STAV

Socijademokrate ne smiju dozvoljavati nepravdu

Pred nama su dileme vrijednosti i dileme kompromisa. Ako izaberemo pravi put i pokažemo snagu naših ideja, možemo biti rijetka ako ne i jedina prava alternativa, a to od nas očekuju mnogi
170 pregleda 0 komentar(a)
radnici, Foto: Shutterstock.com
radnici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.07.2018. 07:58h

Politika zahtijeva da uvijek imate jasno istaknute ciljeve da stanete iza svojih ideja i načela i da ostvarite programe kojima se teži. Sloboda, pravda i solidarnost osnovna su načela socijaldemokratije. Da li ta načela u Crnoj Gori imaju svoju punu implementaciju, ili su samo deklarativna jedno je od pitanja koje zaslužuje punu analizu.

Jedno od osnovnih načela socijaldemokratije je da umanji nepravdu i negativne posljedice svedominirajućeg kapitalizma. Da se ekonomska i socijalna nepravda otklone evolucijom a ne revolucijom, dakle na demokratskim principima i uspostavi pravednije socijalističko društvo. Po savremenom konceptu socijademokratskih ideja, jedna od osnovnih težnji grubog kapitalističkog društva je nedostatak razumijevanja za obične radne ljude i siromašne slojeve stanovništva.

Kapitalisti ističu da je to posljedica slobodnog tržišta, individualizma i zakona profita.

Diskriminacija i eksploatacija radnika u Crnoj Gori je velika, za poslodavce postoji i važi samo jedan zakon - zakon profita. Socijademokrate kao činioci vlasti na svim nivoima ne smiju dozvoliti da prava i često nemilosrdno iskorišćavanje radnika bude prećutno, mora se dići glas za pravdu i načelo jednakosti kroz institucije sistema. Ne smijemo dozvoliti da budemo nijemi posmatrači pojedinaca koji će svoje lično bogatstvo sticati koristeći teški ekonomski momenat i veliku ponudu radne snage koja je često prinuđena da radi van svih zakonskih normi i okvira onako kako to odgovara privatnom sektoru. Tradicija socijademokratije je posebno značajna u Njemačkoj kao i u skandinavskim zemljama poput Švedske i Finske. U ovim zemljama poreske stope su veoma visoke na lični dohodak, čak do 50 odsto, ali je zato socijalna politika prema siromašnijim slojevima stanovništva jako izražena.

Povedimo se ovim primjerom, budimo istinski zagovornici pravih ideja. Ako prevaziđemo stereotipe nacionalnih i konzervativnih politika koje su često prisutne na političkoj sceni Crne Gore i koje nemaju dugu tradiciji kako u političkim programima tako ni u građanskom konceptu, moramo biti kao Socijademokrate istinski nosioci promjena.

Ne smijemo dozvoliti utopijsko stapanje sa našim koalicionim partnerom. Moramo pokazati i drugačiji koncept socijalne sigurnosti kako bi građani vidjeli u nama istinske želje za reformama. Pred SD-om stoje novi izazovi i novi odgovori na sva društvena i politička zbivanja. Ono što očekuje svaki mladi čovjek je naša iskrena želja i težnja da se mladim ljudima pruži šansa da se društvenom preraspodjelom otvori mogućnost da aktivno učestvuju u društvu i demokratiji.

Mladi su uvijek nosioci progresa i najljepših ideja i u tom pravcu treba da damo svoj puni doprinos. Ne smijemo dozvoliti sebi da živimo na lovorovim vijencima slave, već moramo kroz nove ideje pokazati našu novu snagu i istinske izvorne principe zbog kojih i nosimo ime.

Pred nama su dileme vrijednosti i dileme kompromisa. Ako izaberemo pravi put i pokažemo snagu naših ideja, možemo biti rijetka ako ne i jedina prava alternativa, a to od nas očekuju mnogi.

Autor je portparol OO SD Cetinje i magistrand Saobraćajnog fakulteta u Nišu

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")