navigacija Naslovnica Premium
BALKAN
18.6.2018 11:14

Euleks: Dobra ideja, loša realizacija

Najveća i najskuplja misija EU za uspostavljanje vladavine prava na Kosovu - Euleks, prestaje sa radom u dosadašnjem obliku. Ubuduće će samo nadgledati pravosudni sistem te zemlje

Euleks: Dobra ideja, loša realizacija Ilustracija
Foto: Shutterstock

Pravna država ne može da se dobije besplatno. To važi i za Kosovo. Evropska unija izdvojila je skoro milijardu i po evra za misiju koja je imala za cilj uspostavljanje vladavine prava u najmlađoj evropskoj državi. Nakon deset godina, Euleks će izvršni deo posla prepustiti Kosovarima, to je prošle sedmice odlučio Savet Evrope.

Euleks, međutim, ostaje na Kosovu još dve godine - kako bi nadgledao, pomagao savetima i pre svega podržao dijalog sa Srbijom. Za to će biti stavljeno na raspolaganje dodatnih 83,6 miliona evra. Euleks je osnovan 2008. godine kako bi pomogao izgradnju demokratskih struktura na Kosovu, koje se odvojilo od Srbije i na kojem gotovo isključivo žive Albanci.

Euleks je počeo s radom nakon što je smanjena Misija UN na Kosovu (UNMIK) 2008. godine. Kosovo tada nije imalo nikakve instrumente za izgradnju pravne države, nedostajalo je znanja, kapaciteta i nezavisnosti. Čitava javna uprava bila je politizovana i korumpirana.

Nadležan za organizovani kriminal i korupciju

Andrea Lorenco Kapusela bio je na Kosovu u vreme kada je Euleks počinjao s radom. On hvali taj koncept: „Da se podrži Kosovo, da se izgrade kapaciteti, da se vrši obuka i posmatra i - najvažnije od svega - da se preuzme delikatni sektor sudstva. Kosovo je imalo zadatak da samo izriče presude“, kaže bivši šef odeljenja za ekonomiju, međunarodnog nadzornog odbora.

U više osetljivih oblasti, kao što je slučaj sa kurupcijom na najvišem nivou, organizovanom kriminalu i ratnim zločinima, Kosovo je imalo policajce, državne tužioce i sudije koji su bili ovlašćeni za hapšenja, izvođenje pred sud ili regrutaciju branilaca. Uostalom, imali su i obavezu da u civilnom sektoru i privredi pronađu rešenja za teške slučajeva vlasničkog prava ili privatizacije.

Od Misije UN na Kosovu, Euleks je nasledio ukupno 1.200 predmeta. Tome je pridodato dodatnih sto. Misija EU nije međutim nasledila samo predmete, već i nezadovoljstvo stanovništva UNMIK-om. Euleks je i tome dodatno doprineo. Ljudi su očekivali izricanje presuda, ali su videli samo misiju u kojoj su se mnogi smenjivali. Na kosovo je bilo poslati dve hiljade policajaca, sudija, zatvorskih čuvara i carinika, a pomoć im je pružalo oko hiljadu domaćih ljudi.

Lorenco Kapusela napisao je knjigu o svojim iskustvima na Kosovu. Za DW objašnjava zašto je bilo toliko teško ideje sprovesti u delo.

„Najpre, bio je to veoma težak zadatak. On je zahtevao velike napore Evropske unije. Mašinerija spoljne politike EU tu nažalost nije pokazala svoju najefikasniju stranu. Drugo, nije zaista postojala politička volja da se ti zadaci reše. I treće, mnogo više pažnje bilo je posvećeno političkoj stabilnosti, nego uspostavljanju pravne države.“

Bez distanciranja od politike

Euleks je rešio 500 slučajeva korupcije - i onih koji su zbog nedostatka dokaza bili obustavljeni. Kosovskim službama sada je ostavljeno 800 nerešenih slučajeva, kako je to predviđeno odlukom Evropskog Saveta. Kosovo će preuzeti odgovornost za istrage, krivična gonjenja i suđenja. Treba se nadati da će se istraga voditi i protiv političara, jer ono što kritičari najčešće ističu, jeste to da, čak i kada mnoge stvari ukazuju da je politička elita upletena u korupciju i organizovani kriminal, hapšenja i izvođenja pred sud izostaju.

Kapusela smatra da se menadžment Euleksa ponašao oportunistički, da nije vršio dovoljan pritisak, već da se umesto toga krio iza konsultacija. On smatra da je za „neuspeh Euleksa“ pre svega uplitanje politike i to opisuje ovako: „Kada se šef misije Euleksa svaki dan ili svake nedelje sastaje sa premijerom, ministrima i ambasadorima zemalja EU, tužiocima koji su deo misije je teško da uhapse ministre.“

(Deutsche Welle)

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.