navigacija Naslovnica Premium
Vlatko Mihailović
12.10.2017 11:42

Poslije 20 godina

Ne sastavismo ni par godina normalnog bitisanja kad naleće tužna 99. Bombardovanje, stradanja. I opet granica. Ovog puta kao spas nevoljnicima

Poslije 20 godina
Foto: https://listputovanja.wordpress.com/2017/04/14/casopis-putovanja/

Od ideje do stvarnosti, PUTOVANJA, časopis za turizam, ekonomiju, kulturu i nauku. Krenula prije 20 godina i opstala, do danas. 

Bio je to oktobar 1997. godine kada je izašao prvi broj - u oktobru 2017. očekujemo 80.  

Od ideje, pa do prvog broja!

Davnih 80-ih prošlog vijeka, bili smo generacija u nastajanju. Srećna vremena, a mi mladi, zanesenjaci, avantursti. Zarazili se ferijalnim geslom Upoznaj domovinu da bi je više volio! i Putovanje uči. Mi, đeca Jadrana, Triglava, Igmana, Durmitora, Dunava, Vardara, vjerovali smo u turizam, koji se bazirao na zajedništvu, saradnji i bili spremni da svoju pozitivnu energiju podijelimo sa drugima. 
Sticali prijateljstva, učili od iskusnih, prenosili mlađima. Promovisali omladinski turizam, kroz ferijalno odmaralištae  Bratstvo-jedinstvo u Ulcinju, spremali se da turizam bude naše opredjeljenje.  Putovali preko granica sa crvenim pasošem - SFRJ.

I onda, došle proklete devedesete. Godine raspada jedne velike države. Ratno okruženje, stradanja… Da zlo ne dolazi samo postarala se ekonomska blokada, naša, a svjetska inflacija. Prirodne ljepote (rijeke, jezera, more, planine) bili su putevi, lake ali rizične zarade, a granice meta šverca - nafta, cigarete, droga. Snalazili se, preživljavali. Sredinom 90-ih, krenuli ka ozdravljenju Crne Gore. 

Ne sastavismo ni par godina normalnog bitisanja kad naleće tužna 99. Bombardovanje, stradanja. I opet granica. Ovog puta kao spas nevoljnicima.          

Ogledalo stvarnosti je bio turizam. Bilo je to vrijeme uspona i posrnuća crnogorskog turizma. Od najboljih godina s kraja 80-ih, pa do najgorih sredinom i teških krajem 90-ih. Od milion posjeta stranih turista, pa do zalutalih, koje smo brojali na prstima.  Domaći turisti (Crna Gora i Srbija) organizovano, uz ratne pokliče, preko sindikata na more. Hoteli posrnuli, imovina svačija i ničija, od društvenog, državnog pa do privatnog vlasništva hotelskih i ugostiteljskih objekata. 

Prošli smo trnoviti put, od šatora do hotela, od srećnih i zaljubljenih do razočaranih, pa opet smo vjerovali da CG zaslužuje da dobije šansu za turistički procvat. 
Dobila i opravdala?!  

S početkom novog milenijuma Crna Gora je  krenula u turističko osvajanje, WILD BEAUTY. Bila su i “Putovanja” među tim osvajačima. 

Svoje znanje, iskustvo, željeli smo da pretočimo u “Putovanja”, časopis za turizam, koji smo živjeli, ekonomiju, od koje ćemo živjeti, kulturu, naš identitet i baštinu, i nauku, jer je turizam ozbiljna priča. 

U najtežim godinama crnogorskog turizma, prije 20 godina, počela su da izlaze “Putovanja”, prvi časopis za turizam na prostoru CG. Pokrenuo je mnoge teme iz turističke djelatnosti, inicirao značajne aktivnosti u cilju povećanja turističkog prometa, uticao na poboljšanje turističkog proizvoda, turističke kulture, te brojnim podacima iz CG i svijeta dao značajnu potporu razvoju turizma kod nas. 
Greške, zablude, uspjesi, ređali su se na stranicama, mnogi kažu, hrabro ali istinito.

Osnivač, Ferijalni savez CG. Pokretači ferijalci: Vlatko, Minja, Džema, Sneža, Atvija,  Dejo, Pepi, Maja i još mnogo članova (mladih i starih), ove nekada najponosnije društvene organizacije. Pridružili su nam se istaknuti turistički djelatnici, javni, kulturni i naučni radnici. Reakcije javnosti pozitivne. Konačno časopis o turizmu.  Dobro je da se piše ozbiljno i stručno o turizmu i ugostiteljstvu. 

Što nas je vodilo da pokrenemo časopis?

Putovanja su sinonim za turizam. Njima se šire vidici, upoznaju novi prostori i ljudi,  odmor, zabava.  Zato smo vjerovali da radimo dobar posao. Svih ovih godina podsjećamo starije, animiramo mlađe.

Zašto trajemo 20 godina?

Odgovora nemam.  Uslovi loši, hronična besparica. Valjda, zahvaljujući dobroj ekipi-timu koji je želio da svoje znanje i vještine valorizuje kroz časopis. Upornost i vjera da je turizam bogastvo CG, bio je naš moto, kojem su se pridruživali iz godine u godinu brojni saradnici i čitaoci. Vjerovali smo u značaj i vrijednost časopisa. Postali hroničari crnogorskog, ali i svjetskog turizma.

Ipak, zašto ne reći, nijesu svi vjerovali u “Putovanja”. Hvalili jesu, pa čak i nagrađivali, ali podržavali nijesu. 

A pomagali rijetki. Hvala im od srca.

Valjda smo neželjeni hroničari, analitičari, kritičari CG turizma. Ozbiljna priča o turizmu malo koga zanima. Bili i ostali, kako reče Minja, časopis više za čitanje, a manje za gledanje.

Nije da nijesmo pravili greške, tražili, i molili za podršku i s pravom je čekali od onih koji su zaduženi za razvoj CG turizma, koji žive od turizma i za turizam.  

Na žalost, želje koje su nam upućivali prijatelji i turizmolozi, na početku izlaženja časopisa: da radimo dobar posao i da će doći naše vrijeme, nikako da se ostvari. 
Čekanje od 20 godina ostavlja posljedice..

Danas ni odmarališta, a sve manje ferijalaca. Odmaralište, restoran, kancelarije uzela (otela) i prodala država.  Ferijalci-osnivači časopisa, preživljavali, snalazili se od broja do broja. Jedni pobjegli iz države, drugi se zasitili ćorava posla, studenti (sa 7 fakulteta) se brčkaju u plićaku. Na žalost, u ovih 20 godina, ostali smo bez naših kolega i koleginica i saradnika časopisa, koji su dali mnogo, da trajemo, da budemo prepoznatljivi. Hvala im.

Ima i onih, iz naših redova, koji se godinama kotiraju visoko na ljestvici državnih, lokalnih funkcionera ili preduzetnika. Za nas i “Putovanja” ih vezuje samo amnezija. 

Kada smo počinjali, neki klinci i klinceze su se igrali loptom, barbikama, učili prva slova. Srednjoškolci i studenti učili o CG, turizmu, kulturi… Danas, već stasali, mladići i đevojke su preuzeli tapiju političke, ekonomske, turističke stvarnosti, ali i sujete. U ođelo pa na prelo. U CV se navode diploma, kursevi… Papir trpi sve. A ulaznica za dobar posao su politička pripadnost i rodoslov. U praksi, druga priča, dominira amaterizam, neznanje… 

Ipak, zahvaljujući kvalitetu, “Putovanja” su opstala. 

Do kada? Ovoga ili sljedećeg broja?

Da li će neka nova čitalačka publika, hotelijeri, studenti, podržati “Putovanja”? Podariti mu novi život i trajanje? I time pokazati da smo neuništivi.

A do tada? Hronologija crnogorskog turizma, zapisi, analize, tekstovi,  podaci,  ostavljaju trag, da se ne zaboravi.  Neka današnja mladost nauči više o crnogorskom turizmu. Zato preporučujemo časopis “Putovanja”,  đe bi sticali znanja i ljubav za turizam, najperspektivniju privrednu djelatnost u CG, ali i svijetu. I naravno, da krenu na putovanja kroz svoju Crnu Goru, ali i druge svjetske destinacije.

Za ovih 20 godina narasli fakulteti za turizam - sa 1 na 7.

Ima li prostora za “Putovanja”?

Autor je glavni urednik časopisa “Putovanja”

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (11 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • horny.cg. 9 mjeseci i 1 nedelja
    Odličan i stručan magazin, koga zanima turizmologija! Ovaj tekst autor može iskoristiti i kao podnaslove za dobru knjigu razvoja, uspona i padova CG turizma...od odmarališta za "raju" do hotela za elitu. A 90% države raja.
    • 2
    • 0