Drobnič: Politički pluralizam bitan element demokratije

Bečić je upoznao Drobniča sa procesom osnivanja Demokratske Crne Gore, programskim ciljevima, načinom izgradnje partijske infrastrukture u svim krajevima države i planovima za budućnost
16 komentar(a)
Aleksa Bečić, Mitja Drobnič, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Mitja Drobnič, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.06.2015. 16:21h

Politički pluralizam jedan je od najvažnijih elemenata moderne demokratije, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, u razgovoru sa predsjednikom Demokratske Crne Gore, Aleksom Bečić.

Kako je saopšteno iz te partije, Drobnič i Bečić razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji, ekonomsko-socijalnom stanju u državi i o stanju na polju vladavine prava.

"Drobnič je ocijenio da je politički pluralizam jedan od najvažnijih elemenata moderne demokratije, istakavši punu spremnost za saradnju sa Demokratskom Crnom Gorom i njenim predsjednikom i kvalitetan dijalog o procesu evropskih integracija", kaže se u saopštenju.

Bečić je upoznao Drobniča sa procesom osnivanja Demokratske Crne Gore, programskim ciljevima, načinom izgradnje partijske infrastrukture u svim krajevima države i planovima za budućnost.

"Potpuno je jasno da Demokrate već sada predstavljaju jedan od najrespektabilnijih subjekata na političkoj sceni, uz tendenciju konstantog rasta", kazao je Bečić.

On je, kako se navodi, izrazio zabrinutost u pogledu ekonomske budućnosti Crne Gore uslovljene dugogodišnjim vođenjem pogrešne ekonomske politike i iznio loše rezulate na polju vladavine prava uslovljene nedostatkom političke volje.

Bečić je na sastanku ukazao na značajne nedostatke u pogledu implementacije izbornog zakonodavstva, posebno neblagovremenosti tog procesa.

“Ukazao je na činjenice koje pokazuju da su za 88.826 građana promijenjeni podaci o biračkom mjestu na kome glasaju, a da birači nijesu u zakonskom roku obaviješteni o tome od Ministarstva unutrašnjih poslova koje je izvršilo promjene”, kaže se u saopštenju Demokrata.

Navodi se da je Bečić ukazao i na pitanje profesionalizacije Državne izborne komisije (DIK) koje, kako je kazao,nije još učinjeno i pored zakonkih obaveza i činjenice da DIK vrši nadzor nad primjenom Zakona o biračkom spisku.

"Bečić je istakao i zloupotrebe mjesnih zajednica u partijske svrhe u pojedinim opštinama u načinu rada i načinu izbora, stepen javnosti rada Skupštine, jedinica lokalne samouprave, uz naglasak na netransparentnost i zloupotrebe dijela preduzeća koja obavljaju javnu funkciju u određenim opštinama, kao i pitanja načina izbora i struktura upravnih odbora koji njima rukovode", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: