navigacija Naslovnica Premium

KONTROLA FINANSIJA

1.7.2011 12:49

Priručnik u cilju bolje implementacije EU standarda

EU, kako je saopštio, traži da zemlje kandidati pokažu da su njihovi sistemi finansijske kontrole u skladu sa najboljom internacionalnom praksom i standardima.

Autor: Mina Business

Priručnik za finansijsko upravljanje i kontrole doprinijeće da se taj sistem u Crnoj Gori znatno unaprijedi, jer Evropska unija (EU) traži da zemlje kandidati pokažu usklađenost sa najboljom internacionalnom praksom i standardima, saopštili su iz njene Delegacije.

Šef Odsjeka za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Klajv /CLlive/ Rambold, kazao je da je objavljivanje priručnika važan korak u razvoju finasnijske kontrole u Crnoj Gori.

“Sadržaj priručnika pomoći će da se bolje razumije zašto zdravo finansijsko upravljanje može da pomogne organzacijama u ispunajavanju njihovih ciljeva i najboljm korišćenju ograničenih resursa da bi se pružale bolje javne usluge”, rekao je Rambold na konferenciji za novinare povodom predstavljanja priručnika.

On je dodao da je svrha priručnika da obezbijedi upustva i informacijue o principima finansijske kontrole, kako bi se mogao implementirati adekvatan okvir finasnijskog menadžmenta i kontrole.

“Javna interna finansijska kontrola je termin koji je razvila Evropska komosija (EK) da bi pomogla u razumijevanju i implementaciji dobro ravijenog sistema interne kontrole tokom procesa pristupanja EU”, naveo je Rambold.

EU, kako je saopštio, traži da zemlje kandidati pokažu da su njihovi sistemi finansijske kontrole u skladu sa najboljom internacionalnom praksom i standardima.

“Neophodno je da se razmotre tri ključna stuba kontrole tako da javni sketor mora da ima finansijski menadžment i kontrolu, zatim unutrašnju reviziju i centralnu jedinicu za harmonizaciju”, ocijenio je Rambold.

Cilj projekta, koji finansira EU i u okviru kojeg je izdat priručnik, je da pripremi crnogorsku administraciju da uspješno upravlja EU fondovima i ustanovi neophodni sistem finansijskog upravljanja i kontrola za upotrebu javnih sredstava.

U pripremi priručnika učestvovali su i predstavnici Ministarstva finansija.

Pomoćnik ministra finansija, Ana Krsmanović, kazala je da bi priručnika trebalo da pomogne svim rukovodiocima u boljem razumijevanju i uspostavljanju sistema finansijskog uprvljanja i kontrola u cilju efikasnijeg obavljanja programa i projekata.

“Temrin unutrašnja finansijska kontorla u javnom sektoru podrazumijeva cjelokupni objedinjeni sistem kojim uspostavlja Vlada zbog kontrolisanja revizije i izvještavanja o kontrolisanju budžetskih i sredstava EU”, navela je ona.

Krsmanović je podsjetila da je Ministarstvo već donijelo Zakon o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru i druga podzakonska akta kojima se uređuje ta oblast.

Ekspert na projektu Dejvid /David/ Donaldson rekao je da je "podška odozgo" osnovni ključ za uspjeh razvijanja sistema finansijskog menadžemnta i kontrole Crnoj Gori.

“Ukoliko ministri ne smatraju da su FMS menadžeri važni, ovaj sistem ne može opstati. Upravo zato menadžer predstavlja ključni faktor za razvijanje tog sistema u Crnoj Gori” rekao je Donaldson.

Cilj je da nadležna ministarstva preuzmu veću kontrolu nad finansijskim poslovanjem i da se obezbijedi veća efikasnost

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.