Ekipa TV Vijesti sa kosovskim Srbima: Ljuti na medije iz Crne Gore

U Zubinom potoku lokalni Srbi i dalje su pripravni da nikom drugom ne dozvole kontrolu prelaza prema Srbiji.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 18:14h

Na graničnom prelazu Dračenovac kod Rožaja ne mogu se primijetiti jučerašnje tenzije na dvadesetak kilometara udaljenom prelazu Brnjaknjak koji je administrativna linija između Kosova i Srbije.

Dračenovac uglavnom turisti prelaze redovno. Prelazi se, istina, znatno rjeđe, i preko prelaza Brnjak. Tu su u srijedu, oko 13 sati, ekipu TV Vijesti kontrolisali srpski policajci sa sjevera Kosova.

Prije dvije noći baš na tom mjestu su izbili incidenti, kada su kosovski specijalci pokušali da preuzmu kontrolu te granične linije.

Idući prema obližnjem Zubinom potoku, ekipa TV Vijesti nailazi na rekonstrukciju događaja u kojima je od pogotka snajperista juče nastradao kosovski policajac.

U Zubinom potoku lokalni Srbi i dalje su pripravni da nikom drugom ne dozvole kontrolu prelaza prema Srbiji.

"Zato su i danas ljudi ovdje, naravno u mnogo manjem broju. Ovdje su sada dežurne ekipe koje prate da li će se pojaviti ROSU, i ako do toga dođe stanovnici će se svi ponovo skupiti ovdje", kazao je Slaviša Ristić, predsjednik Opštine Zubin potok.

Na samo kilometar od administrativnog prelaza Brnjak, u tunelu se oslobađa jedna od barikada kako bi saobraćaj mogao normalno da funkcioniše. Do Zvečana gdje su se u srijedu sastali pregovarački timovi Srbije i KFOR-a ekipi TV Vijesti nije dozvoljen prolaz. Lokalni Srbi na Zubinom potoku nisu htjeli da govore za jedan crnogorski medij. Nezadovoljni su što je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

Ljuti na Srbiju

Gradonačelnik Zubinog potoka razočaran je i u reakciju matične Srbije.

Ristić navodi da je pomoć morala da se sastoji u tome da se Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova obrati i upozori KFOR da će ući sa svojim jedinicama i da će zaštititi svoj narod, "koliko god to izgledalo suviše neralno ili arogantno".

Iako su nepovjerljivi prema KFOR-u osim što obećavaju da će nastaviti sa čuvanjem graničnih prelaza i da neće dozvoliti kosovskim specijalcima da ih preuzmu, lokalni Srbi iz Zubinog potoka očekuju pomoć iz međunarodnih institucija, ali i još jednu, sasvim je izvjesno, neprospavanu noć.

Galerija

Bonus video: