navigacija Naslovnica Premium

OKRUGLI STO

26.3.2013 17:01

Tivat po želji Manka...

Tivćanima će sada biti mnogo jasnije zašto će iz svojih džepova narednih godina platiti deset miliona eura za gradnju bulevara od aerodroma do Donje Lastve

Tivat po želji Manka...
Siniša Luković
Foto: Siniša Luković Autor: Siniša Luković

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Opština Tivat sjutra će u tom gradu organizovati dva okrugla stola o nacrtu izmjena i dopuna državne studije lokacije (DSL) Arsenal, koja tretira prostor namijenjen marini i nautičkom centru Porto Montenegro, odnosno o nacrtu strateške procjene izmjena DSL na životnu sredinu.

DSL Arsenal obuhvata prostor od 29 hektara na kopnu i 139 hektara na moru, u srcu Tivta, na mjestu gdje je do 2007. postojalo vojno brodogradlište Arsenal, na čijim temeljima kanadski milijarder Piter Mank gradi nautički centar Porto Montenegro.

“Jedan od glavnih ciljeva izmjena i dopuna DSL ’Arsenal’ je bio da se redefinišu prostorni parametri, kao i da se preispita faznost izgradnje data prethodnim planskim dokumentom, kako bi se došlo do povoljnijeg i fleksibilnijeg prostornog i investicionog rješenja koje bi omogućilo bržu dinamiku razvoja predmetnog područja”, obrazlažu iz Vlade potrebu da već nakon pet godina mijenjaju planski dokument donijet po Mankovim željama 2008.

Država to čini uprkos tome što firma kanadskog milijardera nije realizovala sve obaveze preuzete ugovorom o prodaji Arsenala, jer u proteklih pet godina Porto Montenegro nije napravio nijedan hotel, već samo stanove za prodaju na tržištu.

Iz džepova građana 10 miliona

Spremnost Vlade, koja je dala programski zadatak za izradu i dopunu DSL Arsenal, da nastavi da udovoljava svim zahtjevima Pitera Manka vidi se kroz to što će “stvaranje povoljnijeg prostornog i investicionog rješenja” ovog puta platiti ostaci bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa u kompleksu Arsenala, kao i veliki broj građana Tivta kojima će se imovina izuzimati i kuće rušiti zbog proširenja Jadranske magistrale koja prolazi kroz taj grad u saobraćajnicu bulevarskog tipa.

Iako su gradski čelnici Tivta do sada odbacivali navode da se u gradnju bulevara žurno ulazi zbog toga što su Mank i njegovi menadžeri iz Porto Montenegra nezadovoljni što se ljeti od aerodroma do marine kolima voze desetak minuta zbog gužvi na magistrali, u izmjenama i dopunama DSL Arsenal stoji eklatantan dokaz da su tvrdnje opštinara samo pokušaj zamajavanja tivatske janosti.

“Projektom proširenja magistrale ostvariće se mnogo brži protok saobraćaja i jednostavniji pristup kompleksu Porto Montenegro, kako za putnike, tako i za servisna i interventna vozila”, piše na strani 23 izmjena i dopuna DSL.

Tivćanima će sada biti mnogo jasnije zašto će iz svojih džepova narednih godina platiti deset miliona eura za gradnju bulevara od aerodroma do Donje Lastve, kao i zašto će biti žrtvovane brojne privatne kuće i imanja koje će bulevar srušiti.

Građani će vjerovatno sa oduševljenjem prihvatiti i predlog planera izmijenjene DSL da se Ulica Blaža Jovanovića zatvori za saobraćaj i pretvori u pješačku zonu, kako bi se zemljišni kompleks oko Doma vojske pripojio kompleksu Arsenala od kojeg ga sada dijeli ta ulica. Na taj način, kompletno Donje Seljanovo će vezu sa magistralom-bulevarom ubuduće imati samo kroz usku i neuslovnu Ulicu Nikole Tesle.

Iako i autori DSL priznaju da Porto Montenegro nije ispoštovao obaveze iz do sada važeće studije lokacije kada je u pitanju zaštita i očuvanje arhitektonskog nasljeđa Arsenala, jer je srušena grupacija najstarijih i arhitektonski najvrednijih radionica u južnom dijelu kompleksa, to neće dovesti do postrožavanja obaveza za Pitera Manka u narednom periodu, naprotiv.

Rušenje nasljeđa

Tako je do sada zaštićena, velika stara kamena zgrada austrougarskog vojnog kupatila veća od 500 kvadrata, predviđena za “izmještanje - dislokaciju i adaptaciju, na lokaciju gradskog parka (UP 3-2) i prenamjenu u skladu sa potrebama naselja-kafe, izložbeni prostor i slično”.

To je bio slučaj i sa radionicama koje je Mank već strušio, pa se starom kamenom objektu kupatila predivne arhitekture, po svoj prilici, takođe loše piše.

