Imamo li vremena za čitanje?

U knjižarama ističu da je prodaja bolja u ljetnjim mjesecima kada su odmori i da se najviše traže laganija štiva i bestseleri
69 pregleda 0 komentar(a)
knjige, Foto: Screenshot (YouTube)
knjige, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.07.2017. 18:03h

U nikšićkoj gradskoj biblioteci knjiga ne može faliti, ali bi čitalaca moglo biti više. Bibliotekari kažu da pored 200 stalnih članova najviše dolaze oni koji moraju.

"Uglavnom su to srednjoškolci, studenti i penzioneri. Učenici čitaju lektire, a penzioneri najviše klasike, Ruse i ovo najnovije sad što izlazi", kaže bibliotekarka Nada Adžić.

U biblioteci smo zatekli studenta u potrazi za knjigom za ispit.

"Pošto sam student engleske i francuske književnosti tražim teorije za najveće pisce - teorije književnosti uopšte, kao što su Žorž Pule, Starabinski, Goldman i to je to ovih dana", kaže student Lazar Knežević.

Lazar je zadovoljan što na ovoj adresi pronađe puno stručnih naslova, starih i rijetkih knjiga, a kaže da se kad god može prepušta beletristici. Zapaža da među studentskom populacijom čitanje nije omiljeni hobi.

"Studenti malo čitaju, uglavnom su to prepričane skripte, materijali. Mojih kolega vrlo malo čita, a posvećeno da ne ulazim u to."

Da se čitalačke navike stiču još od najranijih dana, podsjećaju na odjelu za djecu gdje se nalazi preko 10 000 naslova.

Katica Grozdanić kaže da je školarci često posjećuju, ali skreće pažnju da će u digitalnom okruženju knjiga dospjeti na marginu, ako se biblioteke ne obnavljaju. Ističe da police umjesto institucija dopunjuju pojedinci.

"Nailazimo na veliki nesluh kada je u pitanju izdvajanje materijalnih sredstava za obnovu knjižnog fonda. Biblioteke pokazuju identitet jednog naroda, one su pokazatelj svih naših potencijala, to ne smijemo zaboraviti. A ne možemo da iznevjerimo ni djecu koja zaista imaju volju da dolaze."

A oni koji moraju biti u trendu sa najnovijim naslovima, nisu nezadovoljni prodajom. Kažu da je upravo u danima ljeta najveća potražnja, jer su ljudi na odmorima.

Bonus video: