Četiri mjeseca od osnivanja Centra za autizam: Najavili uvođenje novog koncepta rada

Iz Centra navode da im se mogu prijaviti i tinejdžeri koji imaju takozvane adolescentske krize, uz napomenu da će raditi i tokom ljeta
567 pregleda 5 komentar(a)
Centar za autizam, Foto: Printscreen (YouTube)
Centar za autizam, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.06.2018. 17:51h

Četiri je mjeseca od osnivanja Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju, koji nosi ime Ognjena Rakočevića, dječaka sa autizmom tragično stradalog prije dvije godine .

Dvije hiljade i tri stotine pregleda djece i adolescenata iz cijele Crne Gore potvrdilo je da je ovakva ustanova bila prijeko potrebna Crnoj Gori. Ipak njihovi roditelji trenutno nisu zadovoljni načinom rada u Centru, što su neki saopštili i u Bojama jutra na TV "Vijesti".

"Zato što su tretmani itekako kratki, dakle jedan tretman od pola sata ne može da pomogne djetetu sa autizmom“

Primjedbe su da ni broj tretmana nije adekvatan potrebama djece. Toga su svjesni i specijalisti iz Centra.

„Negdje smo i mi kao profesionalci svjesni da zapravo 30 minuta rada nedeljno, jednostavno rezultati nisu toliko vidljivi ili izostaju. Trebalo bi više puta nedeljno da dijete bude uključeno u stimulativne tretmane, kao i obuka roditelja za rad kod kuće, zato što se radi na savladavanju određenih vještina i sposobnosti i pripreme djeteta za školu, odnosno za sve ono što dijete nije postiglo, a tiče se njegovog uzrasta, a trebalo bi“, kazala je defektolog i oligofrenolog Ivana Popović.

Zato planiraju uvođenje novog koncepta rada.

"Trenutno smo u nekom periodu kada planiramo taj grupni rad koji će trajati naravno više od pola sata gdje bi apsolutno čitavi tim profesionalaca bio uključen u tu ranu stimulaciju“, kazala je Popović.

S obzirom na veliki broj djece, neophodno je i više kadra, ali i edukacija roditelja.

"Roditelj je taj koji će smjernice neke koje mu damo u kućnim uslovima isto odrađivati sa djetetom da bi dijete na što bolji način naučilo to što već učimo i radimo u Centru“, kazala je psihološkinja Milena Bulajić.

Iz Centra navode da im se mogu prijaviti i tinejdžeri koji imaju takozvane adolescentske krize, uz napomenu da će raditi i tokom ljeta.

Bonus video: