Darmanović: Sve vodi ka tome da iza pokušaja državnog udara stoje Rusi

Predstavljajući izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu, izvjestilac EP Čarls Tanok, kazao je da se u izvještaju ponavljaju slične stvari, koje se pominju posljednjih godina, a to su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korpucije, sloboda medija
55 pregleda 112 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Srđan Darmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2017. 18:45h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović u Evropskom parlamentu , optužio je Rusiju za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Darmanović tvrdi da su političke podjele u zemlji podstaknute i miješanjem stranog faktora, a sve u svjetlu skorog članstva Crne Gore u NATO.

“Planirani teroristički napad na dan izbora otvara pitanja koja mogu dalje produbiti politički jaz u državi. Institucije rade na procesuiranju osumnjičenih. Vjerujemo da će članstvo u NATO smanjiti razlike i stvoriti prostor za dijalog unutar institucija. Pritisak sa strane koji predvodi političku podjeljenost će nestati i stvoriće se više prostora za politički dijalog", kazao je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je tokom izlaganja pred poslanicima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, poručio da ce suđenje osumnjičenima za pokušaj terorizma 16. oktobra u Crnoj Gori biti otvoreno za javnost, a da istraga vodi ka Glavnoj obavještajnoj upravi Ruske federacije.

Darmanović je podsjetio i da je glavni specijalni tužilac Milivoja Katnić, najavio da će do 15. aprila podići optužnicu, u vezi sa ovim slučajem

“Glavni specijalni tužilac je 100 odsto uvjeren da ima čvrst predmet. Crnogorska javnost sad čeka optužnicu. Postoje elementi istrage koje trenutno ne možemo da otkrijemo, ali suđenje će biti otvoreno za javnost koja će moći da isprati ono što se bude dešavalo. To je veoma ozbiljna priča. To nije izmišljotina ni video igrica, niti je riječ o političkoj igri i manipulaciji već o pokušaju koji je mogao da destabilizuje Crnu Goru. Sve vodi ka Glavnoj obavještajnoj upravi Ruske federacije”. kazao je Darmanović.

On je podsjetio da Rusija negira bilo kakvu umiješanost u slučaj iako su osumnjičeni Vladimir Popov i Eduard Širokov ruski državljani.

”Vidjećemo je li sve povezano sa Kremljom, jesu li umiješane obavještajne agencije ili će tvrditi da su to ljudi koje nemaju veze s državnim organima i da nemaju ništa s Vladom. Nažalost, sve ove aktivnosti se preklapaju s pritiskom ruskih zvaničnika koji se protive našem člnastvu u NATO i načinu na koji bismo mi mogli odlučiti o tom pitanju. Ne mogu da tvrdim da su te dvije stvari povezane 100 odsto, ali glavnom specijalnom tužiocu moramo dati vrijeme da ovaj slučaj izvede pred sud i da utvrdi ko je i izvršilac”, kazao je Darmanović.

Predstavljajući izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu, izvjestilac EP Čarls Tanok, kazao je da se u izvještaju ponavljaju slične stvari, koje se pominju posljednjih godina, a to su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korpucije, sloboda medija, ali da je ove godine akcenat stavljen i na prošlogodišnje parlamentarne izbore i pokušaj državnog udara.

“Ponovio sam stav da su izbori u oktobru 2016. Godine bili fer i demokratski, i da namjera opozicije da bojkotom paralmenta dikredituje rezultate izbora, po mom viđenju je neprihvatljiva, i to sam jasno stavio u izvještaju . Naveo sam da je pokušaj državnog udara I namjera da se napadne premijer, nešto veoma zabrinjavajuće. Zato sam u izvještaju jasno naveo da tražimo da istraga o tom događaju mora biti transparentna, posebno jer postoje osnovane sumnje o umiješanosti inostranih faktora u čitav slučaj”, kazao je Tanok.

Predstavnik Hrvatske, kaže da je zadovoljan što se na izvještaj djelovalo amandmanski, da bi se posebna pažnja mogla posvetiti navodnom državnom udara na dan izbora.

“Radi se o jako važnom događaju. To je rpvi put da se Rusija, ne samo informacijskim kamanjama, nego organizacijski miješa u unutrašnji odnos neke zemlje, I zato je vrlo važno da ta istraga bude kvalitetna. I pozdravljam što se tim amandmanom pozivaju I EK I članice EU da sarađuju kako bi se došlo do prave istine”, kazao je Jozo Radoš.

Kako je izlaganje crnogorskog ministra vanjskih poslova, većim dijelom bilo bazirano na NATO integracije, i probleme koje zemlja navodno ima zbog toga što želi da bude dio alijanse, poslanica iz Austrije Urlike Lunaček imala je jednu primjedbu.

“Željela bih tokom priče radvojimo pristupanje NATO i EU. Zato što su to dvije različite stvari. Bez obzira, što Crna Gora, kao što je njen ministar kazao, želi da pristupi oboma, mi to poštujemo, ali mi u Evropskom parlamentu, moramo to da razdvajamo.”

O izvještaju za 2016 za Crnu Goru, Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta izjasniće se sjutra ujutro.

Bonus video: