DRUGI O NAMA

Čekajući proces

139 pregleda 1 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 24.10.2016. 08:38h

Uhapšeni novinar već godinu dana čeka na proces. Jovo Martinović je radio za puno međunarodnih medija i istraživao organizovani kriminal. Posjeta u kazamatu

Iza prljavo-matiranih stakala, zaštićenih malim, kvardatnim rešetkama, izranja jedan blijedi čovek sa naočarima. Zatvorenici ovdje smiju da sa gostima pričaju trideset minuta. Jovo Martinović sijeda ispred crnog telefona iz 80-ih godina, sa brojem 102. Jedno od drugog smo uzdaljeni možda nekih trideset centimetara, između nas rešetke i staklo. Njegov glas kroz telefon zvuči kao veoma udaljen. Posjetioci ovdje, u crnogorskom zatvoru u Spužu, nekih 20 kilometara van glavnog grada Podgorice, većinom izgledaju sirotinjski, puno njih je u trenerkama. Gospodin Martinović, intelektualac, ne uklapa se u ovu sliku.

Istraživački novinar, koji je između ostalog radio za Economist i Financial Times, već godinu dana sedi u raspaloj zgradi od cigala u Danilovgradu. Krajem oktobra napokon treba da počne proces . Martinović (42) je u posljednjih 15 godina prije svega istraživao slučajeve organizovanog kriminala - švercera oružja i kradljivaca dijamanata - ali i slučajeve ratnih zločina na Balkanu. Puno inostranih medija su sa njime sarađivali. No, sada je optužen da je sa kriminalcima umiješan u poslove droge. Prema Državnom tužilaštvu, više od tuceta osoba involvirano je u prodaju 1 kilograma heroina i 20 kilograma marihuane, između avgusta i septembra 2015.

Dokumentarni film o “Pink Panterima”

Jovo Martinović je uhapšen 22. oktobra prošle godine. On je 2014. napravio dokumentarni film o „Pink Panterima“, grupi kradljivaca nakita, koja je u cijeloj Evropi izvršila mnogobrojne provale. Jedan od „pantera“ je Duško Martinović, koji je zbog zločina koje je počinio, bio zatvoren u Francuskoj. Kontakt sa ovim Duškom Martinovićem je za Jova Martinovića postao problem. Jer Duško Martinović je, izgleda, prethodne godine bio stvarno involviran u šverc marihuane. Sada Jova Martinovića optužuju, da je Dušku Martinoviću instalirao Viber aplikaciju na njegov mobilni telefon, navodno da bi ovaj posao sa drogom mogao da se razvije.

Stvarni dokazi da ovaj novinar išta ima sa deliktima vezanim za drogu ovog “Pink Pantera” do sada nisu izronili. Optužnica ga vrlo generalizovano optužuje da je „svoje novinarsko znanje“ koristio da instalira ovu mobilnu aplikaciju. Jovo Martinović upućuje je to uradio zbog intervjua koji je Sky Atlantic vodio sa Duškom Martinovićem, jer je time konverzacija prosto bila jeftinija. Dalje Jova Martinovića optužuju da je umrežio kriminalce i „posredovao“ u prodaji droge. Jovo Martinović sve te optužbe odbacuje. „Ja sam sa Duškom Martinovićem i drugim kriminalcima bio u kontaktu isključivo zbog istraživanja oko Pink Pantera“, kaže on našem listu. Svjedok, koji je dao iskaz protiv njega, je kriminalac i oslobođen je pošto ga je dao takvu izjavu.

Uvid u sudske akte tek pola godine posle optužnice

I stvarno: u Crnoj Gori sve se češće pojavljuju slučajevi u kojima optuženi potpisuju priznanja - neku vrstu dila sa Državnim tužilaštvom - i onda kao svjedoci bivaju slobodni ili dobijaju blage kazne. I od Jova Martinovića stalno zahtijevaju da nešto potpiše. On smatra da je ovaj cijeli proces protiv njega organizovan jer je godinama odbijao da „podijeli“ svoje znanje o organizovanom kriminalu sa tajnim službama i bezbjednosnim službama. On se pri tome poziva na svoje profesionalno shvatanje novinarstva. On ne želi da bude informator. „Sva ova priča protiv mene je potpuno iskonstruisana“, kaže on našem listu. Ali njega pritiskaju da podpiše priznanje krivice za učešće u deliktima droge. „Ja sa tim nemam ništa i neću da potpišem takvu jednu budalaštinu“, kaže Martinović.

Bolesni sistem

Martinović je šokiran stanjem u crnogorskom zakonodavstvu. „Znao sam da je sistem bolestan, ali nisam znao da je ovako bolestan“, misli on. U njegovom slučaju je prekršen niz zakona. Prvo, mjesecima nije uopšte znao zašto je uopšte uhapšen i za šta ga optužuju. U Crnoj Gori jedan osumnjičeni može da provede 6 mjeseci u istražnom zatvoru, potom mora biti sastavljena optužnica i tak kasnije se dokumentacija o slučaju mora predati zatvoreniku na uvid. Protiv Martivnoića i još 13 ostalih je u ovom slučaju optužnica podignuta 8. aprila - uvid u spise predmeta je omogućen tek prije tri njedelje, znači cijelih pola godine potom.

Proces više puta odlagan

Problematično je, sem toga, da istražni zatvor može biti produžen na više od pola godine ako se radi o zločinu koji se kažanjava sa najmanje 10 godina zatvora. U slučaju Martinovića je početak procesa svako malo odlagan. Prvo su rekli: zbog ljetnjih odmora. Pa ona zbog pojedinih kriminalaca koji su pripadali ovoj grupi trgovaca drogom, a koji su potpisali prizanja. I zbog toga je odlagan proces Martinoviću. Crnogorski dnevni list „Vijesti“ je pisao da postoje indicije da je specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić vršila pritisak na kriminalca Duška Martinovića da optuži Jova Martinovića da je radio sa drogom. „Pink Panter“ je zbog toga čak stupio u štrak glađu.

Mnogobrojne međunarodne organizacije poput OEBS-a, Reportera bez granica i ambasada EU zemalja u Crnoj Gori protestovali su zbog dugog istražnog zatvora za Martinovića. Reporteri bez granica su izrazili zabrinutost da je hapšenje Martinovića upravo i povezano sa njegovim istraživačkim novinarskim radom. Premijer Milo Đukanović je sve to odbijao.

Državno tužilaštvo je vodilo istragu i zbog imovine Jova Martinovića. On posjeduje dva stana u Crnoj Gori, jedan je kupio 2002. a drugi 2012. godine. „Optužnica se poziva na navodne prestupe sa drogama iz 2015. Potpuno je van pameti kako to može biti u vezi sa stanovima koje sam kupio godinama prije toga.“

Nasilje protiv novinara u Crnoj Gori

Evropska komisija, koja godišnje objavljuje Izvještaj o napetku Crne Gore, u svom posljednjem Izvještaju iz 2015. navela je da su „institucionalni i operativni kapaciteti državnih tužilaca, sudija i policije“ nedovoljni. I položaj novinara je prošle godine bilo predmet masovne kritike. Novinari u Crnoj Gori nisu samo ugorženi, nego svako malo izloženi i nasilju, a posebno oni, koji se bave istraživačkim novinarstvom.

Iza policijske kapije, na kojoj sve morate da ostavite i gdje vas temeljno pretresu, nalazi se jedna ulica, duž koje rastu čempresi. Zgrade zatvora leže koju stotinu metara dalje. Martinović, koji sjedi iza plavog, čeličnog boksa, misli da mu ne ide loše u zatvoru. On hoće da izdrži.

(Der Standard)

Prevod: M. VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")