Podgoričani novembarske dane koriste za pripremu zimnice i ogrijeva za zimu

Kubik drva u Podgorici košta od 40 do 50 eura. Prodavci tvrde da kada se ukalkulišu troškovi transporta, ni sa tom cijenom ne mogu značajno da zarade
87 pregleda 1 komentar(a)
Zimnica, Foto: Printscreen (YouTube)
Zimnica, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.11.2016. 18:26h

Desetogodišnja zabrana sječe šuma u Albaniji učinila je da se već u prvih osam mjeseci ove godine gotovo duplira izvoz te sirovine iz Crne Gore. Ceh odluke albanske vlade da privremeno zabrani sječu šuma, ipak plaćaju crnogorski potrošači koji za kubik drva treba da izdvoje pet do deset eura više nego prošle godine.

Kubik drva u Podgorici košta od 40 do 50 eura. Prodavci tvrde da kada se ukalkulišu troškovi transporta, ni sa tom cijenom ne mogu značajno da zarade.

Uz kupovinu ogrijeva za zimu, sve ređe ide i priprema zimnice, tvrde pijačni prodavci.

"Domaćice se sve više odlučuju da kupe teglu sedmično, prođe želja tako malo. Standard je u pitanju visoke cijene, mala primanja, Sve više se odvaja na druge stvari i zimnica bude kao luksuz", kaže Miljana Šanović prodavačica.

Na pijaci smo ipak zatekli i one koji smatraju da se kupovna zimnica ne može porediti sa onom koja se napravi kod kuće.

"Pripremila sam već zimnicu. Napravila sam ajvar, paprike kisele, kompot od grožđa. Sve sam to pasterizovala bez konzervansa i bez aditiva. Zaista puno, puno zimnice"

"Nije skuplje…Treba malo zimnicu spremiti, jer ipak domaće je domaće. Skupo je kada se kupi u prodavnici, a ne znaš šta si kupio"

O takvoj skupoći ipak, mnogi nažalost odavno više ne razmišljaju.

Bonus video: