Nazire li se kraj političkoj krizi u Gusinju: Izbori 9. oktobra?

Na novim izborima, kako sada stoje stvari, neće se mijenjati koalicioni partneri
106 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Shutterstock
Gusinje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2016. 17:34h

Lokalni izbori u Gusinju, gdje lokalni parlament ne funkcioniše više od godinu, mogli bi bi biti održani zajedno sa parlamentarnim 9. oktobra, saopštio je televiziji "Vijesti" ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović.

On je najavio da će to predložiti na nekoj od narednih sjednica Vlade.

U iščekivanju odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta i raspisivanja izbora, vlast i opozicija u Gusinju, jedni na druge prebacuju odgovornost za krizu u najmlađoj crnogorskoj opštini.

Na novim izborima, kako sada stoje stvari, neće se mijenjati koalicioni partneri.

Politička kriza u najmlađoj crnogorskoj opštini traje praktično od osnivanja,od prije više od godinu.

Za to vrijeme lokalni parlament Gusinja zbog nedostatka kvoruma, nije održao ni jednu sjednicu, jer je jedan odbornik vladajućeg DPS-a, presudni šesnaesti, odbio da čini većinu.

Odgovornost za nefunkcionisanje opštine, vlast i opozicija u tom gradu prebacuje sa jednih na druge.

"Opozicija nije dolazila na sjednice SO Gusinje.Ako odbornici ne dolaze na sjednicu a izabrani su zbog toga da dolaze od strane građana I izabrani da donose odluke koje su važne za razvoj Gusinja I bolji život građana.Oni na te sjednice nisu dolazili.Čitava odgovornost iz toga se vidi kome pripada", kazala je Anela Čekić, predsjednica Opštine Gusinje (DPS).

Za opstrukciju lokalnog parlamenta u opoziciji imaju jasno opravdanje.

"Oni nas nisu zastupili procentualno adekvatno u skupštinskim odborima koji nas po zakonu pripadaju", Rusmin Laličić (Partija za Gusinje).

Zbog bojkota skupštine nije usvojen ni budžet, pa je Opština morala da iskoristi pravo na tromjesečno privremeno finansiranje koje je isteklo 31. marta. Skupština opštine se oglušila i o upozorenje Vlade da izvrši zakonske obaveze ili će biti raspuštena. Kako je I taj rok istekao, čeka se odluka Vlade da raspusti skupštinu I do novih izbora imenuje odbor povjerenika koji će vršiti vlast.

"Predugo se čeka na odluku Vlade.Ne znam zbog čega Vlada odugovlači da uskrati povjerenje SO Gusinje I raspiše nove izbore", rekao je Mihajlo Jovović (SNP).

"Najavljeno je i na prošloj sjednici Vlade u prošli četvrtak ali se to nije desilo", dodao je Laličić.

"Ja sam zaista mislila da ćemo I prije riješiti taj problem.Ja sam na vrijeme obavijestila Ministarstvo unutrašnjih poslova I premijera I oni će raditi svoj posao to očekujemo", kazala je Čekić.

Ipak, na predlog za raspuštanje lokalnog parlamenta Gusinjani će čekati još malo, najavio je novi ministar unutrašnjih poslova.

"Vjerujem da bi ,i testiraću taj svoj naum,predlog i razmišljanje i na nekoj od narednih sjednica Vlade,bilo pametno da sve izborne cikluse gdje postoji zakonska mogućnost objedinimo u jedan veliki kako se ne bi bespotrebno trošio novac i kako ne bismo imali u nekom neadekvatnom periodu izborni proces makar i u najmanjoj opštini", rekao je Danilović.

A izbore, kad god oni bili, partije u Gusinju, kako kažu, spremno čekaju. Koalicija na vlasti DPS-SDP-Bošnjačka stranka, još jednom će zajedno tražiti povjerenje građana.

"Funkcionisali smo na sasvim zadovoljavajućem nivou ,poštovali smo koalicioni dogovor,poštovali jedni druge kao ljudi", objasnila je Čekić.

Ono što lokalni DPS nije ispoštovao je dogovor sa Partijom za Gusinje, potpisan prije godinu,da najača opoziciona partija postane sastavni dio Demokratske partije socijalista. Zato će u Partiji za Gusinje na nove izbore ići sa dosadašnjim koalicionim partnerima SNP-om I Liberalnom partijom.

"To je ono što članstvo očekuje I traži od nas .Uvažićemo one koji su u ovom periodu bili sa nama i dijelili to naše mišljenje", tvrdi Laličić.

Dakle, kako sada stoje stvari,novi izbori u Gusinju mogli bi biti održani 9. oktobra.

Bonus video: