KOSMOS ISPOD SAČA

Za koga je Đed Smrzlo?

Irvas može da bude u Crnoj Gori i podrugljiv opis kojim se najčešće lažni starosjedioci Podgorice obraćaju dođošima sa sjevera Crne Gore. Otkud irvasi Deda Mrazu, da li je to provokacija na račun Sjevernjaka? Dakle, iznova tuča
93 pregleda 15 komentar(a)
Homer Simpson
Homer Simpson
Ažurirano: 31.12.2015. 07:49h

Ako bi Deda Mraz zaista zalutao u Crnu Goru, priredili bi mu dobrodošlicu u vidu svrstavanja i etiketiranja.

Siguran sam da bi ga u prvoj kafani maltretirali pitanjima i pokrenuli polemiku da li je on Deda Mraz, Djeda Mraz, Đed Mraz. Sve bi naravno rezultiralo tučom jer ne postoji diskusija, a za raspravu je krajnji ishod uvijek tuča. To bi bila prva epizoda, lingvističko-kafanska. Ali, gle ne lezi vraže, tu se ne završavaju identitetski problemi Deda Mraza. Njega će na novoformiranom fakultetu sigurno preimenovati u Đed Smrzlo da ne bi zvučao pro-srpski.

Na drugom mjestu okriviće ga za zavjeru protiv pravoslavlja. Pozvaće se na etimologiju njegovog imena, da je Deda Mraz zapravo Sveti Nikola, nastalo od St. Nicolaus, preko Santa Claus sve do prevoda, da su nam uvalili našeg sveca kao katoličko-božićnog šarlatana što upravlja irvasima i dijeli djeci poklone. Dakle, drugo pitanje je da li je Deda Mraz katolik ili pravoslavac? Opet tuča.

Pomenuli smo već irvase, a Irvas može da bude u Crnoj Gori i podrugljiv opis kojim se najčešće lažni starosjedioci Podgorice obraćaju dođošima sa sjevera Crne Gore. Otkud irvasi Deda Mrazu, da li je to provokacija na račun Sjevernjaka? Dakle, iznova tuča.

Zašto dolazi Deda Mraz 31. decembra, i zašto baš bliže katoličkom Božiću nego pravoslavnom? I zašto nije došao 13. januara, kad je prava Nova godina, a ne ova globalistička New World Order? Eto, provokator, konspirator i ko zna ko stoji iza njegove brade i maske. Tuča!

S obzirom na tolike insinuacije, Deda Mraz je glasnik NATO pakta, jer inače dolazi sa sjevera, a prvo slovo skraćenice NATO označava North. Tuča.

Odakle mu brada baš u ovo vrijeme, u godinama kad se rehabilituje Draža, u godini kad teroristi sa bradama pucaju po Parizu u nevine civile? Provokacija, vehabija, četnik ili hipster, nije bitno, važno je svrstati Deda Mraza, nije ni važno gdje, ne može da bude nesvrstan.

Zašto je njegova odjeća crveno-bijela? Zvezdaš, navijač Mladosti ili poštovalac tekovina 21. maja?

Za koga radi Deda Mraz? Kako mu je pravo ime? Je li Srbin? Zašto nije Crnogorac? Ko plaća sve te poklone i irvase? Što radi tokom ostatka godine? Kakav mu je ugovor sa Coca-Colom? Je li za NATO ili Putina? Da li je za jotizaciju jezika ili prodaju solane? Sve su to pitanja kojim treba da se bavimo oko Nove godine. Nikako da razmislimo zašto nismo kupili ništa ni sebi ni drugima. Zašto pozajmljujemo novac za pečenje i bombice oko Nove godine, prejedamo se da zaboravimo činjenicu da hranu jedemo oko Nove godine ne možemo da priuštimo tokom ostalih jedanaest mjeseci. Pa nam Deda Mraz kriv za sve. Tako je lakše, druge ne smijemo da krivimo, a sebe nećemo. Deda Mraze, ne skreći sa staze, nego u širokom krugu zaobilazi Crnu Goru, kao i do sad.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")