Specijalista sudske medicine KCCG će se usavršavati na Harvardu

"Svako obrazovanje dodatno ljekara je od nemjerljivog značaja, jer znanja u medicini se toliko rapidno mijenjaju da ako vi ostajete na nivou onoga što naučite na specijalističkim studijama, vas vrlo brzo vrijeme pregazi i nažalost postajete loš doktor, iako ste možda nekad bili najbolji"
1870 pregleda 11 komentar(a)
Nemanja Radojević, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Nemanja Radojević, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.08.2018. 17:36h

Težak rad, kontinuirano učenje, posvećenost poslu i pedeset objavljenih naučnih radova na SCI listi- sve to je potrebno kako bi se dobila prilika za usavršavanje iz snova.

Nju će iskoristiti specijalista sudske medicine Nemanja Radojević, koji će narednu godinu provesti na jednom od najprestižnijih američkih i svjetskih univerziteta.

"Da sam nosilac jedne dobre edukacije na medicinskom fakultetu na Harvardu u Bostonu, u periodu od nekih godinu dana, koja je podržana od strane Ministarstva zdravlja koje je prepoznalo potrebu ulaganja ne samo u infrastrukturu u zdravstvu, kupovinu aparata, već i u znanje", kaže Radojević.

A upravo je ulaganje u znanje medicinskog osoblja ključ dobrog zdravstvenog sistema, jer, objašnjava Radojević, kupovina opreme kojom ljekari ne umiju da se služe ne koristi ni Kliničkom centru ni pacijentima.

"Svako obrazovanje dodatno ljekara je od nemjerljivog značaja, jer znanja u medicini se toliko rapidno mijenjaju da ako vi ostajete na nivou onoga što naučite na specijalističkim studijama, vas vrlo brzo vrijeme pregazi i nažalost postajete loš doktor, iako ste možda nekad bili najbolji", tvrdi on.

Ipak, kako kaže, u Ameriku ne bi mogao da ode bez podrške Ministarstva zdravlja, koje za kontinuiranu edukaciju crnogorskih ljekara godišnje izdvaja 700 hiljada eura.

"Ja sam oslobođen plaćanja školarine jer je moj rad ocijenjen kao veoma kvalitetan, ali tu postoji još mnogo drugih troškova života, smještaja. Postoji Fond za kontinuiranu edukaciju koji je dosta veliki za crnogorske uslove, i savjetujem mladim ljekarima da pronalaze sebi kurseve, dodatna školovanja i ostalo. Samim tim će svoje znanje unaprjeđivati, oni sami biti vrijedniji kao ljekari", rekao je Radojević.

Radojević kaže i da nema dileme oko povratka u Crnu Goru po završetku specijalizacije.

"Nemam ambicije da znanje koje sam stekao zahvaljujući prije svega besplatnom obrazovanju, kako osnovnom tako i specijalističkom u Crnoj Gori, da sada to što je država uložila, da tako kažem, u mene, da neko drugi koristi".

Radojević se ovim poslom bavi od 2011. godine. U Centru za sudsku medicinu podgoričkog Kliničkog centra trenutno radi četvoro specijalista koji, prema njegovim riječima, zadovoljavaju sve trenutne potrebe, a njihove usluge obdukcija i vještačenja najčešće koristi pravosudni sistem Crne Gore.

Bonus video: