TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Bojkot kao vakcina protiv depeesa89

Sve su prilike da će prije svjetski naučnici pronaći vakcinu i protiv kovida24, nego što će naša opozicija postići konsenzus da bar jednom u 30 godina ucijelo bojkotuje izbore
11796 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Propade mi plan da objavim knjigu o životu pod kovidom19, ne napisah ni desetak kolumni a on ode. Nema veze, važno je da je to dobro za narodno zdravlje.

O životu pod virusom depees89 napisala sam skoro hiljadu, ali on ne mrda iz Crne Gore. Takvu rezistentnost na sve medikamente svijet nije zapamtio.

Što je vrlo opasno po narodno zdravlje, ali mi smo nekim čudom još na nogama.

Lud narod, davno je tu dijagnozu uspostavio jedan psihijatar.

Depresivni optimisti, precizirao je njegov kolega.

Avetinje, poručio je Crnogorcima nešto manje direktno Sveti Petar Cetinjski. Nije imao diplomu psihijatra, ali jeste poznavao svoj narod u dušu.

Da ga nikad nijesmo dobro razumjeli, pokazalo je i ovo masovno divljenje glavarima zbog borbe protiv korone.

Iako tokom te borbe glavari nijesu ispoljavali naročitu pamet, samo su kopirali metode Svečevog savremenika.

Što čini narod, pitao je Miloš Obrenović. Buni se! Steži... A što čini narod sad? Ćuti! Popuštaj...

***

Popuštam i ja, ali ne na političkoj nego nervnoj bazi, ispred ovog televizora. Od podne do ponoći, sve dok jedno od nas dvoje ne pukne.

Je li ovo realno, svi poslanici u parlamentu pričaju o izborima?! Kao da je u Crnoj Gori sve bilo potaman ne samo tokom korone, nego i prije nje. I kao da glasanje u opštem haosu može biti sasvim normalna pojava.

Dobro, ovaj mutirani oblik uvezene korone potpuno će nas napuštiti nakon tri mjeseca, jeste to razlog za radost. Ako se najesen i vrati, postoji nada da će do tada biti pronađen lijek protiv kovida19.

Depees89 ne pokazuje sličnu namjeru iako je tu duže od tri decenije. Za sve to vrijeme nikad nije mutirao, nuđeni su nam razni ljekovi, ali nijedan nije pokazao efikasnost.

Vakcina jeste odavno, u normalnim državama redovno se upotrebljava još od početka prošlog vijeka i zove se - bojkot.

Nažalost, većina naših opozicionara više strahuje od posljedica masovne vakcinacije po njihov privatni život, nego od onih koje će nastavak vladavine ovakvog režima ostaviti na društveno, ekonomsko i političko zdravlje naroda.

Sve su prilike da će prije svjetski naučnici pronaći vakcinu i protiv kovida24, nego što će naša opozicija postići konsenzus da bar jednom u 30 godina ucijelo bojkotuje izbore.

***

Stvarno je licemjerno spremati se za izbore u režiji depeesa, a u iste opanke čuditi se čudesima koje nam ovih dana priređuje Specijalni tužilac.

Licemjerniji od toga bio je jedino način na koji je taj tužilac pokušao da se posprda sa poslanikom. Zbog uzgrednog pitanja što je sa 400 miliona za koje je pred njim optuživao šefa budvanske kriminalne grupe.

- To je bio privatni razgovor, a ja kao starocrnogorac ne iznosim detalje između dvije osobe - demantovao je tužilac, ali ne poslanika nego sebe.

Dobro, možda između dvije osobe i nije, ali između tri - jeste. I nije te detalje iznio pred nekim pojedincem, nego ih - izvučene iz konteksta - objavio na sajtu tužilaštva.

Ne pamtim da je ijedan tužilac - prije ili poslije njega, staro ili novocrnogorac - privatni razgovor troje advokata učinio dostupnim milionima pojedinaca.

A odgovor na pitanje čiji karakter čini dostupnim čitanje Balade o žabi prepuštam autoru:

- Bolje je biti ništa nego žaba. - Suvišna na svetu... čime se bavi i čemu se ona raduje?! - Nepotrebna, plašljiva, ružna i zelena. - Ko može stati u odbranu žabe? - Koga su zadužile, šta su učinile? - Da nisu žabe, toga bi se stidele. - Ne treba obraćati pažnju na njih... treba ih ignorisati, prećutkivati i zaboraviti! - To je najbolji lek protiv žaba! Tako je pisao Matija, ja sam samo izvukla iz konteksta... *** Iz konteksta ovih dana izvlače vladajući poslanici i Vlada i Predsjednik, organizujući kongrese divljenja sebi gdje god stignu. Jeste li sad vidjeli kakav zdravstveni sistem imamo, najbolji u regionu i šire, pucaju od ponosa sa svih ekrana...

A kontekst kaže da smo prije samo nekoliko godina, po ocjeni međunarodnih asocijacija, imali najgori zdravstveni sistem u Evropi. Citirao ih je tada službeno jedan od bivših direktora Fonda zdravstva Zoran Glomazić.

