stav

Gledamo i čekamo

Najodgovorniji predstavnici izvršne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Podgorice u značajnoj mjeri su prodavali zemljište pod uslovima koji su daleko od interesa Glavnog grada
77 pregleda 0 komentar(a)
Stari aerodrom plac Carine, Foto: Vesko Belojević
Stari aerodrom plac Carine, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.05.2012. 13:43h

Kada neko želi da vidi je li neko zemljište valorizovano na pravi način, neka samo pogleda primjere u poslovnoj praksi po kojoj vlasnik zemljišta kada uđe u partnerstvo sa investitorom sa ciljem izgradnje objekata predviđenih planom, dobija 25-40% ukupno izgrađene površine. Time će svi biti u prilici da vrlo lako dođu do računice koja će pokazati realnu vrijednost zemljišta. U čuvenom slučaju Carine, Glavni grad bi, da je ušao u privatno javno partnerstvo od izgradnje 72.328m2 stambeno-poslovnog prostora na Starom Aerodormu, dobio najmanje 20.000 m2 izgrađene površine, ili ako uzmete da je minimum prosječna vrijednost 1.000 eura po m2, oko 20 miliona eura. Glavni grad je mogao, npr. tih 20.000 m2 stambenog prostora prodati po povoljnim uslovima (npr. 400-500 eura po m2) brojnim građanima Podgorice koji nemaju riješeno stambeno pitanje, mladim bračnim parovima, osobama u stanju socijalne potrebe, sa posebnim potrebama i sl, i time dvostruku korist: riješeno stambeno pitanje po povoljnim uslovima za brojne građane Podgorice i prihod od 10 miliona eura, što je mnogo više od 2,5 miliona za koje je zemljište valorizovano. Evo računica koja pokazuje kako je trebalo da se radi u interesu građana, pa neka procjenjuje javnost ko je radio u čijem interesu?

Građani Podgorice su svjedoci da je je jedno od ključnih obilježija ove izvršne vlasti u posljednjoj deceniji masovna prodaja onoga što su generacije decenijama stvarale i čuvale - a to je gradsko građevinsko zemljište. Iako je sposobnost stvarati novu vrijednost, a ne prodavati, ni to nije ono najgore. Najodgovorniji predstavnici izvršne vlasti na čelu sa gradonačelnikom Podgorice u značajnoj mjeri su prodavali zemljište pod uslovima koji su daleko od interesa Glavnog grada, ponašajući se nedomaćinski, radeći stvari koje su direktno išle u korist „ uspješnih bizminsmena“, a na štetu budžeta Glavnog grada.

Pogledajmo samo hronologiju čuvenog slučaja Carine koji je počeo 2002. Još prije 10 godina (21.11.2002.) sadašnji gradonačelnik Podgorice prenosi pravo svojine na građevinskom zemljištu na Starom Aerodromu površine 3.339 m2 na fizičko lice Popović Čedomira. Tim činom gradonačelnik Podgorice ostavlja bez puta, po riječima direktora Carina, odnosno „zatvara“ 15.205 m2 građevinskog zemljišta koji su u vlasništvu Glavnog grada. Da li je to posao u interesu Glavnog grada ili kako se kasnije potvrđuje samo početak mnogo veće “igre”?

Sedmog juna 2007. na javnom tenderu prodaje se pomenutih 15.205 m2. Nadmeću se ozbiljni poslovni ljudi, i preduzeće Carine kao najpovoljniji ponuđač kupuje predmetno zemljište za 13,5 miliona eura, a pritom ističem da je drugorangirani ponuđač nudio preko 10 miliona eura. Međutim, preduzeće Carine nedugo zatim odustaje od pomenute cijene, a time i kupovine. U tom trenutku se traži modus da se igra nastavi, i ubrzo neposrednom pogodbom gradonačelnik Podgorice prodaje pomenutih 15.205 m2 za 2,5 miliona preduzeću Carine. Obrazloženje, odnosno izgovor je bio da Carine treba da dokompletiraju, gle čuda, onih 3.339 m2 koje im je prodao 2002. sa 15.205 m2 koje su u vlasništvu Glavnog grada. Baš logično dokompletiranje? Znači, iako su na javnoj licitaciji ponudile 900 eura, Carine postaju vlasnik pomenutog zemljišta za 165 eura po m2 04.09.2007. godine, a u tom trenutku na tom zemljištu bila je predviđena izgradnja objekata namjena servisi i skladišta shodno detaljnom planu.

