Danilović: Smišljena podvala

"Na osnovu informacija koje ja imam radi se o jednoj vrlo smišljenoj podvali o ubacivanju u transkript razgovora osoba koje nijesu mogle komunicirati", rekao je Danilović
237 pregleda 131 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.10.2016. 18:04h

Unutrašnja kontrola MUP-a opet je pred velikim izazovom. Ovog puta trebalo bi, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da ispita da li su iz policije ili ministarstva procurile informacije, zahvaljujući kojima se navodni transkript telefonskog razgovora aktera krimi grupe osumnjičene za terorizam, pojavio u nekim crnogorskim medijima.

Radi se o navodno presretnutoj komunikaciji bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića i Aleksandra Sinđelića, koji je u bjekstvu.

Oni su označeni kao organizatori kriminalne grupe koja je, prema sumnjama policije i tužilaštva, planirala da u noći izbora izvrši napad na crnogorske državne institucije i liši slobode premijera Mila Đukanovića. Objavljeni transkript, Danilović naziva podvalom koja bi istragu trebalo da skrene u pogrešnom smjeru.

"Na osnovu informacija koje ja imam radi se o jednoj vrlo smišljenoj podvali o ubacivanju u transkript razgovora osoba koje nijesu mogle komunicirati. Zašto kome to treba zbog čega određene novine sebi dozvoljavaju da budu portal dezinformacija skrećuću istragu nadam se da će se povodom toga oglasiti neki drugi, koji ovu istragu vodu. Vrlo je osjetljiva stvar. Ozbiljna ili neozbiljna ali je ozbiljno to da se na ovakav način objavljuju transkripti, a da se zna da se radi o eventualno mjerama tajnog nadzora koje su mogle dovesti do presretanja komunikacije određenih ličnosti", rekao je za TV Vijesti Danilović.

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da u objavljenom transkriptu ima nelogičnosti.

"Kako je moguće da četiri ili pet dana prije nego šo je određena grupa ljudi sa navodnim ciljem ušla u Crnu Goru iz Crne Gore sa određenim ljudima iz Srbije komunicira general Dikić a da je uhapšen na dan izbora".

Dug je spisak onog što je ministru nejasno kada je riječ o ovom slučaju. To i ne čudi kada ga direktor policije Slavko Stojanović ni četiri dana nakon hapšenja krimnalne grupe nije zvanično obavijestio o čitavoj akciji.

"Podsjećam javnost da je upravo saopštenjem Uprave policije taj događaj bio označen kao pokušaj državnog udara. Niti je bilo sjednice Vlade niti Vijeća za nacionalnu bezbjednost niti Savjeta za odbrane, predsjednik države je rekao da on to ne bi komentarisao, predsjednik Vlade da o tome ne zna ili da nema dovoljno informacija... Moram priznati da se radi o vrlo specifičnom državnom udaru", kazao je Danilović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković juče je saopštio da prikupljeni dokazi, iskazi osumnjičenih, oduzeti predmeti, a posebno mjere tajnog nadzora potkrepljuju sumnju da je navedena kriminalna grupa planirala teroristički napad.

Osumnjičeni Dikić i još 13 osoba, od sinoć se nalaze u zatvoru, nakon što je sudija za istragu uvažio prijedol Tužilaštva da im se odredi pritvor do 30 dana. U ponedjeljak je šest osumnjičenih pušteno na slobodu.

Bonus video: