navigacija Naslovnica Premium

PREKRŠILI UGOVOR

2.2.2011 09:00

Španci traže 2,7 miliona od Budve, jer nije kupila avion

Kada je Crna Gora pogođena požarima, kupljena su tri protivpožarna aviona: Vlada jedan, Opština Podgorica drugi, dok Budva zbog nedostatka novca svoj avion nikada nije platila i dobila

Španci traže 2,7 miliona od Budve, jer nije kupila avion
Milorad Milošević
Foto: Arhiva \"Vijesti\" Autor: Milorad Milošević

U Privredni sud stigla je nova višemilionska tužba protiv Opštine Budva koja, kako se tvrdi, nije preuzela ugovorom predviđene obaveze i prije dvije godina kupila od španske kompanije Air Tractor Europe S.L. iz Valensije avion za gašenje požara AT-802A “Fire-Boss” zajedno sa pratećom opremom i troškovima obuke za ukupno 2,7 miliona eura.

Vlada je kupila jedan, Opština Podgorica drugi, dok metropola turizma zbog nedostatka novca i već nastale ekonomski krize svoj nesuđeni avion nikada nije platila, niti je avion stigao u Crnu Goru
Kako se navodi u tužbi, koju su u podgorički Privredni sud predali beogradski advokati Dragan Karanović, Dejan Nikolić, Ivana Racković i Milan Lazić. Ugovor o kupoprodaji aviona zaključen je 24. decembra 2008. godine između kompanije Air Tractor Europe S.L. i Opštine Budva.

Nešto prije toga Crnu Goru, posebno područje primorja, pogodili su žestoki požari nakon čega se krenulo u kupovinu tri protivpožarna aviona. Vlada je kupila jedan, Opština Podgorica drugi, dok metropola turizma zbog nedostatka novca i već nastale ekonomski krize svoj nesuđeni avion nikada nije platila, niti je avion stigao u Crnu Goru.

Plaćanje u dvije rate

Prema navodima iz tužbe članom 4.1. Ugovora bilo je predviđeno da Opština Budva avansno uplati iznos od 2,7 miliona u dvije rate.

Prva avansna isplata u iznosu od 540.000 eura trebalo je da se obavi najkasnije do 15. januara 2009. godine, a za taj iznos prodavac se obavezao da će obezbijediti bankarsku garanciju. Drugu avansnu uplatu u iznosu od 2,16 miliona eura kupac je trebalo da obavi najkasnije do 10. marta 2009. godine.

Članom 5.1. Ugovora je predviđeno da će avion biti isporučen 15. marta 2009. godine, a članom 5.2 da će avion biti isporučen u skladu sa klauzulom CIP u Crnoj Gori (Incoterms 2000).

"Opština Budva neopozivo preuzima obavezu, u skladu sa Ugovorom o javnoj nabavci, koji se odnosi na nabavku i isporuku jednog aviona za gašenje požara AT-802A “Fire-Boss”, prateće opreme i obuke, za potrebe Opštine Budva, potpisanog sa Air Tractor Europe- Valensije, Španija, u iznosu od 2,7 miliona eura da na vrijeme izvrši plaćanje preuzetih obaveza, u skladu sa utvrđenom dinamikom", navodi se u pisanoj izjavi Opštine Budva koju je 23. decembra 2008. potpisao njen gradonačelnik Rajko Kuljača, koji se već više od mjesec nalazi u pritvoru zbog afere Zavala.

I pored opomena, nisu ispoštovali obaveze

I poslije nekoliko opomena za izvršenje ugovorenih obaveza u periodu od maja 2009. do januara 2010. godine Budva, prema navodima iz tužbe, „nije izvršio obavezu avansne isplate kupoprodajne cijene“.

"Tužilac je 9. januara poslao tuženom posljednju opomenu pred tužbu kojom ga je još jednom pozvao da izvrši ugovorom preuzete obaveze. Kako se tužilac oglušio i o ovaj poziv, tužilac je prinuđen da sudskim putem traži zaštitu svojih prava, odnosno, izvršenje ugovorne obaveze od strane tuženog", navodi se tužbi španske kompanije.

 Tužilac se poziva na član 269 (stav 2) Zakona o obligacionim odnosima Crne Gore koji propisuje da kad dužnik ne ispuni obavezu ili zadocni sa njenim ispunjenjem, povjerilac ima pravo zahtijevati i naknadu štete koju je usljed toga pretpio.

Rađenović van dometa

Španci su u tužbi izračunali štetu koju su pretrpjeli neispunjavanje ugovorenih obaveza, a koje se odnose na obavezu plaćanja lokalnog poreza na imovinu za koju nijesu prenijeli vlasništvo, troškove bankarske garancije, izgubljene kamate zbog položenog depozita (obezbjeđenja), putne troškove do Crne Gore itd.

Zato kompanija iz Valensije tužbenim zahtjevom od Budve traži isplatu ugovorenog iznosa 2,7 miliona eura, kao i isplatu svih zateznih kamata i troškova koje je imala.

“Vijesti” su juče više puta pokušavale da stupe u kontakt sa potpredsjednikom Opštine Budva Lazarom Rađenovićem, čiji je telefon, dostupan redakciji, bio ugašen.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 19

 • 7 godina i 8 mjeseci
  Tebi Boka bas nije dobro odje.Nesto te pritiska jel.
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 9 mjeseci
  kako to lijepo zvuci,moze samo da sanja,
  • 0
  • 0
 • 7 godina i 9 mjeseci
  Kako ste vi budvani sitnicavi a sta bi radili da su vam kupili satelit da vam snimaju katasterske parcele ada ga ne plate kao sto su uradili u bratskoj nam Srbiji!
  • 0
  • 0