Godine 2009. kada je zemljište vlasništvo Carina rade se izmjene i dopune detaljnog plana koji tangira urbanističke parcele na kojima se nalazi pomenuto zemljište. Nakon usvajanja Odluke broj 01-030/09-1089 od 23.10.2009 o izmjenama i dopunama navedenog plana, omogućava se na predmetnom zemljištu izgradnja 72.328 m2 stambeno-poslovnih objekata bruto površine bez podzemnih prostorija. Međutim, iako “igra” teče kako zainteresovani očekuju, 2010. presudom Vrhovnog suda ugovori sklopljeni 2007. između Glavnog grada i Carina postaju ništavni. Nova prepreka za učesnike ove velike “igre”, koju oni žele premostiti kako god, jer je cilj da se zemljište na kojem se može izgraditi 72.328 m2 stambeno-poslovnog prostora ponovo nađe u vlasništvu Carina.

Krajem 2011. gradonačelnik Podgorice nezakonito i tajanstveno ponovo prenosi pravo svojine na 15.205 m2 preduzeću Carine, po istoj onoj cijeni od 165 eura po m2, odnosno ukupno za 2,5 miliona, kao i 2007. Zamislite, građani Podgorice, iako je u međuvemenu promijenjen detaljni plan i umjesto skladišta i servisa predviđena izgradnja 72.328 m2 stambeno-poslovnog prostora, kao i to da je pored pomenutog zemljišta prošla novoizgrađena miniobilaznica, cijena je ostala ista. Ova dva elementa je drastično trebalo da utiču na povećanje cijene zemljišta, i potrebno je da nadležni organi u najkraćem mogućem roku utvrde odgovornost svih u ovom lancu procjena i prodaje na ovaj način. Argumentacija da je u blizini predmetnog zemljišta prodavano zemljište po nižoj cijene, i da je samim tim Glavni grad prihodovao mnogo više nego što je trebalo, u najmanju ruku su neozbiljna. Ovo iz razloga što se dvije parcele mogu nalaziti jedna pored druge, ali vrijednost se može drastično razlikovati jer zavisi od urbanističkih uslova koji su predviđeni shodno DUP-u. Naravno da će vrijednost zemljišta na kome je predviđena izgradnja velikih poslovno-stambenih kompleksa biti znatno veća od zemljišta na kome su predviđeni npr. parkovi, skladišta, parkinzi, objekti individualnog stanovanja i sl.

Gradonačelnik Podgorice je tvrdio da je sve uradio zakonito kada je krajem prošle godine prodao ponovo zemljište na Starom Aerodromu preduzeću Carine. Međutim, prije desetak dana je promijenio svoje mišljenje i sada se nudi Skupštini na usvajanje istovjetna odluka po kojoj se zemljište prodaje za 2,5 miliona. Pravno “lutanje” gradonačelnika i njegovih savjetnika potvrđeno više puta se pokazalo i ovoga puta. Sada je najveća odgovornot na odbornicima DPS-a, među kojima sjede članovi najužeg rukovodstva, tj. Predsjedništva DPS-a, a kako imaju smisla za biznis pitam ih samo jedno: Da je vaša đedovina zemljište na Starom Aerodromu, odnosno da ste vi vlasnici, da li biste zemljiše na kojem se može izgraditi 72.328 m2 stambeno-poslovnog prostora prodali za cijenu i na način kako je to predloženo, odnosno kako je uradio gradonačelnik? Ne žrtvujte svoj kredibilitet zarad nečijih interesa. Bićete odgovorni kao oni koji su igrali ovu “igru” svih ovih godina.

Koje je rješenje? Da nadležne institucije konačno utvde odgovornost svih koji su učetvovali u dosadašnjim sumnjivim radnjama koje su imale velike negativne posljedice po budžet Glavnog grada i građane Podgorice, jer bi samo na taj način poslali jasnu poruku svima koji bi eventualno u budućnosti pokušali da urade nešto slično. Sve drugo je samo deklarativna borba, jer su oni pokazali da im zakonska rješenja ništa ne znače, kršenje zakona im je jača strana. Lanac onih koji su do sada izgleda visoko motivisani radili stvari koje su išle direktno u korist “uspješnih bizminsmena” je dugačak, ali ga do kraja treba identifikovati i razobličiti. Klub odbornika SNP-a u Skupštini Glavnog grada poziva nadležne da pokažu da li zaista žele zemlju vladavine prava. Evropa gleda i čeka!

Prije svega zbog generacija koje dolaze, kao i zbog pokušaja manipulisanja i stvaranja jedne iskrivljne slike, osjetih potrebu da ovo ostane zapisano. „Vrijeme je majstorsko rešeto“...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")