Dugačak spisak egzekucija u Crnoj Gori koje su ostale tajna

Ubistvo Gorana Žugića, Darka Belog Raspopovića, Duška Jovanovića, košarkaša Ljuba Jovanovića, Srđana Vojičića, ali i mafijaške likvidacije poput Blagote Sekulića, Gorana Đukovića, Vidaka Vorotovića, Darka Bugarina, Vinetua Strugara, Armina Muše Osmanagića, Gorana Đuričkovića i Srđana Vlahovića samo su dio spiska nerasvijetljenih zločina koji su se od početka devedesetih godina dogodili u Crnoj Gori
486 pregleda 17 komentar(a)
Pištolj, ubica, Foto: Shutterstock
Pištolj, ubica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2016. 18:27h

Dugačak je spisak surovih egzekucija u posljednje dvije decenije u Crnoj Gori koje su do danas ostale tajna. U ovom trenutku jos se samo pretpostavlja jesu li posrijedi nemoć i neznanje istražitelja, ili možda i opstrukcije istraga, jer se neke od njih dovode u vezu i sa sukobima u bezbjednosnim službama.

Međutim i pored toga u Upravi policije ne kriju zadovoljstvo zbog rezultata koje su postigli u prethodnih deset godina. Sa druge strane, Goran Danilović, ministar unutrašnjih poslova iz redova opozicije im poručuje da je to daleko od dobrog i da na rasvjetljavanju 45 nerasvijetljenih ubistava od 1992. godine treba raditi svakodnevno.

Ubistvo Gorana Žugića, Darka Belog Raspopovića, Duška Jovanovića, košarkaša Ljuba Jovanovića, Srđana Vojičića, ali i mafijaške likvidacije poput Blagote Sekulića, Gorana Đukovića, Vidaka Vorotovića, Darka Bugarina, Vinetua Strugara, Armina Muše Osmanagića, Gorana Đuričkovića i Srđana Vlahovića samo su dio spiska nerasvijetljenih zločina koji su se od početka devedesetih godina dogodili u Crnoj Gori. Na spisku je krvava brojka od 45 nerasvijetljenih ubistava počev od 1992. godine. I dok javnost ima utisak da istražitelji kao nijemi posmatrači, nemoćno broje leševe, krvava cifra nije frapantna za direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. Iz njegovog kabineta stiže odgovor da su čak ponosni na rezultate koje su postigli posljednjih deset godina

"Rasvjetljavanje ubistava i ubistava u pokušaju zahtijeva kompleksne mjere i radnje koje inspektori u kontinuitetu preduzimaju u koordinaciji i po nalogu nadležnih tužilaca. Inspektori koji u Upravi policije rade na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela su do sada postigli dobre rezultate u ovoj oblasti. Kao primjer navodimo to da se procenat riješenosti ubistava po godinama u posljednjih deset godina kreće od 77% do čak 100%. To je zaista veoma dobar policijski rezultat", navodi se u odgovoru Uprave policije.

Ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića procenti i brojke nijesu fascinirali niti razuvjerili da je broj nerasvijetljenih ubistava dramatično visok.

"Ne, nijesam zadovoljan, ne interesuje me procenat, interesuje me rasvjetljavanje ubistava od kojih su mnoga rekao sam povezana sa organizovanim kriminalom u različitim branšama, švercom cigareta, bijelog roblja čega god do današnjih dana, gdje imamo takođe obračune organizovanih kriminalnih grupa, te stoga to je moj profesionalni stav i on će biti saopšten na svakom tijelu i organu na kojem ministar unutrašnjih poslova uzima učešće u radu", kazao je Danilović.

Ne samo da nije zadvoljan, Danilović ističe da osjeća gorčinu zbog takvih rezultatata te da će zatražiti da se svakodnevno radi na rasvjetjavanju zločina.

"Ne radi se o bilo kakvim ubistvima, nego o ubistvima, novinara i visokih državnih i policijskih funkcionera te stoga ja ne osjećam nikakvo zadovoljstvo naprotiv gorčinu da je tako nešto moglo da nam se dogodi i siguran sam da niko ko se bavi nadzorom rada službi bezbjednosti u Crnoj Gori ne može imati drugačiji stav izuzev zahtjev da se radi svakodnevno i da se ta ubistva rasvijetle u skladu sa onim što su naša saznanja, ako ih nemamo da ih pronađemo", rekao je Danilović.

U jednom su saglasni i ministar Danilović i kabinet direktora Stojanovića. Poseban tim koji bi se bavio ovim slučajevima nije potreban.

"U centrima i odjeljenjima bezbjednosti postoje organizacione cjeline za otkrivanje krivičnih djela iz oblasti krvnih delikata, dok organizaciono u sjedištu Uprave policije postoji Sektor kriminalističke policije koji koordinira konkretnim aktivnostima iz ove oblasti", navodi se u odgovoru Uprave policije.

"Vjerujem da u tom smisli bi možda javnost razumjela pogrešno da napravimo poseban tim jer bi on opet bio sastavljen od onih koji po zakonu inoviranom u posljednje vrijeme u posljednjih nekoliko godina dužni da međusobno sarađuju, suštinski za rasvjetljavanje nerasvijetljenih ubistava ne treba nikakva dodatna i posebna akcija i input od ministra", rekao je Danilović.

Iz policije podsjećaju da su prethodnom periodu bili formirani ad hok istražni timovi, prvenstveno između policije Crne Gore i drugih organa i policija i organa drugih država a čiji su zadaci bili rješavanje ubistava i pokušaja ubistava. Na taj način, tvrde, rasvijetljena su mnoga ubistva.

"Istražni tim formiran između policija Crne Gore i Srbije rasvijetlio ubistvo Miloša Vidakovića izvršenog u Budvi i Nikole Bojovića izvršenog u Beogradu. Još jedan primjer ovakve saradnje policije i drugih nadležnih organa Crne Gore i Srbije po konkretnim predmetima je i rasvjetljavanje ubistva Andrije Mrdaka koje je počinjeno u Spužu", navodi se u odgovoru Uprave policije.

Za ubistvo Mrdaka, podsjetimo, ni deset mjeseci nakon što je, tvrde, rasvijetljena ova likvidacija, nema optužnice niti osumnjičenog iza brave. Nema ni ideniteta osobe koja je vozila ubicu. I da se istražiteljima ovaj slučaj štrikira kao riješen, ako je suditi po ratu crnogorski kriminalnih klanova koji bijesni već godinama onda je samo pitanje dana čijim imenom će sada spisak nerasvijetljenih pokušaja ubistva i likvidacija biti dopunjen.

Bonus video: