NEKO DRUGI

Priča iz blizine

Tako će, eto, možda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto starog dobiti novi “Mercedes”, ali, zahvaljujući poreznim obveznicima i velikodušnim građanima ove zemlje, zbog toga neće ostati bez hrane
88 pregleda 0 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.04.2018. 08:25h

Ako je već u potrazi za istinom, Kolinda Grabar-Kitarović mogla je barem jednom poslušati i razumjeti samu sebe. U Karlovcu je predsjednica osmoškolcima čitala bajku Ivane Brlić Mažuranić “Kako je Potjeh tražio istinu”, ali očigledno nije shvatila pouku “Priča iz davnine”

I ja bih novi “Mercedes”, ali onda neću imati za hranu, pokušala je u Karlovcu mudrosloviti o borbenim zrakoplovima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potom sjela u – Mercedes”! Crni kombi, uz obaveznu pratnju, za sada je dom na kotačima predsjednice koja, kao na “Road Showu”, obilazi Hrvatsku. Seoba u Karlovac 14. je izmještanje njezinog Ureda, pa bi, kad smo već škrbni i štedljivi, bilo zanimljivo vidjeti koliki su troškovi takvog načina vođenja države, kada cijela ergela limuzina kreće na put.

Ne zaboravimo da je za potrebe najštićenijih osoba krajem prošle godine MUP najavio nabavku dvije blindirane limuzine s balističkom zaštitom, nosačima strojnica, mogućnosti da voze i s probušenim gumama i ostalim čudesima vrijedne 13 milijuna kuna, što bi prema karakteristikama odgovaralo “Mercedesu S 600 Guard”. Doduše, i Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković odbili su takav vid zaštite, ali iz MUP-a ne odustaju od natječaja smatrajući da takva vozila podižu stupanj sigurnosti i da ih imaju sve ozbiljnije službe za osiguravanje VIP osoba.

Tako će, eto, možda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović umjesto starog dobiti novi “Mercedes”, ali, zahvaljujući poreznim obveznicima i velikodušnim građanima ove zemlje, zbog toga neće ostati bez hrane!. Uostalom, njezin je Ured krajem 2016. godine putem javne nabave raspisao natječaj za četiri tone lososa tvrdeći da su to dvogodišnje potrebe Pantovčaka. Nisu valjda pojeli baš svih četiri tisuće kilograma te uvozne i skupocjene ribe koju, vjerojatno u nedostatku domaće, poslužuju stranim delegacijama.

Lijepo je čuti da barem netko u Hrvatskoj dnevno pojede prosječno 5,5 kilograma ribe, dakle da zdravo živi, a usput se može svakodnevno voziti i “Mercedesom”, jer se to ne osjeti na kućnom budžetu! Zaboravila je Kolinda Grabar-Kitarović prije nego li je usporedila “Mercedese” i “Phantome” kako je uoči svog mandata obećala kako će se iz rezidencije na Pantovčaku preseliti u neko skromnije zdanje, u Visoku ulicu, kako bi bila bliže narodu, ali da svoju riječ, kao i u nekim drugim slučajevima, ispunila nije.

Ako je već u potrazi za istinom, Kolinda Grabar-Kitarović mogla je barem jednom poslušati i razumjeti samu sebe. Naime, samo dan ranije u Karlovcu predsjednica je osmoškolcima čitala bajku Ivane Brlić Mažuranić “Kako je Potjeh tražio istinu”, ali očigledno nije shvatila pouku “Priča iz davnine”. Pričajući o Potjehu Ivana Brlić Mažuranić priča djeci o tome što se dogodi kada je čovjek zaslijepljen materijalnim stvarima i strastima, kada ga obuzmu bjesovi i izgubi ljubav, suosjećajnost, osjećaj dužnosti i čovječnost.

Mnoga djeca shvatila su čitajući Potjeha autoričinu pouku o sukobu dobra i zla, tko je Svarožić, a tko Bjesomar i što oni sami žele biti u životu. Hoće li trčati za bogatstvom i biti opsjednuti željom da gospodare drugima ili će im nit vodilja biti istina. Hoće li sebe vidjeti u bijesnom “Mercedesu” i lososu ili u Potjehu.

A Kolinda Grabar-Kitarović morala bi tu bajku “iz vrlo davnog doba” još jednom na miru, sama sa sobom, pročitati. Naravoučenije je blizu, krije se tu negdje na Pantovčaku, između “Mercedesa” i lososa. Ili je istina ipak negdje drugdje?

(novilist.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")