Medojević: Đukanovići ne žele da javno govorim ko pere novac

Tužiteljka Lidija Vukčević danas je objasnila da se ne protivi TV prenosu suđenja, ali je istakla da je ono svakako javno. Medojević taj stav dovodi u vezu sa zaštitom novoizabranog predsjednika Crne Gore i njegove porodice
22 komentar(a)
Nebojša Medojević suđenje, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević suđenje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2018. 17:21h

Zbog zahtjeva da se omogući TV prenos suđenja, sudija Vesna Pean danas je za 30. maj odgodila početak postupka lideru Pokreta za promjene (PzP) Nebojši Medojeviću, biznismenu Momiru Nikoliću i grupi clanova i aktivista Demokratskog fronta (DF) koji se terete za pranje novca.

Prvooptuženi Medojević kazao je da ovo suđenje kao i “državni udar” doživljava kao politički progon Fronta i ličnu odmazdu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Konačnu odluku o tome da li će crnogorski građani i ovo suđenje pratiti na tv ekranima, donijeće predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja se ranije već izjasnila da proces nema takav značaj da bi bio javno prenošen.

Tužiteljka Lidija Vukčević danas je objasnila da se ne protivi TV prenosu suđenja, ali je istakla da je ono svakako javno. Medojević taj stav dovodi u vezu sa zaštitom novoizabranog predsjednika Crne Gore i njegove porodice.

"Evo čuli smo danas od specijalne tužiteljke Vukčević, ona je promijenila stav. Znači, očigledno da su i Milo Đukanović i posebno njegov brat Aco Đukanović jako zabrinuti šta bih ja mogao sve javno da ispričam na ovom suđenju, kako se stvarno peru pare u Crnoj Gori, ko pere pare u Crnoj Gori, koji su mehanizmi pranja para u crnoj Gori i da bi direktan prenos ovoga suđenja ustvari kriminalizovao i otvorio mnoge afere u Crnoj Gori", kazao je Medojević.

Medojević tvrdi i da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne smije ni da pomisli da otvori istagu o, kako kaže, školskom primjeru pranja novca.

"Kao što je recimo to uradila sestra Mila Đukanovića uzimajući fiktivni kredit preko kvazi banke od 13 miliona koji je pokriven samo sa 500 hiljada eura. Znači jedna banka je 66 odsto svoje aktive dala jednom čovjeku, jednom klijentu koji je pokriven sa tri odsto garancijom", ističe Medojević.

Optuženi Medojević ponovio je da je riječ o političkom procesu i nastavku progona DF-a, a da je motiv i lična odmazda glavnog specijalnog tužioca.

Ovakve tvrdnje specijana tužiteljka Lidija Vukčević ocjenila je kao proizvoljne, ističući da su tokom istrage prikupljeni pravno valjani dokazi na osnovu kojih je podignuta optužnca koju je nakon kontrole potvrdio Viši sud.

"Postoji naše ne manje nezadovoljstvo i nepovjerenje radom Višeg suda, posebno predsjednika Višeg suda koji takođe, kao što vidite u slučajevima u kojima su uključeni ljudi iz DF-a, angažuje jedne te iste sudije", dodaje Medojević.

Odluku o tome da li će krivicni postupak crnogorski građani pratiti u tv prenosu, donijeće predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica do 30. maja, za kada je zakazan glavni pretres. Medenica je ranije izjavila kako smatra da ovaj predmet uopšte nije značajan, niti njegovi akteri, da bi to javnost zanimalo.

Pored Medojevića i Nikolića, optužnicom su obuhvaćeni Gordan Konatar, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović, Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladimir Bulatović, Aleksandar Sekulić, Mladen i Nikola Jovanović.

Bonus video: