Inspektor će moći da uđe u stambeni objekat zbog kontrole nelegalnog posla?

Iz NVO sektora upozoravaju da se to pitanje mora pažljivo regulisati zbog Ustavne kategorije o nepovredivosti stana
220 pregleda 7 komentar(a)
Ministarstvo ekonomije, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ministarstvo ekonomije, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 21.01.2018. 19:14h

Nije samo prodaja cigareta na crno problem u Crnoj Gori.

Brojne zanatlije, ali i ljekari i profesori godinama, pa čak i decenijama rade u svojim kućama ili stanovima, a da to nisu prijavili nadležnim organima.

Zato, Vlada sprema zakon o čijem je nacrtu javna rasprava upravo završena, koji bi inspekciji omogućio da na mnogo efikasniji način kontroliše poslove koji kako iskustvo pokazuje lako skliznu u sivu zonu.

To bi čak podrazumijevalo i pravo da inspektor uđe u stambeni objekat.

Iz NVO sektora upozoravaju da se to pitanje mora pažljivo regulisati zbog Ustavne kategorije o nepovredivosti stana.

S druge strane privatnici pozdravljaju namjeru Vlade da na nelegalno obavljanje najrazličitijih djelatnosti jednom konačno stavi tačku.

"Bogu hvala kada su se sjetili da i to stave na dnevni red", istakla je Slobodanka Bubanja, kozmetičarka.

Ovim riječima je Bubanja dočekala najavu da bi tržišni inspektori ubuduće mogli dobiti pravo ulaska u stambene objekte radi kontrole nelegalnih poslova.

U Ministarstvu ekonomije, koje je iniciralo izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru, svjesni su da se u sivoj zoni nelegalno obavljaju najrazličitiji poslovi, od zanatskih preko obrazovnih do zdravstvenih, zbog čega su i predložili izmjenu postojeće zakonske regulative.

"Stvoriće se osnov da se spriječi siva ekonomija, uvedu lica koja vrše nelegalnu djelatnost ili privredna društva u sistem lojalne konkurencije i da izmiruju obaveze prema državi u smislu plaćanja poreza i drugih dažbina koje plaćaju privrednici koji rade na tržištu legalno", istakla je Biljana Jakić iz Ministarstva ekonomije.

Nacrtom Zakona predviđeno je da inspektori bez naloga suda za prekršaje neće moći da ulaze u stambene objekte. Nepovredivost stana je, međutim Ustavna kategorija.

Kako bi se izbjegao sukob sa najvišim pravnim aktom u Građanskoj alijansi smatraju da se mora jasno predvidjeti pod kojim uslovima inspektori mogu ulaziti u stambene objekte, ali i kontrolni mehanizmi.

"Da se njihova ovlašćenja moraju jasno definisati zakonom i naš stav je da ulazak u stan bude krajnja mjera, kada inspektor iscrpi sve druge mjere koje takođe moraju biti zakonom propisane i sa druge strane da građani u slučaju povrede prava na mirno uživanje imovine i porodičnog života imaju pravo da podnesu pritužbe, određenim, nadležnim državnim organima", kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

Oni koje nelegalni rad najviše pogađa smatraju da je država trebalo odavno da se uhvati u koštac sa nelegalnim poslovanjem.

"Ako neko od mojih radnika slučajno nije izdao račun, meni istog sekunda dolazi inspekcija, a taj neko može da radi koliko god hoće, a ima ih velikih frizera koji rade na divlje", kazao je Zoran Vukčević, frizer.

"Oni se prosto izruguju i meni, mojim kolegama koji plaćamo sve dažbine, koje uopšte nisu male i oni jednostavno rade krijući, a za to vrijeme inspekciji su vezane ruke", kazala je Bubanja.

Javna rasprava o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, upravo je završena, nakon čega će Ministasrtvo ekonomije pripremiti predlog zakona.

Bonus video: