TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Njegovo preosveštenstvo Poslanik

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović uhvaćen je u istom grijehu kao i mitropolit Amfilohije. I on je prešao granicu svoje opštine i zatečen u drugoj. I on je uslikan u društvu nekih građana koje nije pozvao. I on se kretao po javnim površinama. Gvozdenović, međutim, nije ni "pozvan ni doveden" u Centar bezbjednosti. Niti je njegova "mitropolija" saopštila da je - priveden.
15870 pregleda 0 komentar(a)
Važe li isti propisi jednako za svjetovne i duhovne poslanike: Gvozdenović u MZ Crmnica, Foto: ( Skupština Crne Gore)
Važe li isti propisi jednako za svjetovne i duhovne poslanike: Gvozdenović u MZ Crmnica, Foto: ( Skupština Crne Gore)

Petak, 10. april

Približava se trideseti dan organizovane borbe protiv kovida19, koja za sada daje bolje rezultate od one tridesetogodišnje neorganizovane protiv depeesa89. I to isključivo zahvaljujući odličnom snalaženju medicinara u partizanskim uslovima ratovanja. Što se tiče policijsko-tužilačko-sudskih dejstava, kamo sreće da nijesu ni počinjala. Kaznene mjere zbog kršenja naredbi, koje su uvedene kao preventiva i opomena, pretvorile su se u osvetnički pohod države na neposlušne podanike.

Lisice na rukama a ruke na leđima, policijska šaka za vratom, natrpane "marice", masa koja u sudskim hodnicima čeka presudu, rigorozne kazne...

Slike koje više podsjećaju na Italiju iz 1978, dok su karabinjeri jurili za Crvenim brigadama zbog ubistva premijera Alda Mora, nego na Crnu Goru koja se 2020. obračunava sa koronom...

Proljeće je, a naša mala kraljevina sve više liči na onu veliku iz doba šestojanuarske diktature kralja Aleksandra.

Subota, 11. april

Osamnaestogodišnji mladić Aleksa, teški astmatičar, poslije 24 dana izašao je da uhvati vazduha i završio sa - lisicama na rukama, 800 eura kazne i 30 dana kućnog zatvora.

Sjedio je sa drugom na klupi - kaže majka.

Nije nego sa još dvojicom u bašti Kluba boćara - tvrdi policija.

Smješten je u betonjerku, a zatim u policijsku kancelariju sa još dvadesetak privedenih, bez ikakve zaštite i fizičke distance - objašnjava majka.

Ispoštovane su sve procedure kako bi se privedenim građanima obezbijedio bezbjedan boravak u službenim prostorijama - demantuje policija.

Krivi su zbog toga što nijesu poštovali naredbu o distanci? Moguće, na klupi ili u bašti. Za istovjetno kršenje propisa u "marici" i sudskom hodniku sigurno nijesu.

Otkud znam? Pa da bi se trojica, plus bar jedan policajac, nalazila na zakonitoj udaljenosti, "marica" bi morala da ima najmanje 16 kvadrata.

Kolika je površina hodnika u kojem su čekali red na saslušanje, policija nije saopštila. Ali, "crne hronike" na portalima bilježe da su tog popodneva sudiji proslijeđene i u isto vrijeme čekale red 34 osobe.

Neko drugi dužan je da taj broj pomnoži sa četiri. I, zbog kršenja zakona, uhapsi i neke od onih koji su plaćeni da ga sprovode. I sprovede i njih javno, sa sve kamerama i lisicama. U betonjerku, pa kod sudije, pa u kućni zatvor. Nakon što uplate najmanje po 800 eura.

Nedjelja, 12. april

Ne stigoh juče da pročitam sve vijesti, sustižu jedna drugu neviđenom brzinom. Predsjednik danilovgradskog odbora depeesa prekršio je isti zakon, ali nijesu potezane ni lisice, ni "marice". Nije bilo ni šake na perčinu, a ni sprovođenja kod sudije.

Je li ovo realno? Jeste, zato što on nije sjedio na terasi kafića. Nego u kafiću?!

Ponedjeljak, 13. april

Ubijam se kuvanjem, prije će mi ono doći glave nego korona. Ne zbog truda pored šporeta, nego onog za stolom. Počela sam i da lažem, masno, ali za sada samo sebe...

Kažem, čorba je dijetalna, nije strašno što je lonac pun. Šest faširanih, ma nema veze, nijesu svinjske. Podijeliću s nekim, pravim se luda iako fino znam da su ukinute i odlazne i dolazne posjete.

Taman krenuh da se tješim prednostima mladog sira punog ire, nemam živaca za matematiku koja precizno izračunava kako manjak masnoće potirem količinom, kad zove školska drugarica.

- Preživjeste li ti i Damira juče onu invaziju vjerujućih eksperata za novinarstvo?

- Očigledno da, ali ne ulazim ga ja više na tuđe profile!

Moja IT učiteljica Damira Kalač, koja bi inače trebalo da drži i neke druge kurseve, ponajprije one o novinarstvu u službi čovjeka, pokušavala je da odbrani svoje novine.

