Deveta emisija: Žene u biznisu i politici

"Kao i svaki drugi sistem dominacije, i patrijarhat se u krajnjoj instanci završava i održava nasiljem. Veliki je problem je to što se patrijarhat nastoji romantizirati, ili se često može čuti da je njegovo vrijeme prošlo. Romantiziranje je kada se pokušava aktuelizirati priča o tradicionalnoj porodici i vraćanju starih vrijednosti, gdje se zna mjesto svakome i jedna glava odlučuje o svima"
159 pregleda 0 komentar(a)
Okruženje, Foto: TV Vijesti screenshot
Okruženje, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 09.12.2016. 11:52h

U večerašnjoj emisiji 5. sezone regionalnog TV serijala „Okruženje“ Paula Petričević (Crna Gora), Sonja Lokar (Slovenija), Amila Alikadić-Husović (BIH) i Terezina Orlić (Hrvatska), gošće Zvezdane Kovač, pitale su se zašto se ženama u gotovo svim zemljama regiona dodjeljuju niža mjesta u politici i biznisu, te zašto je još žilava predrasuda da ženama zapravo nije mjesto u javnosti.

Gošće su saglasne da “pitanje rodne ravnopravnosti nije pitanje koje se može riješiti u ženskom getu, već je to pitanje društva”. Ukoliko u rješavanju toga pitanja ne budu učestvovali svi, ono nikad neće biti niti relevantno, niti na pravi i adekvatan način postavljeno, niti riješeno. Dakle, to je pitanje svih nas, jer je to elementarno pitanje ljudskih prava i socijalne pravde Petričević je problematizovala patrijarhat, “vlast očeva, sistem muške dominacije”.

"Kao i svaki drugi sistem dominacije, i patrijarhat se u krajnjoj instanci završava i održava nasiljem. Veliki je problem je to što se patrijarhat nastoji romantizirati, ili se često može čuti da je njegovo vrijeme prošlo. Romantiziranje je kada se pokušava aktuelizirati priča o tradicionalnoj porodici i vraćanju starih vrijednosti, gdje se zna mjesto svakome i jedna glava odlučuje o svima. Ako porodicu predstavlja samo ta jedna glava onda mi imamo veliki problem, jer nju ne sačinjavaju samo djeca koja su po prirodi stvari podređena roditeljima, nego i žene", kaže Paula Petričević.

Sonja Lokar, koja je predsjednica Ženskog lobija Slovenije, tvrdi da je priroda “stvarno odlučila da žene rađaju, da doje i tu završava priča. Odatle dalje sve možemo podijeliti”…

Uvodničar/komentator u ovoj emisiji je Renato Baretić, pisac iz Splita.

Bonus video: