KONTRASTAV

Fantom i birački spisak, II dio

58 pregleda 4 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2016. 08:04h

Odgovor na tekst “Pogrešna interpretacija” Službe za odnose javnošću MUP-a Crne Gore, Vijesti, 20. 05. 2016.

U reagovanju na prvi tekst „ Fantom i birački spisak“, Služba za informisanje Ministarstva unutrašnjih poslova nađe da je u čitavom tekstu koji obiluje raznim čudima iz biračkog spiska, jedino netačan navedeni broj birača. Saopštiše da se na dan 18.05.2016. u biračkom spisku nalazi 527.679 birača.

„Radi istinitog i pravovremenog informisanja javnosti“ 12.05.2016. u birački spisak je bilo upisano tačno 538.521 birača. To znači da je za 6 dana izbrisano 10.842 birača. Zašto? Možda je AFIS sistem otkrio nepravilnosti? Ili očekuju „gosta“ pa prave veliko sređivanje biračkog spiska? Mislim da je vjerovatno ovo drugo. „Gost“ je, pogađate, novoimenovani ministar. Znajući kako je do sada sređivan birački spisak, ne bi me začudilo da se dosta stvari gurne „pod tepih“. Zato gospodine Daniloviću, ako Vam dozvole, prvo pogledajte „pod tepih“.

Nadalje nas informisaše da se u biračkom spisku nalazi 9.398 birača koji imaju staru ličnu kartu, ili drugačije rečeno ne mogu da glasaju, a ipak su tu. Sve bi nekako, da nas ne informisaše da u biračkom spisku ima 1.481 birač „koji nema nikakav identifikacioni dokument“. Fantomi?! Po definiciji fantom je čovjek bez identiteta za koga niko ne zna ko je, pojavi se kada (ne) treba i ponovo nestane. Fantoma ima raznih. Pojedini se bore protiv kriminala, a ima i onih koji su sami kriminalci. Fantoma i „fantomki“ u Crnoj Gori ima dosta i o njima bi se moglo puno pisati, ali nas zanimaju za sad samo ovi u biračkom spisku i zašto su tu. Ako bismo logično zaključivali, ne vidim im drugu svrhu nego da se niotkuda pojave na biračkom mjestu, glasaju i ponovo nestanu. Rasudite sami.

O čudima iz biračkog spiska, pored onih već napisanih, mogao bih dodati još dosta njih, ali mi ne dozvoljava limitirana dužina teksta. Zato ću za kraj iznijeti samo još jednu „zanimljivost“. U biračkom spisku se nalazi 4.781 primjer đe su adresa prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja identični. Primjeri se kreću od 2 do 4 birača sa identičnim podacima. Ukupno 9.686 birača. Jesu li ovo oni blizanci koje je gospođa Starovlah Knežević pominjala na konferenciji za novinare? Doduše, ona je pomenula samo jedan par blizanaca. Ako ovi ljudi postoje, pa čak i ovi četvorostruki blizanci, onda bi na ulicama Crne Gore deža vi bila uobičajena stvar.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")