Završne riječi na suđenju Žarku Pavićeviću: Za tužilaštvo krivica utvrđena sprovedenim dokazima

Da mu je dobrobit građana Bara bila vodilja u cijelom poslu ponovio je i Pavićević u završnoj riječi
77 pregleda 5 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Žarko Pavićević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.02.2017. 18:38h

Za specijalnog tužioca Sašu Čađenovića krivica nekadašnjeg prvog čovjeka Bara Žarka Pavićevića je nesporna. Tvrdi da je ona potvrđena svim sprovedenim dokazima ali i odbranom drugooptužene Danijele Krkotić, koja je kazala da je kao direktorica Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara, radila sve što joj je Pavićević nalagao. U završnim riječima, pred vijećem sudije specijalnog odjeljenja Ane Vuković, Čađenović je ponovio da je Pavićević mimo zakona i propisa dao sebi za pravo da se kao predsjednik opštine miješa u tuđi pravni posao i time nanese štetu barskoj kasi u iznosu od blizu dva miliona eura.

Kazao je da je Pavićević zaključio ugovor kojim opština garantuje za izgradnju zgrade A6, iako ga na to nije obavezala nijedna državna instuitucija. Iako je dao ostavku na mjesto direktora ZIB-a, kako tvrdi tužilac, Pavićević je stupanjem na poziciju predsjednika opštine, nastavio paralelno da obavlja obje funkcije. Tvrdnje optuženog da je radio sve u interesu konačnih vlasnika, tužilac je odbacio kao neosnovane uz činjenicu da je izgradnja samo jednog objekta trajala deset godina, a da su sve radnje koje je Pavićević preuzeo, nanijele šetu barskoj opštini. Odbrana ne misli tako.

"Utvrdilo se na osnovu dokaznog materijala da veći dio optužnice tužilac bio prinuđen da obustavi jer su dokazi govorili upravo u prilog odbrane. Smatramo daje ovaj posao koji je rađan oko ove zgrade A6 bio u suštini posao koji je bio od državnog interesa jer se njime rješavalo stambeno pitanje za prosvjetne i zdravstvene radnke u opštini Bar", rekao je advokat optuženog Pavićevića Dušan Lukšić.

Da mu je dobrobit građana Bara bila vodilja u cijelom poslu ponovio je i Pavićević u završnoj riječi. Ipak u čiju korist je radio, sudija Vuković će saopštiti 28. februara, za kada je zakazano izricanje presude.

Svoja očekivanja advokat Lukšić nije želio da saopšti.

"Ne bih komentarisao samo očekujem da Sud kao što je i do sada savjesno vodio ovaj postupak isto tako i prilikom odlučivanja zauzme svoj stav jer stvarno ne želim a komentarišem stav suda u ovom momentu", kazao je Lukšić.

U sudnici se čula i završna riječ Srđana Lješkovića, advokata optužene Danijele Krković, koja je bila izvršna direktorica ZIB-a, a koja je prema optužnici pomogla Pavićeviću u izvršenju krivičnih djela. Za takve tvrdnje tužilaštva, smatra Lješković, nema osnova zbog čega je zatražio da ona bude oslobođena.

Bonus video: