STAV

Ombudsman

Nije, naime, prošlo ni pola sata od izglasavanja njegove dužnosti pred građanima, a čovjek koji ga je predložio, u sred ”hrama demokratije”, pred novim ombudsmanom je pogazio Ustav ove zemlje!
4158 pregleda 9 komentar(a)
Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević
Siniša Bjeković, Foto: Savo Prelević

Član 14 najvišeg državnog propisa (koji bi, poput kakve brane, trebao da ”ustavlja” svaku bujicu proizvoljnosti i poplavu nezakonitosti) jasno govori da su ”vjerske zajednice odvojene od države” te da su one ”slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”

Na predlog predsjednika države, Skupština Crne Gore je izabrala novog ombudsmana - zaštitinika ljudskih prava i sloboda građana. Riječ je o g. Siniši Bjekoviću, čovjeku koga sam imao čast da upoznam, prilikom njegove nedavne posjete Cetinjskoj bogosloviji. Imali smo prijatan i sadržajan razgovor sa njim i njegovim saradnicima, a u vezi pitanja vjerskih prava i sloboda, kao i u vezi crkvenog školstva.

Ne znam da li se bilo kom funkcioneru ili službeniku ove države desila onakva (ne)prilika, u kakvoj se obreo g. Bjeković prilikom njegovog imenovanja u crnogorskoj skupštini? Nije, naime, prošlo ni pola sata od izglasavanja njegove dužnosti pred građanima, a čovjek koji ga je predložio, u sred ”hrama demokratije”, pred novim ombudsmanom je pogazio Ustav ove zemlje!

Iako Član 14 najvišeg državnog propisa (koji bi, poput kakve brane, trebao da ”ustavlja” svaku bujicu proizvoljnosti i poplavu nezakonitosti) jasno govori da su ”vjerske zajednice odvojene od države” te da su one ”slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”, g. Milo Đukanović je glasno ponovio, svoj ranije izrečeni stav, da ulogu predsjednika građanske države i predsjednika sekularne (a opet - multikonfesionalne) političke partije, vidi kao inicijatora i predvodnika obnove ”autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve”! Ili što bi se reklo prostim srpskim jezikom - Pravoslavna Crkva neće biti slobodna da svoje ”vjerske poslove” obavlja bez uplitanja velike političke moći i društvenog uticaja, ovog čovjeka.

Uvaženi predsjednik države je više puta demonstrirao sopstvenu neupućenost u crkvene i bogoslovske istine, a donedavno je isticao kako je ateista. Samo, ne mislim da ga ta (njegova lična) neupućenost ili ateističnost u toj mjeri diskvalifikuju iz poslova uspostave i obnove ”crkve” (?!) - koliko Ustav zemlje čiji je predsjednik. Hoću reći: otkud znam, šta on ima u glavi kada kaže ”crnogorska pravoslavna crkva”? Vjerovatno ne misli na kanonsku (vaseljenski priznatu) Crkvu (SPC) i njene eparhije u Crnoj Gori. Moguće je da ni ne pomišlja na onu Svetinju oko koje su se vjekovima okupljali vjerujući Crnogorci, i kojoj i danas najviše vjeruju? Pretpostavljam da mu nije na pameti ćivot Svetog Petra Cetinjskog. Možda podrazumjeva nekakvu NVO zajednicu u kojoj bi i nekršteni mogli da vode glavnu riječ, a samo zloupotrebljava ime ”crkve” i osveštane pridjeve ”crnogorska” i ”pravoslavna”? Možda misli na neku kvazi-crkvu, čiji bi kvazi-kanoni to dopuštali? Tako da sa te strane ne bi imao poteškoća. Ali sa strane Ustava, g. Bjeković bi morao da reaguje, i prije nego što ja objavim ovaj tekst. Ne može predsjednik sekularne države da ustrojava poredak NITI JEDNE, ma NI BILO KAKVE - vjerske zajednice. Sve i da to dopuštaju pravila ne znam ti kakve fantomske organizacije, to - kvari imidž države i unižava ustavne propise.

Tako bar kaže ovaj Ustav. Ustav ove, naše, zajedničke države Crne Gore. Prije 100 godina - Ustav Knjaževine Crne Gore odnosio se na monarhiju, i na zemlju kojoj je ”državna vjera” bila ”pravoslavna”. Ej - pa čak ni onom knjazu, kasnije kralju - nije padalo na pamet da se formalno-pravno preporučuje za takve poslove ”crkvenog (re)organizatora”. A nije - jer je taj gospodar bio vjerujući čovjek pa mu nije trebao akt koji će ga (za)ustaviti u takvim namjerama. Ovom našem današnjem predsjedniku očigledno treba takav ustav (propis koji svojim imenom podsjeća na imerativnu komandu - ”ostav”). I na sreću - imamo ga. Na nesreću, nema nikog da mu kaže (da mu ga pročita) kako glase njegove sekularne odredbe.

Zato koristim priliku da javno pozovem g. ombudsmana i ukažem na njegovu dužnost. Podsjećajući g. Mila Đukanovića na ustavna ograničenja njegove političke vlasti - on će zaštititi prava pravoslavnih vjernika koji ne žele Crkvu čije će ustrojstvo konstituisati ili obnavljati ili reformisati predsjednik države. A zaštitiće i prava mnogih od nas, crnogorskih građana, koji ne žele državu čiji će Ustav - kršiti (a treba da ga štiti) predsjednik republike.

Autor je rektor Cetinjske bogoslovije

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")