DRUGI O NAMA

Balkan se igra zavjera

Navodni pokušaj puča u Crnoj Gori po svemu sudeći nikad neće biti rasvijetljen, ali je ogledalo geopolitičkih interesa
82 pregleda 2 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.11.2016. 10:00h

Oni se prave da je Crna Gora ugrožena poplavama i hemijskim incidentima. Od ponedjeljka se u ovoj balkanskoj državi sa 625.000 stanovnika odvija vježba u zaštitama od katastrofa, a pod vođstvom NATO-a. Učestvuju 32 države i 680 ljudi. Crna Gora hoće da pokaže da je spremna za nastupajući ulazak u NATO.

Vježba treba da pošalje i jasan signal Moskvi. Jer- u rvanju oko zona uticaja na Balkanu otvorena je nova runda. Crnogorska vladajuća partija, DPS, i tamošnje državno tužilaštvo unisono tvrde da je jedna grupa proruskih Srba 16. oktobra, na dan parlamentarnih izbora, bila planirala da izvrši puč protiv vlade u Crnoj Gori. Moskva bi trebalo da je umiješala svoje prste.

No, uzimajući u obzir vrlo tanku liniju argumentacije, sa sve raznoraznim teorijama zavjera, pa interesima, a sve posmatrano kroz prizmu činjenice da je u Crnoj Gori pravosuđe politički zavisno: raščišćavanje ovog događaja izgleda prosto nemoguće. Neki misle da je „jaki čovjek“ Crne Gore Milo Đukanović skupa sa svojim ljudstvom sam inscenirao ovaj puč. Da bi raširo strah, pobijedio na izborima i kriminalizovao opoziciju. Podmetnuli mu ključeve

U Crnoj Gori uhapšeni bivši šef srbske žandarmerije, Bratislav Dikić, tvdi da mu je ključ za skladište oružja podmetnut u džep, a da je cijela stvar sa njim izrežirana. Sa druge strane, Đukanović tvrdi da je proruski Demokratski front uljučen u organizaciju puča. Jedino što je sigurno je ovo: Đukanović želi da uz pomoć Zapada ostane na vlasti. A pošto on drži sve konce u Crnoj Gori u svojoj ruci, svi su - i Zapad i Rusi - hteli ne hteli upućeni na njega.

NATO je u prvoj liniji zainteresovan da zatvori rupu između NATO-država Hrvatske i Albanije, na obali Jadrana, gdje 250 km pripadaju Crnoj Gori. Rusija je zbog toga više nego iznervirana. Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je članstvo Crne Gore u NATO proglasilo „konfrontativnim korakom“, koji bi vodio daljoj destabilizaciji. Crnogoski slučaj je prije svega opasan po srpskog premjera Aleksandra Vučića, koji već godinama balansira između Rusije i Zapada.

Njemu indirektno prebacuju da nema svoju sopstvenu zemlju pod kotrolom, ako je istina da je u Srbiji spreman napad na crnogorskog premijera. Vučić se izjasnio da je planova za napad bilo - ali da to nikakve veze sa Srbijom nema, nego da su tu prije svega uključene strane tajne službe. U blizini njegove kuće je, sem toga, pronađeno mnogobrojno oružje i municija.

Nestabilna geopolitička situacija

Zbog slabosti Evropske unije, nejasnog usmjerenja Sjedinjenih Država, jakog prisustva arapskih država Zaliva, nastojanja Turske i geopolitičkih igrica Rusije, na Balkanu je nastao popriličan karambol, koji se već itekako osjeća, na primjer, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Samo Albanija i Kosovo su jasno na Balkanu pro-zapadno orijentisani. Totalno netransaretni karakter najnovijih dešavanja u Crnoj Gori podsjeća na onu pucnjavu u makedonskom Kumanovu, prošle godine.

(Der Standard) Prevod: M. VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")