KOSMOS ISPOD SAČA

Podgoričanka i pištolj olovka

4044 pregleda 1 komentar(a)
Slika Biljane Cincarević, Foto: Biljanacincarevic.com
Slika Biljane Cincarević, Foto: Biljanacincarevic.com
Ažurirano: 06.04.2019. 17:49h

Bila jednom Crna Gora

Na moru je krstionica

U centru je Podgorica

U Podgorici Podgoričanka

U torbici joj olovka

Kakva olovka? Pištolj olovka!

Jednometka jednocijevka

Što puca od srca ka srcu

I ima samo jednu šansu.

Ovo bi predstavljalo ironičnu Podgoričku antitezu. Prije svega, činjenica da postoji skupina pod nazivom „Ženska mafija“ više doprinosi ideji da je Podgorica grad od fakta što ima nekog fikus gradonačelnika. U filmu Davitelj protiv davitelja polazna ideja jeste da grad postaje metropola tek kad ima svog manijaka, a može se povući analogija sa Podgoricom koja je je postača ozbiljan grad jer ima „Žensku mafiju“. Kao i uvijek, neko će okriviti medije za naziv, ali ko je kriv za postojanje mafije? Nisu mediji sigurno. Mediji su samo krstili tu žensku mafiju, u nekoj redakciji, daleko od sporne krstionice. Zato se postavlja pitanje, što je uzrok a što posljedica?

Da li su protesti uzrok, a krstionica posljedica, ili je krstionica uzrok, a prebijanje navijača posljedica?

Dok policija igra mačke i miša sa vjernicima, vreba da ruši, najavi pa odloži, izduši na drugi ventil, na navijače, dotad se bezbjednosno interesantne djevojke (kako to prefinjeno zvuči) šetaju sa specijalnim pištoljem u torbici, pištoljem koji ima spreman metak, samo čeka pogodnu metu. Ljekari Hitne službe kad im dođe pacijent na samrti ranjen ili teško bolestan, pa premine, u žargonu kažu „da su ga prekrstili“. Od duhovnog na moru, do prekrštavanja u Podgorici veliki je jaz.

Ženska mafija i Podgoričanka sa pištolj-olovkom umalo nije nekoga upisala u knjige umrlih, umalo nije nekoga prekrstila. To su iste one pripadnice „Ženske mafije“ koje su mlatile zbog bundi i preljuba, i iste one koje su pokrenule aferu kad se jedna od njih slikala u policijskoj uniformi, dok je iza nje policajac u trikmajici kako drži pištolj. Outlaw, osnosno na nešem odmetnici, antiheroji, mutacija Boni i Klajd.

Zato naše društvo nije ništa drugo do mutacija neke zamisli. Pravna država? Ne. Prosperitetna i stabilna? Ne. Ekološka? Imajući u vidu sječu drveća i gradnju u sred nacionalnog parka? Nikako!

Šta je onda Crna Gora? Dobar humus, dobra zemlja u kojoj uspijevaju sve vrste kriminalaca, bez obzira na pol i godine. Kako to divno zvuči, za neki siže filma, ali ne i za državu u kojoj ima ljudi koji žele da žive mirno. Ulicama grada hoda Ženska mafija i cure koje u torbicama nose jednometku pištolj olovku. Za to nije kriva ni RUS, ni EUR, ni USA, ni NVO, već jedna skupina oholih i okorelih kleptomana koji su udreženi u interesnu firmu koja se odaziva takođe na skraćenicu sačinjenu od tri slova. Prvo je D, poslednje je S. Nije fora da sve crtamo sad. Zna se.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")