Na mjestu vojnog kupatila, izmjenama DSL, predviđena je gradnja novih stanova za prodaju na tržištu, što je okosnica projekta Porto Montenegro

Na mjestu vojnog kupatila, izmjenama DSL, predviđena je gradnja novih stanova za prodaju na tržištu, što je okosnica projekta Porto Montenegro, kao i na lokaciji prepoznatljivog objekta nadstrešnice sinhro lifta. Taj objekat, kao industrijsko nasljeđe, dosadašnjom DSL je bio zaštićen, a sada ga Vlada i Mank namjeravaju srušiti “jer je to tipičan objekat industrijske arhitekture koji je svojim gabaritima i konstruktivnim karakteristikama izrazito nekompatibilan sa ambijentima karakterističnim za dosadašnju izgradnju i buduću viziju izgradnje u okviru kompleksa Porto Montenegro”.

Obrađivači DSL tvrde da treba očuvati dio nekadašnjeg ogradnog zida oko kompleksa Arsenala, ali umjesto starih djelova iz 1900. godine, koji su već srušeni, predlaže se očuvanje dijela zida uz magistralu, podignutog 2003, jer taj dio ograde fizički odvaja Mankov plac od okruženja. Predviđena je i gradnja stanova za prodaju na tržištu i na mjestu aktuelnih sportskih terena i parka koji okružuje objekat Doma vojske koji je, takođe, planiran za rušenje, kao i na mjestu privatnih kuća Tivćana koje su izgrađene blizu nekadašnjeg makedonskog odmarališta.

Razdvojiti investicije na kopnu i marini

“Jedan od razloga za pristupanje ovim izmjenama i dopunama je i to da se na području plana omogući razdvajanje investicionih programa na kopnu i u marini, odnosno da se faznost predložena starim planom ukine, kako bi investitor ulaganja usmeravao u onom pravcu u kojem mu trenutna ekonomska situacija daje najviše mogućnosti, a uz poštovanje važećeg kupoprodajnog ugovora sa Vladom Crne Gore”, piše u obrazloženju zašto se pristupa izmjenama DSL Arsenal.

Obrađivači tvrde da se “preparcelacijom i prenamjenom određenih prostora na kopnu, a ne povećanjem važećih prostornih parametara - veličine urbanističke parcele, indeksa izgrađenosti i zauzetosti na nivou cijele lokacije, dobija mogućnost fleksibilnijeg razvoja, projektovanja i izgradnje na predmetnoj lokaciji, kao i dodatna valorizacija postojećih prostora u okviru studije lokacije”.

Izmjene i dopune DSL Arsenal, koje bi trebalo da važe do 2020. godine, uradio je konzorcijum „Business Art - centar za arhitekturu i urbanizam“ iz Podgorice.

Izmjene i dopune DSL Arsenal, koje bi trebalo da važe do 2020. godine, uradio je konzorcijum „Business Art - centar za arhitekturu i urbanizam“

Državi 66 miliona eura

Naručioci i obrađivači izmjena i dopuna DSL Arsenal procijenili su da će ukupna ulaganja u izgradnju svega što su zacrtali, uključujući i iznos koji je Mank već investirao u proteklih pet godina, dostići oko 455 miliona eura.

Pretpostavka je da će država u slučaju ostvarenja najoptimističnijeg scenarija, kroz takse i poreze, od svega toga prihodovati 66 miliona eura. Planeri očekuju da će sama marina imati maksimum do 850 vezova i moći da primi jahte dugačke do 150 metara.

U svim hotelima u cijelom Porto Montenegru biće maksimalno 900 kreveta, a u stanovima za prodaju na tržištu moći će se smjestiti još više od 3.700 ljudi.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 10

 • brigante karlito 4 godine i 9 mjeseci
  ecco | 27.03.2013. u 03:20h U razvijenoj zemlji gradjani jednom malog mjesta koje je dobilo projekat ranga PM koji je po ocjeni gradjana preporodio Tivat i zaposlio prilican broj ljudi, Tivat zvanično ima najveću stopu nezaposlenosti na primorju, a do juče je u Arsenalu radilo preko 4000 ljudi: ne da je radio svaki tivćanin no se sa okolnih brda sve živo suturalo našlo posa u Tivtu
  • 0
  • 0
 • Savle 4 godine i 9 mjeseci
  Промијенити име у Манкоград! Или Манкиград, да се зна ко преовлађује у њему.
  • 0
  • 0
 • ecco 4 godine i 9 mjeseci
  nautica.patentati.it "Sa preko 300000 posjetilaca u lljetnje mjesece i total od 3000 plovila koji su koristili usluge marine, i koja odrzava dobar nivo popunjenosti cak i zimi, komercijalni uspjeh nije izostao. Prestizna "British Harbor Association" je nagradila Porto Montenegro sa nagradom "5 zlatnih ankora" za lucne i turisticke usluge visokog kvaliteta"
  • 0
  • 0