KOSMOS ISPOD SAČA

Aca Lukas vs. Vera Vang

U hotelu Splendid, u toj crkvi gdje se prstenuju nove generacije i dinastije, nedavno su se vjenčali Budva i Cetinje
155 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Milena Marović, svadba, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Bogdanović, Milena Marović, svadba, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.06.2012. 16:51h

U Crnoj Gori svadba je kult. Od pamtivijeka ljudi posjeduju jedno odijelo i cipele isključivo za svadbe. Tamo se lome koplja i ravnaju snage familija, dokazuje se moć težinom koverti kojima se daruju mladenci. U hotelu Splendid, u toj crkvi gdje se prstenuju nove generacije i dinastije nedavno su se vjenčali Budva i Cetinje. Ako već u Splendidu može da se organizuje „tradicionalni KOTORSKI karneval“, zašto ne bi mogla i svadba menadžerke Budve i gradonačelnika Cetinja. Velika je fama vladala oko vjenčanja, ali najinteresantniju vijest je donijela jedna dnevna novina u vidu opravdanja zašto se svadba ne organizuje na Cetinju odakle je mladoženja, već u Budvi, tastovom gnijezdu. Evo prve rečenice iz teksta o svadbi: „Na svadbu je pozvano oko 500 gostiju i upravo je broj zvanica bio razlog da se svadbeno veselje ne održi na Cetinju. Naime, mladenci su, kako nezvanično saznajemo, planirali da čin vjenčanja obave na Cetinju u hotelu 'Grand'. S obzirom na to da ovaj hotel ima kapacitet od oko 250 mjesta, zbog duplo većeg broja gostiju, slaviće se u Splendidu“. Ovo je čist dokaz kako mediji paze da nikog ne uvrijede i trude se da umjesto mladoženje čitaocima razjasne sve nedoumice.

Izgleda da je ponosno i slobodarsko Cetinje izgubilo bitku od savremene Budve, a Splendid je nadjačao Grand. Nego, bilo je medija koji su u prvi plan isticali činjenicu da je na dan vjenčanja mlada obukla haljinu koju je dizajnirala Vera Vang. Ne vidim ništa loše u tome što neko ima novca pa se usudi da kupi sebi ukus, ipak se radi o svjetski poznatoj dizajnerki. Tog dana Splendid je bio centar poslovne i političke elite Crne Gore. Jedni do drugih sjedjeli su ministri, guverneri, gradonačelnici, direktori, biznismeni i sve je bilo „na nivou“. Međutim, „elita“ Crne Gore nije mogla bez svog omiljenog začina za provod. Mogu da navuku na sebe modele najvećih svjetskih kreatora, ali kameleoni neće izdržati dugo, ipak će „elita“ ostati dosljedna svom omiljenom melosu turbofolka. Treba im odati priznanje za dosljednost jer uvijek nahrane svoju dušu i „sluh“. Goste su zabavljali velikani turbofolka sa ovih prostora: Miroslav Ilić, Ana Bekuta i Aca Lukas. Paradoksalno, u Splendidu su „nastup“ imale i mlade Zvezde GRANDA (ne hotela)!

Kažu da se Miroslav Ilić ipak lickao, da Aca Lukas nije morao ići u toalet, već je mogao počastiti sebe pred gostima, a gosti su prilikom naručivanja jedne pjesme čašćavali pjevače po 500 eura (slovima: pet stotina eura). Tako valjda i mora biti na svadbi savršeno urbanizovane Budve i razvijenog Cetinja. Bio je prisutan i naš premijer, poznat po floskulama „uvođenje mjera štednje“ i „stezanje kaiša“. Neodoljivo sve podsjeća na svadbu stoljeća kad je Arkan oženio Cecu, dok je Pink bio zadužen za prenos.

Ovdje ću da se zaustavim, da ne bi kasnije bilo izvlačenja iz konteksta, pa da kao u slučaju „Nikolaidis i civilizacijski iskorak“ zbog mojih tekstova i stavova bude sa funkcije svrgnut direktor neke biblioteke, na primjer biblioteke Budve. Međutim, Budva već par godina nema biblioteku, ali zato ima Splendid!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")