"Upravljanje otpadom i zaštita prirode djelimično usklađeni sa pravnom tekovinom EU"

Kada je riječ o opštoj spremnosti u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, ocijenjeno je da Crna Gora ima određeni nivo spremnosti za članstvo i da je dobar napredak postignut u daljem usklađivanju politika i zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije
52 pregleda 0 komentar(a)
Otpad Morača, Foto: Damira Kalač
Otpad Morača, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 10.11.2016. 14:09h

Izvještaj o Crnoj Gori u dijelu aktivnosti u vezi 27. pregovaračkog poglavlja o životnoj sredini i klimatskim promjenama je značajno bolji u odnosu na prošlogodišnji i država je ostvarila progres, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

Kada je riječ o opštoj spremnosti u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, ocijenjeno je da Crna Gora ima određeni nivo spremnosti za članstvo i da je dobar napredak postignut u daljem usklađivanju politika i zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije.

Određeni nivo spremnosti za članstvo, kako se navodi, imaju i Albanija, Makedonija, Srbija i Turska, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo ocijenjene kao zemlje koje su u ranoj fazi spremnosti za članstvo.

"Kada je u pitanju napredak u prethodnih 12 mjeseci, Crna Gora je zabilježila najbolji rezultat. Tačnije, ocijenjeno je da je ostvarila dobar napredak, dok su ostale zemlje ostvarile određeni napredak u ovoj oblasti", kaže se u saopštenju.

U Izvještaju se naglašava da, u predstojećim godinama, Crna Gora treba da posveti posebnu pažnju implementaciji Nacionalne strategije sa akcionim planom za 27. poglavlje, Nacionalne strategije za upravljanje otpadom i Državnog plana za upravljanje otpadom."Kao i ratifikaciji Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama i početku implementacije nacionalnog namjeravanog doprinosa, u skladu sa EU okvirom za klimatske i energetske politike do 2030", navode iz resornog Ministarstva.

Kada je riječ o pojedinačnim podoblastima životne sredine, u podoblasti horizontalnog zakonodavstva usklađivanje zakonodavstva je u naprednoj fazi. "Nivo usklađivanja zakonodavsta u podoblasti kvaliteta vazduha je relativno napredan, dok su podoblasti upravljanje otpadom i zaštita prirode djelimično usklađene sa pravnom tekovinom EU".

Navodi se da će u predstojećem periodu fokus Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma biti implementacija obaveza definisanih Nacionalnom strategijom za ovo poglavlje, kao i Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom u Crnoj Gori.

Bonus video: