navigacija Naslovnica Premium
Mr Janko Ljumović
11.7.2018 07:20

Povrijeđena načela akademskog integriteta

Poštovani senatori, vama koji ste bili ZA i koji ste uvažili sve bitne elemente u proceduri izbora, hvala na pokazanoj akademskoj etici i razumijevanju oblasti dramske umjetnosti

Povrijeđena načela akademskog integriteta Ilustracija
Foto: Univerzitet Crne Gore

Kao vanredni profesor Univerziteta Crne Gore u dvostrukom izboru u akademsko zvanje, obraćam se javnosti saopštenjem cijeneći pozive crnogorskih medija da dam komentar nakon konačne odluke Senata UCG. Izbora koji je trebao biti primjer Povjerenja, Poštovanja i Poštenja - što su tri ključna elementa definicije akademskog integriteta.

U pismu navodim određene ličnosti i institucije, ali je pismo namijenjeno prije svega crnogorskoj javnosti koja je pokazala interes za ovaj paradigmatičan događaj. Rezultat glasanja na Senatu Univerziteta Crne Gore, osam ZA i deset UZDRŽANIH, uz već legendarnu dilemu iskazanu u konačnom mišljenju Naučnog odbora da li je produkcija nauka ili umjetnost, siguran sam da će biti važan prilog za analizu društvenog konteksta. Odluka je konačna, a autonomija Senata neprikosnovena.

Poštovani senatori, vama koji ste bili ZA i koji ste uvažili sve bitne elemente u proceduri izbora, hvala na pokazanoj akademskoj etici i razumijevanju oblasti dramske umjetnosti. Vi, očigledno razumijete, da je dramska umjetnost svoj početak imala u antičkoj drami i pozorištu koja je vaspitala grčki narod da preuzme individualnu odgovornost. Hvala vam za ličnu hrabrost i akademsku etičnost.

Što se tiče UZDRŽANIH glasača, obratio bih se samo predsjedniku Senata, tj. rektoru Univerziteta Danilu Nikoliću i senatoru Nenadu Šoškiću, redovnom profesoru Fakulteta likovnih umjetnosti i članu Naučnog odbora UCG za oblast umjetnosti.

Rektoru zbog toga što sam kao jedini kandidat na konkursu očekivao da uvaži svih pet pozitivnih elementa u procesu izbora u akademsko zvanje: recenzentske komisije redovnih profesora sa Univerziteta umetnosti u Beogradu, Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta Crne Gore, odluku Vijeća FDU, izvještaj sa inauguracionog predavanja, konačno mišljenje Naučnog odbora i mišljenje Vijeća umjetnosti. I pored iskazane “dileme” Naučnog odbora o zadovoljavanju minimalnih uslova (kao da postoje maksimalni uslovi - recimo da je kandidat maksimalno visok 194 cm), jer uslovi su pravno ispunjeni ili nijesu.

Senatoru Nenadu Šoškiću, redovnom profesoru Fakulteta likovnih umjetnosti i članu Naučnog odbora UCG, koji je po službenoj dužnosti kao predstavnik za oblast umjetnosti beskrupulozno usmjeravao i uslovljavao tok donošenja odluke - što ima elemente etičke i krivične odgovornosti. Takvo djelovanje može biti testirano na adresama koje su zadužene da provjere i utvrde odgovornost. Dodatno je tu inspirativno iskustvo samog vajara Nenada Šoškića koji je svojevremeno na optužbe vajara Zlatka Glamočaka da su Šoškićevi radovi, tj. umjetnička djela plagijati izjavio: “…gospodin Glamoćak je bičevao moja umjetnička djela i mene kao autora-umjetnika u pokušaju da me umjetničkoj i široj javnosti diskredituje i uskrati me pripadništva umjetničkom svijetu, što po običnom i pravnom rječniku, predstavlja najgrublji oblik klevete, pa ću se shodno tome u zaštiti svoga djela i imena obratiti i nadležnim pravodsudnim organima.”

Zato bih javno pitao Nenada Šoškića da li je u međuvremenu pravno zaštitio svoje djelo i ugled i da li mu to iskustvo nešto znači u procesu diskriminacije i omalovažavanja tuđeg djela i imena koje on sprovodi? Dugačka bi bila lista onih koji su suprotno stavovima Šoškića izrekli sud o mom profesionalnom radu, ali u ovom pismu ću poštedjeti javnost toga. Neću citirati ni svoje recenzente, kako je to umjetnik Šoškić radio u cilju odbrane svog djela i imena kao odgovor Glamočaku, jer znam i naučio sam da moralnu pobjedu čovjek uvijek potpisuje sam. Mogu samo napomenuti da sam moju smjenu u Naučnom odboru UCG za oblast umjetnosti doživio kao čistku, ali da sam želio da vjerujem da prof. mr Nenad Šoškić nikada neće biti policijski čistač i ponižavati sopstvenu struku.

Ipak, odgovornost za očiti lični i politički odstrel imaju i osnivač Univerziteta Crne Gore - Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore. Ne bih htio da ikoga da na tim adresama učim odgovornosti, ali kako sam bio član Vlade Crne Gore, kao ministar kulture u 41. Vladi CG, znam da među njenim članovima postoje službena lica koja mogu i moraju postaviti određena pitanja Univerzitetu Crne Gore.

Na kraju, i najvažnije, ističem okolnost da je ovaj slučaj povrijedio načela jedne oblasti studiranja na Univerzitetu Crne Gore, da nipodaštava pravno utemeljenu akreditaciju ovog studijskog programa i dezavuiše očigledan pravni akt na kome Univerzitet u aktuelnom upisnom roku poziva studente da se prijave kao na umjetničkoj disclipni? Zašto senatori, među kojima su pravnici, nezainteresovano ćute i dižu ruke, a dužnost im je da znaju kojoj oblasti pripada ono zašta glasaju, pa valjda i da pravno opomenu i poduče one koji neće da znaju?

Biti profesor u bilo kom zvanju je privilegija sama po sebi, nije to fraza, privilegija dovoljno velika da je najmanje važno da li ste prvi ili drugi put vanredni profesor. Studenti su u fokusu našeg rada, zbog njih smo tu gdje jesmo. A da li bi oni imali što da kažu na sve ovo? Iako znam da bi i taj šesti pozitivni element bio nedovoljan za konačnu odluku jednog akademskog izbora. Toliko o nama, sada i ovdje!

Autor je vanredni profesor na Univerzitetu Crne Gore

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (33 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 13

 • Kec123 4 mjeseca i 1 nedelja
  Dje si bio da branis druge koji su tako prolazili prije tebe? Tek kad zaigra mecka na tvoja vrata je problem
  • 15
  • 1
 • messigenije 4 mjeseca i 1 nedelja
  Sada možeš da osetiš kako je kada se bira po"liniji"to ti je poznato kada si bio u Vladi,sada"ućuti"i trpi,ENDE.
  ( 1 )
  • 18
  • 2
  jesi li to ti 11.7.2018 09:39
  Može gospodin Ljumović i da se prisjeti koliko je polagao na "integritet" saradnika dok je bio Ministar kulture.
  • 6
  • 2
 • Commentator 4 mjeseca i 1 nedelja
  Ovakve odluke Senta ne postoje od gospodina Ljumovića već od dolaska na UCG Radmile Vojvodić i ovo nije prvi put da se neko ne izabere, ne zbog naučnih ili umjetničkih referenci, nego zbog političke ili druge podobnosti. Sad je gospodin Ljumović žrtva istog onog sistema au kome je sam učestvovao. Ko drugome jamu kopa...
  • 12
  • 2