kada je u pitanju razdvajanje distribucije i upad u interkonekciju.

Bulajić smatra da je nedopustivo da se pred Upravnim sudom ospori i poništi toliko odluka Agencije, odnosno u izvještaju se navodi da je to 59 odsto, što ukazuje na velike propuste u njenom radu.

Prelević je naveo da je previše tužbi pozitivno riješeno od tužioca, ali da su radili na tome da se kadrovski ojačaju i promijene dosta toga u pravnom sektoru.

"Prihvatam odgovornost za taj segment posla RAE", dodao je Prelević.

Poslanik Socijademokratske partije (SDP), Damir Šehović je ocijenio da je izvještaj pregledan i da je u tehničkom smislu, do sada, najbolji, ali da postoji pozamašan broj odluka koje sud osporava, postoje gubici u distributivnoj mreži, a KAP se nelegalno snabdijevao strujom.

"Nije mi namjera da personalizujem odgovornost na RAE kada je riječ o nelegalnom snabdijevanju KAP-a energijom. Nije se ništa spektakularno desilo nakon toga, niko za to nije odgovarao, a nanijeta je šteta državi, a vi ste odustali od podnošenja krivičnih prijava", rekao je Šehović dodajući da su se odnosi uredili u oktobru.

On je pitao gdje je nečija odgovornost do oktobra.

"Šta je sa onim prethodnim vremenom i dešavanjima koja nijesu regularna. Može se desiti da neko krene istim stopama", naveo je Šehović.

Prelević je kazao da su od prijava odustali, jer se ne doživljavaju kao organ koji dijeli kazne.

Šehović je pitao ko pokriva poslovanje Montenegro Bonusa kada je novca za to bilo u budžetu do aprila, na šta je Prelević odgovorio da pretpostavlja da se Montenegro Bonus finansirao iz tekućeg prihoda KAP-a.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) i predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović, pitao je šta se dešava sa izborom trećeg člana Odbora i zašto to ne dolazi do parlamenta.

On je takođe ukazao na činjenicu da je ukupan prihod Jugopetrola u prošloj godini bio 182,97 miliona eura, a pozitivan finansijski rezultat 4,4 miliona eura.

"Monopolista na tržištu nafte ostvario je svega 2,5 odsto pozitivan rezultat u odnosu na prihod koji je imao. Da li ovo liči na realno iskazan rezultat? Plati državi 400  iljada eura, a obrne 182 miliona eura godišnje. Ili su troškovi previsoki ili se izvlači novac iz Crne Gore", kazao je Damjanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vuković smatra da je izvještaj urađen dobro i da može da se zaključi da energetski sektor privrede ima najveće šanse za povećanje prihoda i popravljanje ekonomije cijele države.

"Hidropotencijal je svega 17 odsto iskorišćen. Da imamo kvalitetnu strategiju razvoja, a nemamo, vrlo je teško da bilo ko da logične odgovore za neke stari koje su strateški pogrešno postavljene", ocijenio je Vuković.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović pitao je da li red da RAE preispita licencu koju je dobio Montenegro Bonus za snabdijevanje Kombinata električnom energijom.

"Koga to još Montenegro Bonus snabdijeva osim KAP-a?", pitao je Đukanović i ocijenio da nije dobro da država ima dva snabdijevača električnom energijom.

Odbor se upoznao sa godišnjim izvještajem o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu sa osvrtom na realizaciju zaključaka Skupštine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • Savle 4 godine i 3 mjeseca
    Ааа, што се чини у "ову приватну"! Даш свом послушнику и "шамарачу" посланика фабрику без паре и динара. Он за два мјесеца прода производњу (могуће и залихе) и "плати" 28 "мелеона". Генијално !
    • 0
    • 0