Leljak Gracin: NVO pomno da prate šta radi Vlada

Ona je pojasnila da je otvorenost bitna i za podršku građana, što je, kako tvrdi, bio slučaj za Slovenijom gdje su građani bili za EU integacije, jer je proces pregovora bio transparentan
110 pregleda 1 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2016. 09:03h

Proces evropskih integracija i pregovora u vezi sa poglavljem 27 za Hrvatsku je predstavljao zaokret u politici kada je u pitanju pitanju zaštita životne sredine, jer je mnogo toga promijenjeno na bolje i zato bi Crna Gora trebalo preko NVO sektora da pažljivo prati proces pregovora, kazala je predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

“Većina propisa EU je bila stroža nego što smo mi tada imali u Hrvatskoj. Dobili smo nove postupke koji se tiču učešća javnosti. Dobili smo i Mrežu 2000 - pojačanu zaštitu prirodnih bogatstava”, kazala je Leljak Gracin agenciji MINA.

Ona je poručila Crnoj Gori da preko NVO pažljivo prati proces pregovora.

“Jer ako nemate informacije, kasnije ne možete ništa popraviti. Najbitnije je da insistirate da proces bude transparentan”, poručila je Leljak Gracin.

Ona je pojasnila da je otvorenost bitna i za podršku građana, što je, kako tvrdi, bio slučaj za Slovenijom gdje su građani bili za EU integacije, jer je proces pregovora bio transparentan.

“Preporučila bih NVO da drže četvoro očiju otvoreno, jer je neznanje i nedostatak kapaciteta problem. NVO treba da budu spremne da pomažu i u usklađivanju zakonodavstva i kasnije u implementaciju propisa”, zaključila je Leljak Gracin.

Ona je kazala da je u vezi sa Poglavljem 27 najizazovnije bilo područje voda i otpad.

“Bila su to dosta zahtjevna područja, jer smo mnogo toga, što je do tada bilo, morali promijeniti. Mislim da je i područje buke bilo zahtjevno, a tim pitanjem se ni do danas nije neko naročito bavio”, kazala je Leljak Gracin.

Ona je, u vezi sa administrativnim poteškoćama u procesu EU integracija, kazala da su ljudi koji su radili u različitim državnim tijelima bili nespremni za saradnju sa vanjskim i EU konsultantima

Bonus video: