navigacija Naslovnica Premium

DIJELJENJE TERETA

8.12.2012 01:00

Nema krize za Agenciju koja određuje cijene struje: Povećan fond za plate

U izvještaju se ne navodi koliko je prosječna zarada za 26 zaposlenih, ali kada se podijeli ukupna suma ispada da je bruto primanje po radniku iznosilo 2.500 eura mjesečno

Nema krize za Agenciju koja određuje cijene struje: Povećan fond za plate
Marija Mirjačić
Foto: Savo Prelević Autor: Marija Mirjačić

Regulatorna agencija za energetiku (RAE), koja građanima i ostalim kupcima određuje cijenu struje, prošle godine nije štedjela na platama zaposlenih, kancelarijskom materijalu, računima za telefon..., zbog čega je potrošila više nego što je zacrtala.

Prema finansijskom izvještaju jedne od “šume regulatora koja mora dijeliti teret krize države koja ih je osnovala”, kako ih je u ekspozeu nazvao premijer Milo Đukanović, ukupno je potrošeno nešto iznad milion eura. To je za 1,97 odsto više u odnosu na prvobitno planiranih 975,7 hiljada.

Sa druge strane, RAE je prihodovala 995,6 hiljada umjesto planiranih milion eura.

Najveći trošak na rashodnoj strani su plate zaposlenih na koje je potrošeno 782,8 hiljada eura. Taj izdatak je u odnosu na plan uvećan za 30 hiljada eura (3,9 odsto), a pravda se “povećanim obimom posla i ostvarenim prekovremenim radom”.

U izvještaju se ne navodi koliko je prosječna zarada za 26 zaposlenih, ali kada se podijeli ukupna suma ispada da je bruto primanje po radniku iznosilo 2.500 eura mjesečno. Prema podacima dostupnim na sajtu Komisije za sprečavanje sukoba interesa predsjedavajući Odbora RAE Dragutin Martinović prošle godine je primao platu 1.959 eura, direktor Novak Medenica 1.300 eura, a članovi Odbora direktora Miroslav Vukčević 1.680 eura i Branislav Prelević 1.709 eura.

Kada se radi o troškovima usluga (u koje spadaju poštarina, oglašavanje, komunalije, članarine, seminari, održavanje vozila...) oni su ostvareni na nivou planiranih od 108 hiljada eura, ali su određeni izdaci sa te stavke rasli.

Među njima su troškovi za fiksne i mobilne telefone i internet koji su uvećani za čak 49,7 odsto u odnosu na plan. Planirano je bilo da po tom osnovu potroše 7,9 hiljada, ali je plan “probijen” na 11,9 hiljada.

Povećani su i troškovi održavanja “sredstava” za koje je planirano 9,5 hiljada, a potrošeno 10,8 hiljada. O kojim sredstvima se radi nije objašnjeno, a nije ni šta spada u nematerijalne troškove za koje je potrošeno 24,7 hiljada, umjesto planiranih 18 hiljada. Na kancelarijski materijal potrošeno je 6,9 hiljada, umjesto planiranih 6,1 hiljadu.

Taj izdatak je opravdan ukupnim “obimom aktivnost Agencije”. Uštede su ostvarene na stručnoj literaturi, gorivu i struji što je doprinijelo da je u konačnom na stavci troškovi materijala potrošeno 16 hiljada umjesto planiranih 17,7 hiljada eura. Na službena putovanja potrošeno je 39,6 hiljada, dok je planirano 33,2 hiljade. Razliku od 7,6 hiljada, kako je objašnjeno, refundirali su organizatori skupova.

Na rješavanje stambenih potreba zaposlenih potrošeno je 35,3 hiljade, a planirano 34,9 hiljada. Na kraju 2011. Agencija je imala 10,3 hiljade neizmirenih kratkoročnih obaveza od čega 5,5 hiljada dobavljačima, kao i 4,8 hiljada zaposlenima,a to je izmireno početkom ove godine.

Najveći prihod RAE je ostvaren od naknade za korišćenje licenci 811 hiljada, što je za 7,5 hiljada manje od planiranog. Od naknade za izdavanje licenci planiran je prihod od 30 hiljada, a ostvareno 11 hiljada. Taj trošak je manji jer nije podnijet očekivani broj licenci. RAE je iz 2010. prenijela u 2011. godinu 152 hiljade eura.

Troškovi za fiksne i mobilne telefone i internet uvećani za 49,7 odsto u odnosu na plan

Žalbe na račune za struju

U toku prošle godine kupci električne energije su podnijeli i 90 žalbi za koje RAE nije nadležan. Od čega se najviše žalbi odnosilo na račun za utrošenu struju (36) i za dug za utrošenu struju (24). Prema izvještaju, Agencija je prošle godine izdala 34 licence u naftnom sektoru.

Oduzela je 12 licenci i to šest u postupku koji je pokrenula po službenoj dužnosti zbog neizvršavanja finansijskih obaveza, a šest je oduzeto zbog prestanka obavljanja licenciranih djelatnosti.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Hičkok 5 godina i 10 mjeseci
  Zato su meni pet puta veći iznosi na računu od utroška električne energije?!
  • 0
  • 0
 • panco vila 5 godina i 10 mjeseci
  kako ih nije sramota dok vecina radnika radi za 300 eura ovi vuku po 2-3hiljade. dok nema nas da ih malo protresemo neka uzivaju nadam se da nece dugo.
  • 0
  • 0
 • Hasan stalno sruckati 5 godina i 10 mjeseci
  Parazitska država! Paraziti sišu krv domaćina dok domaćin ne oboli, kad domaćin "crkne" crkava i on. Domaćin se ne osjeća baš najbolje!
  • 0
  • 0