EVROPA KOD KUĆE I VANI

Lideri EU nesposobni da donesu odluke

Ako poslanici i šefovi vlada, koji su svi ujedno i stranački političari, ne vjeruju u model „vodećih kandidata“, onda to moraju jasno da kažu. I to prije, a ne poslije izbora
501 pregleda 0 komentar(a)
Lideri EU, Foto: Reuters
Lideri EU, Foto: Reuters

O, bože!“ Čovjeku dođe da viče ili da se uhvati za glavu, a sve iz očaja zbog totalne nesposobnosti 28 šefova država i vlada i četiri lidera poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu da donesu jasne odluke o najvažnijem personalu u EU.

Prošle su četiri sedmice od evropskih izbora, vođene su desetine razgovora u parlamentu, a prošla su i dva samita EU - bez opipljivih rezultata.

Pritom je očigledno: biračima je sugerisano da će na izborima indirektno, pored poslanika, odrediti i novu šeficu ili novog šefa Evropske komisije. To je trebalo da bude jedan od „vodećih kandidata“ partijskih porodica. Ali odjednom zakulisni „maheri“ u parlamentu kao i u Evropskom savjetu otkrivaju da to sa „vodećim kandidatima“ ne treba shvatiti tako ozbiljno. Logično bi bilo da vodeći kandidat najveće grupe ima pravo da bude predložen za mjesto predsjednika EK, ali to se sada izbjegava raznoraznim argumenatima.

„Pa da li je to moguće?“ - moramo se zapitati. Tek što je rečeno da je evropska demokratija toliko važna i da se ona mora spasiti od desničarskih populista. Ali čim su se izbori završili, demokratska odluka 200 miliona ljudi koji su izašli na birališta je razvodnjena, relativizovana, reinterpretirana. Tako se glasačima nudi razlog da se osjećaju prevarenim, a skepticima i protivnicima EU argumenti serviraju na srebrnom tanjiru.

Ako poslanici i šefovi vlada, koji su svi ujedno i stranački političari, ne vjeruju u model „vodećih kandidata“, onda to moraju jasno da kažu. I to prije, a ne poslije izbora. Ako misle da je Manfred Veber pogrešan kandidat jer je nekvalifikovan, onda demohišćani nije ni trebalo da ga odrede kao svog čovjeka. Nedostaci Vebera, neiskusnog i bez harizme, nisu poznati tek od juče. Ali, sada se kaže: prekasno je. Ono što je izabrano, izabrano je.

A posebno bizarno u svemu tome je - što je to repriza. Prije pet godina, kada je glavni kandidat i pobjednik na izborima Žan-Klod Junker imao pravo na mjesto šefa EK, odjednom se tome usprotivila njemačka kancelarka A. Merkel. I tek pod pritiskom njemačke javnosti ona je konačno pristala na Junkera. Zar lideri EU nisu ništa naučili iz tog obračuna? Očigledno - ne mnogo. U ovom trenutku, glavni protivnik je francuski predsjednik E. Makron.

Naravno, situacija je ovoga puta još komplikovanija, jer su odnosi u Evropskom parlamentu još teži, a i liberalna grupa iznenada odbacuje model vodećeg kandidata. Ali to ne znači da se EU u cjelini ne mora držati obećanja datih u predizbornoj kampanji.

Sada su dame i gospoda besplodnog samita zakazali treći sastanak, za posljednji vikend u junu. Nadajmo se da će do tada da se podsjete na demokratska pravila igre koja se poslije izbora ne mogu tek tako mijenjati. Manfred Veber svakako nije najbolji kandidat za mjesto predsjednika EK, ali je kandidat najveće grupe u parlamentu. Poslaničke grupe i Savjet EU moraju da poštuju volju birača ili će potpuno izgubiti kredibilitet. A to stvarno sebi ne smiju da dozvole. Jer, postoje još važniji problemi od odluke o personalu: zaštita klime, migracije, digitalni svijet rada, trgovinski konflikti, dugoročni budžet…

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")