Mandić: Cilj Deklaracije je da nas nikad više ne zavade

"Vjerujem da ćemo moći da pronađemo zajednički jezik, bar bismo to mi željeli, a svakako da očekujem da će biti partnera iz bošnjačke nacionalne zajednice".
55 pregleda 81 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Andrija Mandić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.01.2017. 18:37h

Llider Nove srpske demokratije Andrija Mandić potvrdio je Televiziji Vijesti da predstavnici Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori rade na dokumentu koji bi doprinio poboljšanju položaja pripadnika srpske i bošnjacke nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

Mandić za Televiziju Vijesti kaže da dokument rade srpski i bošnjacki intelektualci, ali da se uključuju i političari, te da žele da se na taj način odupru, kako je rekao, asimiilaciji koju nad dva naroda sprovodi režim Mila Đukanovića.

Iako, kako kaže, između Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori nema neriješenih pitanja, lider Nove ocjenjuje da je Deklaracija, odnosno sporazum između srpske i bosnjačke nacionalne zajednice važan dokument, koji pripremaju srpski i bošnjački intelekrtualci. Njime se, kako objašnjava, pozivaju politički predstavnici i jednog i drugog naroda da zajednički rade na poboljšanju položaja Srba i Bošnjaka u Crnoj Gori.

"Mi smo odlučili da pronađemo zajednički jezik sa Bošnjacima, mislimo da imamo obostrani interes i jedni i drugi da pronađemo način funkcionisanja između te dvije nacionalne zajednice, odnosno njihovih političkih predstavnika, kako bi se jedna vještački nametnuta omraza i podjela uklonila među našim odnosima", rekao je Mandić.

Cilj Deklaracije je, kaže, da Srbi i Bošnjaci u Crnoj Gori, naročito na sjeveru, ne žive više jedni pokraj drugih, nego da zajedno rješavaju brojne životne probleme. Iako ne precizira čiju, Mandić očekuje da će Deklaracija dobiti podršku političkih predstavnika bošnjačke zajednice.

"Nikakva opasnost Bošnjacima nije prijetila od Srba u Crnoj Gori. Režim se trudio da nas zavadi i mi smo spremni, kao predstavnici srpskog naroda da napravimo novu stranicu, da napravimo novi početak, da krenemo novim putem i zajednički se suprotstavimo nasilnoj asimilaciji koju provodi u Crnoj Gori režim Mila Đukanovića. Vjerujem da ćemo moći da pronađemo zajednički jezik, bar bismo to mi željeli, a svakako da očekujem da će biti partnera iz bošnjačke nacionalne zajednice".

Da u tome uspiju, priznaje Mandic, pomaže im i saradnja koju imaju sa rukovodstvom Čečenije. Tamo su, nedavno, sa Mandićem I liderom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem, bili predstavnici Bošnjačke stranke, predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović i sekretar te Opštine Mirza Medunjanin. Mandic pojašnjava njegovu i Kneževićevu ulogu u toj priči.

"Mi smo preko naših prijatelja u Moskvi pomogli Šahmanoviću i Medunjaninu da uspostave kontakte sa vlastima Čečenije, mi smo neko ko je pomogao Bošnjacima da se povežu sa Muslimanima iz Ruske federacije. Uspjeli smo i jedni i drugi da vidimo kako u jednoj Republici gdje je bio strašan rat, na hiljade poginulih i sa strane hrišćanske i muslimanske danas život funkcioniše normalno. Toga u Crnoj Gori nije bilo, nijesmo imali nikakvih sukoba, osim što smo imali prljavu kampanju koja nas je zavađala i ja u ime Nove srpske demokratije i srpskog naroda saopštio sam i evo ovom Deklaracijom koju rade naši intelektualci pružam ruku ljudima i političkikm predstavnicima bošnjačke nacionalne zajednice kako bi zajednički radili na dobro i jednog i drugog naroda".

Mandic zaključuje da su predstavnici Bošnjaka uspostavili blisku saradnju sa rukovodstvom Čečenije, odakle će, kako je rekao, imati posjetu Crnoj Gori.

Bonus video: