navigacija Naslovnica Premium

“STARI ZAKON”

1.9.2013 08:47

Ravaneli i Miljo za milione savjetuju sebe

Odgovor Udruženja manjinskih akcionara EPCG na reagovanje Elektroprivrede i Komisije za kontrolu javnih nabavki

Ravaneli i Miljo za milione savjetuju sebe
Milorad Milošević
Foto: Savo Prelević Autor: Milorad Milošević

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede odgovorilo je na jučerašnja reagovanja EPCG i Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki u kojima se tvrdi da EPCG može direktno poslovati sa kompanijom A2A i njenim ćerkama kompanijama, bez primjene odredaba Zakona o javnim nabavkama.

"Renato Ravaneli i Mauro Miljo su osnivači A2A Montenegro iz Podgorice i u kontinuitetu, tri godine, pravno i stručno savjetuju sami sebe, Maura Milja i Renata Ravanelija, kao članove Borda direktora EPCG, za milione eura godišnje apanaže, na štetu akcionara, a o trošku građana Crne Gore. Događaj za Riplija", saopštio je predsjednik udruženja Vasilije Miličković.

On dodaje da nakon toga dolazi pravno mišljenje iz te kuhinje, koje će akcionare koštati par miliona eura, pozivajući se “na stari Zakon o javnim nabavkama”, možda iz 1948. godine.

Elektroprivreda je za savjetovanja i pravne usluge tokom 2010. godine potrošila 4,56 miliona eura, u 2011. godini 5,45 miliona eura, a tokom 2012. godine čak 4,29 miliona eura
"Novom obmanom, kada kažu, 'da se za konsultanske usluge od A2A, shodno obavještenju Komisije za javne nabavke (pozivaju se na nevažeći zakon) i odredbama važećeg Zakona o javnim nabavkama, ne raspisuje tender' obmanjuju EPCG javno zato što se u novom, važećem, Zakonu o javnim nabavkama, od 15. 08. 2011. god, Sl.list RCG 42/11, u članu 2 tačka 2 stav 1 kaže: 'Ovaj zakon se primjenjuje na privredna društva i pravna lica koja vrše poslove od javnog interesa, u kojima država posjeduje više od 50 odsto akcija, odnosno udjela u privrednom društvu ili pravnom licu'", navodi se u reagovanju Miličkovića.

On napominje da u članu 110 istoga Zakona, u kojem se govori o izuzećima, „niti jedan stav ili tačka, ne izuzima EPCG od obaveze objavljivanja javnog tendera za robe i usluge“.

"Mi, mali akcionari EPCG, nijesmo iznenađeni ovakvim ponašanjem A2A. Prvi put su nas oštetili za više od 35 miliona eura (uz nesebičnu pomoć Vujice Lazovića). Drugi put isti nas opljačkaše za 505.000 eura zbog čega su predmet naše krivične prijave i tužbenog zahtjeva za nadoknadu štete, zbog čega ćemo se ubrzo sresti na sudu. Istine radi, ovu drugu pljačku od 505.000 eura su nakon tri godine i pismeno priznali, pa ćemo sudu predložiti da ih za ovaj dio blaže kazni", saopštio je Miličković..

On je upozorio upravu EPCG, a posebno menadžment A2A na čelu sa Malerbom, da su dužni, njima, malim akcionarima, i crnogorskoj javnosti "prezentirati pojedinačno sve pismene zahtjeve iz 2010, 2011, 2012. i 2013. godine prema A2A Montenegro iz Podgorice, radi utvrđivanja kojih vrsta savjetodavnih, konsultanskih i pravnih usluga su tražili, te da im dostave elaborate urađenih usluga i njihovu cijenu".

"Naravno da nam prezentirate koje finansijske efekte, i u kom iznosu profita po ovom osnovu, po godinama, je EPCG ostvarila, da bi se opravdao uloženi novac. Ovo iz razloga, gospodo iz A2A, što te konsultanske troškove A2A Montenegro plaćaju građani Crne Gore kroz potrošenu električnu energiju, pa vas to tim više obavezuje da nas u što kraćem roku obavijestite i prezentujete traženo", poručio je Miličković.

Elektroprivreda je za savjetovanja i pravne usluge tokom 2010. godine potrošila 4,56 miliona eura, u 2011. godini 5,45 miliona eura, a tokom 2012. godine čak 4,29 miliona eura, pokazuju zvanični podaci iz finansijskih izvještaja objavljenih na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti.

Najveći dio novca, a najmanje 7,5 miliona uplaćeno je kompaniji A2A, koja od kraja 2009. godine rukovodi menadžmentom EPCG i drugi je po veličini akcionar sa 43,7 odsto akcija.

Manjinski akcionari mjesecima već otvoreno sumnjaju da se radi o “izvlačenju novca” iz najvećeg državnog sistema i za sada već treći put javno pozivaju državnog tužioca da pokrene istragu.

Izvinjenje ako poslanicima pošalju eleborate

Miličković je poručio čelnicima EPCG da ukoliko prezentiraju traženu dokumentaciju da će im mali akcionari „oprostiti manipulacije na Skupštini akcionara EPCG, obmanu javnosti iz vašeg zadnjeg saopštenja i oprostićemo vam što ste gazili Zakon o javnim nabavkama i što nijeste objavili javni tender za navodne usluge“.

"I na kraju, gospodo iz A2A, ukoliko biste traženu dokumentaciju o vašim zahtjevima i elaborate konsultantskih usluga dostavili Skupštini i njenom Odboru za ekonomiju, mi ćemo vam se javno izviniti, jer smo vas neopravdano i tendenciozno klevetali, u suprotnom očekujte poziv državnog tužioca, po povratku iz ribolova i godišnjeg odmora", naveo je Miličković.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • mrki PG 5 godina i 2 mjeseca
  Pa zašto onda nije M2M ?
  • 0
  • 0
 • BenAkiba 5 godina i 2 mjeseca
  Miljo i Milo A2A skoro kao vic!
  • 0
  • 0