Ne samo zbog toga što su njene, nego prije svega zato što je u "optužnici" netačan činjenični opis.

Vijesti su ustaške zato što mitropolitu Amfilohiju izostavljaju titulu?!

Ne izostavljaju, nije joj bilo muka da traži i citira informacije, u većini je dodato čak i ono crnogorsko-primorski.

Ali, nije u naslovu?

Najčešće nije, ali nema trika da se profesionalni razlog objasni svima. "Deset na jednoga, o, zar se i to može" - Predsjednikova "antifašistička" ofanziva na Vijesti očigledno je imala efekta i među protivničkom masom...

Pokušala sam sa stručnim objašnjenjima, pozivala se na posebna pravila zbog kojih se ni Đukanoviću u naslovu ne dodaje predsjednik, niti Markoviću ono premijer. I - odustala.

Nema tu pomoći, dvije zaraćene Crne Gore - nastale cijepanjem jedinstvene ratne - očas posla završe na istoj strani. Kad god se oglasi ona treća, mirotvorna i slobodna...

Utorak, 14. april

Treći je dan od Cvijeti, bliži se neradni Veliki petak, a tužilac niti podiže optužni prijedlog protiv mitropolita Amfilohija, niti odustaje od njega.

Zna se samo da je - evo da se odužim polemičarima sa fejsbuka - Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, zetsko-brdski i skenderijski i egzarh pećkog trona Amfilohije završio u - policiji.

Ne zna se, međutim, da li je priveden, doveden ili samo pozvan.

Iz saopštenja, koje izgleda taman kao da su ga pisali šef NKT-a i ministar zdravlja i veselja zajedno, jasno je samo da je "policija na dvije lokacije ispred vjerskih objekata registrovala prisustvo većeg broja građana i sveštenika".

Dobro, nije na dvije nego na dvjema lokacijama, ali to je najmanji problem.

Problem je ono "pozvani i dovedeni", jer oboje istovremeno ne može. Kao što ne može ni jedno ni drugo ako Mitropolija govori istinu kad kaže da je - priveden.

Nije saopšteno ni da li je mitropolit do Centra bezbjednosti doputovao u "marici". Što bi, naravno, bilo zastiđe i pred ljudima i pred bogom.

Zastiđe je - saglasiće se mitropolit sa mnom, garantujem - i to što je astmatičar Aleksa priveden - a ne pozvan ili doveden - i to sa lisicama.

Toliko o snazi države, makar sa one ljudske strane. Sa pravne, ustavne ili zakonske svejedno, valja se nešto mnogo opasnije. Uvođenje u legalne tokove depeesovske prakse da zakoni ne važe za povlašćene.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović uhvaćen je u istom grijehu kao i mitropolit Amfilohije. I on je prešao granicu svoje opštine i zatečen u drugoj. I on je uslikan u društvu nekih građana koje nije pozvao. I on se kretao po javnim površinama.

Gvozdenović, međutim, nije ni "pozvan ni doveden" u Centar bezbjednosti. Niti je njegova "mitropolija" saopštila da je - priveden.

Zašto? Pa, zato što je poslanik svuda poslanik i u svakoj opštini je na svom radnom mjestu. A ukaz o zabrani rada crnogorskog parlamenta nije donešen. Za sada...

Nije zabranjen rad ni Srpskoj crkvi u Crnoj Gori. Za sada...

Zato je i mitropolit svuda mitropolit. I u svakoj opštini je na svom radnom mjestu. I u svakom hramu, sve dok bog ne odluči drugačije...

Srijeda, 15. april

TV Jusovača se potpuno pogubila, ne samo u najnovijem ratu protiv korone nego i u nacionalnim sukobima koje je taj virus naprasno - ali i nakratko - prekinuo.

- Pod plavnim vodama Skadarskog jezera leži danas jedno carstvo potopljeno. Nekada bogata Zeta, država Nemanjića, Balšića i Crnojevića... - odjeknuo je patetični glas iz jučerašnjeg dokumentarca...

Nemanjića? Zar nam TVCG, tokom litija ali i prije njih, nije držala kurs da su Nemanjići bili okupatori Zete. I one koji su u osnovnoj tu lekciju preskočili podsjećala kako se prva zetska dinastija preziva Vojislavljević...

Sa tog ekrana, samo prije četiri godine, odjekivali su pokliči o hiljadu godina državnosti. I to zahvaljujući baš naprasno izbrisanim Vojislavljevićima. I njihovoj bici kod Tuđemila, u kojoj je mala Zeta porazila veliku Vizantiju...

Četvrtak, 16. april

Pročitah jutros da je EU konačno prelomila da izuzme Zapadni Balkan iz restrikcija.

Konsultacije o tome započele su - tek juče. I to tek o nacrtu dokumenta. O kojem tek treba da se izjasni svih 28 država pojedinačno.

Hvala, poručila je promptno crnogorska diplomatija.

Nije trebalo, dodala bih.

Dok se briselski činovnici dogovore o slanju opreme za borbu protiv virusa, vojska kovida će se već nekako usaglasiti da sama povuče trupe sa okupirane teritorije...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")