Što se mene tiče, od predstavnika zdravstvenog sistema posljednjih mjeseci vidjela sam samo one koji pripadaju vladajućoj koaliciji. I ne da su bili dobro organizovani, nego bi im pozavidjela i Koza nostra.

Samo što to nema nikakve veze sa tromjesečnim ratom protiv korone i borbom za narodno zdravlje. Nego sa ogromnim tridesetogodišnjim iskustvom u borbi protiv vlastitog naroda.

U kojoj je svaka bitka bila odsudna, a u svakoj korišćena nedozvoljena ofanzivna sredstva.

Zato što je cilj uvijek bio isti - opstanak na vlasti po svaku cijenu. Svaki drugi ishod vodio bi pravo ka Spužu.

***

Predvorela sam cijelu tu borbu ispred ekrana, ali ni u jednom dnevniku nijesam uspjela da vidim ni jednog jedinog doktora kojeg već ne znam sa raznih skupova vladajuće koalicije.

Izuzetak koji potvrđuje zna se što bila je Milena Popović-Samardžić. Ali samo kao lider Sindikata doktora medicine, i to u samo nekoliko navrata.

A ko su ostali doktori medicine koji su stvarno rizikovali život i liječili oboljele, e to ćemo saznati tek kad splasne ovo ludilo od divljenja ekipi koja se nije skidala sa ekrana.

Dako se u međuvremenu i neki od opozicionara sjeti da neko od badijavnih poslaničkih pitanja zamijeni pravim: kako se zovu svi oni epidemiolozi, infektolozi, anesteziolozi i pulmolozi kojima nije bilo dozvoljeno ni da se vide ni da se čuju ovog proljeća.

***

Da im pomognem, smislila sam već jedno za Premijerski sat. Što je značio početak poruke D.M. da nam je "sad neophodna gvozdena disciplina".

Razumjela sam samo ono na kraju, da "na nju ne treba posebno ukazivati", jer nam je tu profilaksu gvozdenog porijekla, ako je vjerovati medijima, propisao još 29. marta, a onda je prepisao i 2. i 29. aprila.

Jeza me uhvati kad god nam se premijer obrati jezikom bivše funkcije. Naročito zbog toga što znam da zna kako je utjerivanja straha bilo preko svake mjere.

Sad nam trebaju institucije kojih nemamo. Da provjere sve uredbe, naredbe i ostala kršenja zakona i Ustava. Što ove postojeće ili ne umiju ili neće.

I treba svakom stanovniku Crne Gore, koliko-toliko pravično, nadoknaditi sve što mu je oduzeto u ime borbe protiv korone. Što ni jače institucije, bojim se, ne bi mogle sve i kad bi htjele jer je budžet prazan.

Zbog toga otimaju čak i poklonjeni novac, ne bi li makar Infektivna klinika ušla u predizbornu kampanju. Iako je baš ona baraka u kojoj se sada nalazi prvi razlog za smjenu ministra zdravlja i veselja Kenana Hrapovića.

Drugi bi mogla biti skoro zaboravljena teška javna optužba da je taj ministar reketirao vlasnika bolnice Meljine Duška Kneževića.

Kao treći, četvrti..., sedmi, osmi, kandidujem neke sitnice iz njegove ranije poslovne biografije. Poput onih 70 miliona potrošenih mimo plana, na što je davno upozoravao Zoran Glomazić...

Ostale razloge za smjenu gledali smo, uživo ili na TV-snimcima, od prvog do posljednjeg dana borbe protiv korone...

***

O tome što se sve može dogoditi tokom i poslije te borbe, poučno je iz Amerike svjedočio bivši crnogorski ambasador i koordinator za učlanjenje u NATO, Vesko Garčević:

- Nakon ovoga, i dalje će postojati jedna sklonost autoritarnih režima da preduzimaju mjere koje bi ograničavale ljudsku slobodu u ime zaštite naših života.

Ne znam u kom je kontekstu ovo rekao, ali meni je neodoljivo ličio na ovaj naš, crnogorski.

Američki bih prepoznala i da ga nije pomenuo:

- Nije bilo ograničenja slobode kretanja. U suštini, država je građanima samo preporučila kako da se ponašaju. Ovdje se sve preporučuje. Policija ne hapsi, ne stavlja ljude u zatvor zbog toga što to rade. Sloboda mišljenja i izražavanja nije ograničena. Vi možete da kritikujete, da izražavate svoje mišljenje, da postujete bilo šta na fejsbuku ili bilo kojoj društvenoj mreži, i niko vas neće zbog toga uhapsiti ili kritikovati da širite paniku... P. S. Izvlačenjem iz konteksta poslužio se i Fridom haus. Izvlačeći 2020. kao godinu u kojoj Crna Gora, prvi put od 2003, nije demokratska država. Čitam i ne vjerujem svojim očima, je li moguće da tako ozbiljna organizacija punih 17 godina nije primijetila da je ovdje na vlasti "hibridni režim u kojem je vlast zasnovana na autoritarizmu". I da "takva vlast može istovremeno da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore"?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")