STAV

Fantom i birački spisak

Od 16. marta 2016. do danas (za 58 dana) broj birača u apsolutnom broju je porastao za 1.538. Tim tempom bi do 01. oktobra ove godine birački spisak porastao za 3.640 birača
130 pregleda 9 komentar(a)
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
elektronski identifikator birača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2016. 08:24h

Konferencija za štampu gospođe Nataše Starovlah Knežević, načelnice Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova. Tema - AFIS sistem.

Reče načelnica da je primijenjen AFIS sistem na biračkom spisku, otkrivene sve „sitne nepravilnosti“ koje će biti otklonjene. Sve po zakonu.

Da se podsjetimo, AFIS sistem je računarski program koji na osnovu otiska prsta identifikuje osobu. Ugovor o nabavci sistema potpisan je 15. decembra 2015. između francuske kompanije Safran i Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem čelu je tada bio ministar Raško Konjević, koji je tom prilkom izjavio: "Imajući u vidu aktuelni politički trenutak, sada je za naše javno mnjenje najinteresantnija činjenica da će postojati mogućnost da se kroz ovaj softverski sistem provjeri da li u postupanju MUP-a u trenutnim bazama ličnih karata postoji više izdatih ličnih karata za jedno lice odnosno za jedan identitet".

Šta nam dalje saopšti gospođa Starovlah Knežević.

Ona je rekla da su upoređeni podaci za 514.984 birača, odnosno, za sve koji su 24. marta bili upisani u birački spisak, a za koje je MUP imao podatke. Čudno.

U birački spisak, na današnji dan, upisan je 538.521 birač. Znači li to da AFIS sistem nije obuhvatio, ni manje ni više nego, 23.537 birača? Ako je tako, a nema razloga da ne vjerujemo gospođi Starovlah Knežević, onda to može značiti samo jedno, da su to birači koji nemaju otisak u MUP-ovoj bazi, pa samim tim ni biometrijska dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Nadalje bi to značilo da se u biračkom spisku nalazi 23.537 birača koji po zakonu ne mogu da glasaju, jer nemaju biometrijska dokumenta sa kojima se jedino može ostvariti biračko pravo, a ipak su tu. Ko su ti ljudi za koje MUP u svojim bazama nema podatke, a u biračkom spisku postoje svi podaci kao što su: ime i prezime, matični broj, adresa...? Jesu li to građani koji imaju staru ličnu kartu? Ako jesu, bez obzira što nemaju biometrijske podatke, imaju otisak prsta, jer su ga morali ostaviti na kartonu prilikom vađenja stare lične karte. Kako pojasni gospođa Starovlah Knežević, AFIS sistem može čitati i sa kartona, pa čak i JPG format. U biračkom spisku ne postoji osoba bez jedinstvenog matičnog broja, tako da ostaje nejasno zašto i oni nijesu obuhvaćeni ovim sistemom. AFIS je kao i HAFIZ, da bi sve znao, mora sve i pročitati.

Nastavi gospođa Starovlah Knežević: “Rezutati su pokazali da jedno lice ima dupli identitet. Ovo znači da su u biračkom spisku nalazi jedno lice koje ima dva matična broja. Riječ je o istom licu”, pojasnila je Starovlah Knećević. Znači li to da, recimo, Marko Marković ima dvije lične karte sa različitim podacima, “dupli identitet”, pa se na drugoj zove, recimo, Janko Janković? To bi značilo da jedno lice ima dva identiteta od kojih je jedan lažni sa lažnim dokumentima. Krivično djelo, pomislih. Moraće neko da odgovara. Čekajući da čujem šta će preduzeti državni organi po pitanju ovog očiglednog krivičnog djela, ne dočekah ništa osim nastavka izlaganja gospođe Starovlah Knežević.

Ustanovili su, kako je dodala, da se za 272 osobe otisci poklapaju, ali da te osobe imaju različite akvanumeričke podatke i fotografiju.

“Ta 272 birača imaju otisak isti sa nekim drugim, ali svi ostali podaci se razlikuju, što znači da se ne radi o istom identitetu. Radi se o različitim osobama, a greška je nastala prilikom uzimanja otisaka”, rekla je Starovlah Knežević. Prvo ne znam šta su akvanumerički podaci. Ako bi to bukvalno preveli, radi se o nekakvim vodenim brojevima. Nikad čuo. Ali ako pretpostavimo da se radi o alfanumeričkim podacima, onda je stvar jasna. Znači da imamo 272 osobe koje imaju lične karte sa različitim alfanumeričkim podacima i fotografijom, a isti otisak. To znači da je na jedan otisak izdato dvije ili više ličnih karata različitim osobama. Kako je to moguće?

Pojasni gospođa Starovlah Knežević da se vjerovatno radi o tome da se pokvario uređaj za uzimanje otiska pa je svakom onom građaninu koji je poslije toga došao da izvadi ličnu kartu, dodjeljivao isti otisak.

Ne pojasni, dotična gospođa, da li su sve 272 osobe iz istog grada. Ako jesu onda je taj uređaj dugo bio u kvaru a da to niko nije primijetio. A ako nijesu nego su iz različitih gradova, kako je to moguće? Da bismo pokušali pojasniti, morali bismo prizvati u pomoć onog virtuelnog Markovića i dodati mu virtuelnog Jankovića. Znači Marko Marković i Janko Janković su realne osobe, samo im je greškom isti otisak. I ako bismo povjerovali u mogućnost ovakve greške, teško je povjerovati u toliki broj virtuelnih Markovića i Jankovića.

Ona je navela da oko 100 osoba ima otisak srodnika i pojasnila:

“Ovdje se radi o tome da su u pitanju starije osobe od kojih je izgleda bilo nemoguće uzeti otisak, pa je on uzet od sina ili ćerke”, rekla je Starovlah Knežević.

“Oko 100” je proizvoljan broj. Znači da se ne zna tačno koliko. Je li zakonski moguće davati svoj otisak za drugo lice? A ako jeste, po kom zakonu, tačno?

Prema njenim riječima, kod 275 osoba je pogrešno uzet otisak. To gospođa načelnica proglašava statističkom greškom. Kao je to moguće?

I na samom kraju bez pardona završi sljedećim riječima:

“Zaključak je da je rezultat analize da smo ustanovili da se poređenjem podataka pokazuje da u biračkom spisku imamo jednog duplo upisanog birača”.

Pored svih nepravilnosti koje je gospođa Starovlah Knežević navela da se nalaze u biračkom spisku a koji bi, između ostalog, trebalo da bude garant fer i poštenih parlamentarnih izbora u oktobru ove godine, izostavila je sljedeće:

Osim onih 23.537 birača koji nijesu prošli provjeru AFIS sistema u biračkom spisku se nalazi: 8.434 birača sa svim podacima, ali bez biračkog mjesta na kome glasaju. Zašto, niko ne zna. 26.645 birača imaju preko 80 godina starosti. 277 birača je starije od 100 godina. 123 godine ima najstariji birač koji glasa u Danilovgradu. Aferim. Samo da smo svi živi i zdravi.

Od 16. marta 2016. do danas (za 58 dana) broj birača u apsolutnom broju je porastao za 1.538. Tim tempom bi do 01. oktobra ove godine birački spisak porastao za 3.640 birača.

Da nije tužno, bilo bi smiješno.

I na kraju, funkcioner DPS-a Predrag Sekulić reče, komentarišući primjenu AFIS sistema:

"To na najbolji način pokazuje da je u pravu Demokratska partija socijalista sa tvrdnjama da izbornih nepravilnosti nikada nije bilo i da je DPS na vlasti svih ovih godina zato što ima dobar politički program i podršku građana Crne Gore, a ni u kom slučaju da su u pitanju zloupotrebe državnih resursa ili zloupotreba prava na glasanje".

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")