Dan kada je Kultura dobila mjesto u čituljama

Razigrani glumci na dan rušenja su razočarali mnoge. Žao je čak i najmlađima koji jedva i da pamte kako su izgledale projekcije u Kulturi.
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 07:37h

Projekcija filma u kino Kulturi sa bagerom u glavnoj ulozi koštala je života jednog od simbola Podgorice. Karte niste morali da kupite. Prikazivanje besplatno, a i da ste htjeli umjesto radnika i ulaznica u biletarnici bi vas sačekalo kamenje.

Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće pita šta da sad očekujemo da sljedeće bude srušeno.

"Možda Sahat kula, ono je divno mjesto za jedan stambeni objekat".

Ljiljana Raičević je pokušala da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog rušenja podgoričkog bioskopa, jer je puno lijepih momenata veže za kino.

"Zamalo sam se tu porodila gledajući jedan film, gdje je Cico (Popović) došao da provjerava s vremena na vrijeme jesam li još živa, mogu li da izdržim, jer sam htjela da ostanem do kraja filma".

Na mjestu kina Kulture biće izgrađeno Gradsko pozorište, stambeno-poslovni prostor sa podzemnom garažom.

"Očekujem da ćemo to uraditi i da ćemo vjerovatno, zavisno od izvođača, dinamike sme opnude pokušati da taj posao završimo inicijalno. Iskop i grubi građevinski radovi do kote nula u našj najvećoj želji i mogućnosti, zavisno od tendera, da možda završimo to do početka školske godine, 2011, 2012", kazao je sredinom aprila gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Razigrani glumci na dan rušenja su razočarali mnoge. Žao je čak i najmlađima koji jedva i da pamte kako su izgledale projekcije u Kulturi.

Minut ćutanja za Kulturu

"Moglo je to da se sačuva", kaže jedan Podgoričanin.

Uprkos žalu, Podgoričani se nisu udružili protiv rušenja kina Kultura.

"Trebali su kulturni radnici kojih su pune dnevne novine, međutim niko glasa puštio nije, što je katastrofa", kaže Srđan Stanojević, student režije.

Ljiljana Raičević navodi da je problem što u vaspitanju nemamo građanski otpor.

"Svako se plaši", kaže ona.

Čitulja za Kulturu

A posljednji pozdrav kinu Kultura uputila je i grupa građana čituljom u dnevnom listu "Vijesti".

"Naša ljubav i vjera nisu bili dovoljni da te vrate generacijama koje si uveseljavao. Godinama si nam pružao toliko radosti i sreće, bio si nam prozor u svijet, u tebi smo doživjeli najljepše i najtužnije trenutke, trenutke koji se ne zaboravljaju. Za tebe nas vežu sjećanja na prve simpatije i poljupce, prva prava prijateljstva, nestašluke. Sa nevjericom smo primili vijest o tvom odlasku, ali znaj da ćeš vječno živjeti u našim srcima", tim riječima oprostili su se od Kulture Marija, Damira, Ana, Ajša, Slobodan, Vladan i Miloš...

Bonus video: