navigacija Naslovnica Premium
Ratimir Vujačić
7.2.2018 11:24

Dom Parazita Suverenih - DPS

Političar mijenja sve osim svoj rđav mentalitet, iznova postavlja poredak stvari, po svojoj želji ili želji naručioca - svejedno

Dom Parazita Suverenih - DPS
Foto: Savo Prelević

„Nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš.“ (Propovjednik 9, 5: 10) 

Poslušnost je majka revolucije. Otkad je otpočela demokratija, nakalemila se blagopočivšoj plemenskoj kulturi - partije prigrliše grobljansku školu mišljenja, plemenske obrede i sentimente.

Ko nema svoje babe, sjeti se tuđe koja mu je prigala priganice: političari su domišljati ljudi, sa jakom imaginacijom... stoga je putovanje kroz prostor i vrijeme, najbolja realnost i svakodnevica njina: Brisel, Vašington, NATO..., ali i Tuđemilska bitka i osamnaesta godina. A tek sfera duha - tu su svoji na svome, sa osebujnim osjećajem za gramatiku i fonetiku: očas ju obnoviše i prisjetiše se, kako je bilo idilično u devetnaestom, osamnaestom i prethodnim vjekovima, kad su stara dobra vremena bila na djelu.

Našim precima je bio mali posa', ali ovijema je to 'ljeb: živi se od mehkih suglasnika, reformi pravopisa, revolucije.

I, naravno, poštenje                                                                                                                       

Ipak, sve se otaljava zahvaljujući poštenju: podobnu glavu revolucija rijetko sječe, osim greškom. Poniznost prema vlasti, u našem slučaju revoluciji, conditio je sine qua non. Vlast oštro kažnjava, ali i nagrađuje. Poštenje i političku podobnost. Kad čo'ek ima odgovarajući moral, pogodnosti su dostižne i sve bliže. Kad oblomiš jednom, naredan si revoluciji koja teče. Živiš od poštenja. 

Političar mijenja sve osim svoj rđav mentalitet,  iznova postavlja poredak stvari, po svojoj želji ili želji naručioca - svejedno. Prekraja istoriju i  poperi sebe  na početak i na kraj vremena. I tako, naizgled oslobođen društva i istorije, posluži se politikom za ostvarenje svojih ličnih ciljeva, a državu tretira kao osiguravajuće društvo. Ovakva pregnuća, sa sve rahatlukom iz prošlosti, ne mogu se pretočiti u bilo kakvo učenje, nego su prije stanje pomenutog, elem rđavog, mentaliteta, koji se bavi proizvoljnim proizvođenjem stvarnosti. Ne smeta im što su izgledi za budućnost jednako loši kao iskustva prošlosti.

Država i revolucija  

Titini komunisti su proglasili ličnu svojinu, liše one koju su sami otimali, prevaziđenom i štetnom po društveni organizam. Prve godine vladavine su im prošle u oslobađanju imovine  od njihovih vlasnika. Potlje su zadržali svoju a ukinuli društvenu svojinu. Sve se može kad imaš (svoju) državu. 

Državu kao oruđe revolucije, ideološki simbol i apstrakciju, utvrđuju pošteni glasači ali i polupismeni činovnici Pravosuđa, pjevanjem treće strofe Himne. Ali, ne manje - mehkim suglasnicima. Sa sve porculanskim zubima, proizvode besprekorno mehke suglasnike, poput svojih slavnih (bezubih) predaka. Za svaku je pohvalu, pokušaj glumačkog saživljavanja sa upokojenim uzorima koji su jotovali od nevolje i bezubosti svoje,  svakako ne zbog NATO integracija i gramatičkog načela, da govore kao što pišu. Bili su nepismeni, uostalom. 

Ovu državu valja prikazati kao Božju tvorevinu - ovdje i sada. Majskom što je zovu. Naravno, to se ne odnosi na druge države, nastale u drugim mjesecima, decenijama i vjekovima - a na ovom prostoru. Ni ovim državotvorcima ovo nije prva, nego četvrta. (Govorilo se treća - sreća). Ali im je ova  nešto najslađa i najmilija. Ne samo što u njoj mogu da ispune sve svoje želje, bez mnogo truda. Pak su uz strane poslodavce i njezini suvlasnici. Povoljan je trenutak da sebe, kao ateiste, proglase za Božje izaslanike.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (25 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 7

 • budji 8 mjeseci i 1 nedelja
  Trebali bi poceti sa gradnjom piramide u Niksicu kako bi sahranili naseg Faraona, ne znam pod kojim bozanstvom da ga sahranimo, mozda bi mu najbolje odgovaralo bozanstvo Ozirisa. Ne bih zelio biti u kozi njegovih podanika, jer onog trenutka kad umre i oni ce biti zivi sahranjeni.
  ( 1 )
  • 2
  • 0
  ßyk` 10.2.2018 00:08
  Eno je piramida već gotova u centru Nikšića, neka ga sarne u takozvani Dom revolucije, samo neka na njega stave veliko "AB"
  • 1
  • 0
 • ßyk` 8 mjeseci i 1 nedelja
  Eno je piramida već gotova u centru Nikšića, neka ga sarne u takozvani Dom revolucije, samo neka na njega stave veliko "AB"
  • 1
  • 0
 • Neshooo 8 mjeseci i 1 nedelja
  dvije najcrnje kutije
  • 3
  • 1