navigacija Naslovnica Premium

DOSTA NOVINA

1.2.2014 17:14

Počela primjena Zakona o potrošačkim kreditima: Više prava klijentima

"Nadam se da primjena ovoh Zakona neće poskupiti potrošačke kredite u Crnoj Gori”

Počela primjena Zakona o potrošačkim kreditima: Više prava klijentima
Marija Mirjačić
Foto: Boris Pejović Autor: Marija Mirjačić

Banke će imati obavezu da u odobravanju potrošačkih kredita klijentima ponudu daje na posebnom obrascu, koji je propisala Centralna banka (CBCG), na kome će jasno biti precizirano šta sve taj proizvod mora da sadrži. Klijent će, zahvaljujući tom obrascu, moći da upoređuje ponude banaka prije nego se odluči za podizanje kredita.

To je precizirano Zakonom o potrošačkim kreditima koji danas počinje da se primjenjuje.

Važna novina je da firme koje budu klijentima prodavale robu na rate imaju obavezu da kreditnom registru CBCG dostave podatke o zaduženosti klijenta po tom osnovu, a prethodno će morati da se za tu djelatnost registruju kod Ministarstva ekonomije koje će ih kontrolisati
Onaj ko je uzeo kredit mora biti obaviješten o povećanju kamatne stope ili novim naknadama, dok u slučaju prijevremene otplate kredita neće morati da plati sve troškove koji su definisani ugovorom, već će ti troškovi biti niži.

Uz to, imaće pravo da besplatno i u svakom trenutku tokom trajanja ugovora o kreditu dobija izvještaj u obliku otplatnog plana.

Važna novina je da firme koje budu klijentima prodavale robu na rate imaju obavezu da kreditnom registru CBCG dostave podatke o zaduženosti klijenta po tom osnovu, a prethodno će morati da se za tu djelatnost registruju kod Ministarstva ekonomije koje će ih kontrolisati.

Pošto je riječ o važnom zakonu koji reguliše zaštitu potrošača shodno evropskim pravilima, CBCG je formirala posebno odeljenje za nadzor potrošačkih kredita kome će korisnici tih kredita moći da dostavljaju prigovore u skladu sa zakonom.

“Zakonom je definisano da ukoliko potrošač smatra da mu je povrijeđeno neko pravo propisano zakonom može podnijeti prigovor CBCG pod uslovom da se prethodno u pisanoj formi obratio kreditoru i ukoliko kreditor nije odlučio u roku od osam dana od kada je primio uredno podnijet prigovor. Uz to, prigovor CBCG se podnosi i ako je kreditor ocijenio da prigovor potrošača nije osnovan ili ukoliko za potrošača nije prihvatljiv odgovor kreditora”, objasnila je “Vijestima” šef odjeljenja za nadzor potrošačkih kredita Svetlana Đurović.

Kako je dodala, u cilju efikasnijeg rješavanja sporne situacije poželjno je da potrošač na jasan i sažet način opiše spornu situaciju i uz podnijeti prigovor priloži kopije prigovora koju je podnio kreditoru, odgovor kreditora, dokumentaciju na kojoj zasniva prigovor i kojom se potkrepljuju navodi i činjenično stanje istaknuto u prigovoru.

“Ukoliko se kroz kontrolu rada banaka i drugih finansijskih institucija i na osnovu prigovora klijenata utvrde nepravilnosti CBCG može zabraniti kreditoru zaključivanje ugovora o kreditu do otklanjanja nepravilnosti, kao i izreći novčanu kaznu,maksimalno u iznosu do 40 hiljada eura”, kazala je Đurović.

Više prava klijentima

Bankarski ombudsman Halil Kalač rekao je da ovaj zakon uvodi standarde EU u oblasti potrošačkog kreditiranja, te da donosi više prava klijentima nego što su ih do sada imali. Novi zakon jasnije definiše obaveze kreditora i kreditnih posrednika, postupak zaštite prava klijenata i kaznene odredbe za njegovo kršenje.

“Nadam se da njegova primjena neće poskupiti potrošačke kredite”, istakao je Kalač. On je ocijenio da je najbitnija novina to što je klijentima omogućeno da ponudu o potrošačkom kreditu dobiju od banke na posebnom obrascu CBCG, na osnovu čega će moći da vide gdje je kredit najjeftniji. Kalač smatra da je bitno i to što po zakonu građani dobijaju potpunije i blagovremenije informacije, što imaju pravo na jednostrani raskid ugovora i prijevremenu otplatu kredita po povoljnijim uslovima.

„Do donošenja Zakona o potrošačkim kreditima postojao je sudski vid zaštite koji je podrazumijevao parnični, krivični i vansudski postupak. Novi zakon CBCG omogućava da preduzima upravne mjere što sistem zaštite klijenata podiže na nivo standarda EU“, istakao je Kalač.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Savle 4 godine i 9 mjeseci
  Добар дан, овдје банка желимо да вас обавијестимо да смо вам одобрили кредит на три године године, без жираната ! Чуш, без жираната, а ко ће га "врчат"!
  • 0
  • 0
 • MasCia 4 godine i 9 mjeseci
  Uh sto ste nas zastitili.
  • 0
  • 0
 • Bafus 4 godine i 9 mjeseci
  Džabe kad će kamatne stope za kredite i dalje biti nerealno visoke.
  • 0
  • 0