stav

Đukanovićev nacio-banditizam

Nikada u istoriji Crne Gore nije bilo primitivnijeg i opskurnijeg nacio-bandititizma u državnoj politici. Đukanović je lično ubio svaku nadu slobode, ravnopravnosti i građanske tolerancije. Isključivost, progon, metež, pritisak, piromanija i redom do najgorih nesreća, obilježja su jedne tiranske vladavine kojoj je EU birokratija svako malo naduvavala mrtvi mjehur

21382 pregleda 79 reakcija 37 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik je ponovo imao javni napad neobuzdanog patriotizma. "Uprkos brojnim političkim pritiscima kompromisa sa nacionalistima i onima koji žele da unište tekovine ove generacije, neće biti!" Ovu rečenicu skovao je u vlastitoj kovnici opasnih budalaština kojima obiluje jedna urnebesna politička biografija. Čovjek je inače preteča najvulgarnijeg nacionalizma. Na njemu je iizgradio prijeteću i raspadajuću imperiju.

Nikada u istoriji Crne Gore nije bilo primitivnijeg i opskurnijeg nacio-bandititizma u državnoj politici. Đukanović je lično ubio svaku nadu slobode, ravnopravnosti i građanske tolerancije. Isključivost, progon, metež, pritisak, piromanija i redom do najgorih nesreća, obilježja su jedne tiranske vladavine kojoj je EU birokratija svako malo naduvavala mrtvi mjehur.

On neće kompromis sa nacionalistima? Jedina istina je da više niko od nas sa njim ne želi kompromis! Đukanović je crnogorstvo bagatelisao i sjeftinio do nivoa plažne žurke na koju je dobrodošlo svako silikonsko dupe. Nijesu bolje prošli ni jugoslovenstvo i srpstvo dok ih je štitio kao "tekovine svoje generacije". A kad smo kod generacijskih tekovina koje on brani od nacionalista prisjetimo se; te tekovine su prvotno bile "tenkovine" za koje se izvinio po više puta svima u regionu izuzev nama koje je devedesetih nacionalistički nagurao u tenkove.

Onda su tenkovine postale "tankovine" na otvorenom moru i Skadarskom jezeru. Tankovi i pretakanja nafte, burad, bidoni, cistijerne, rodno su mjesto naše državne modernosti u koju su se uklopili samo oni koji se nisu mnogo raspitivali.

Nema kompromisa sa nacionalistima! Dakako! Bilo ga je sa italijanskim mafijašima, sa domaćim kriminalcima, sa švercerima duvana, droge i bijelog roblja, sa ratnim profiterima i antiratnim biznismenima, sa regionalnim teroristima, sa lopovskim investitorima, sa svakim sojem i nesojem, ali sa nacionalistima nema! A ko su nacionalisti ostaje da se sluti. Ko se ne bude raspitivao spasio se, a ko pripita prepoznao se i kandidovao za Goli Otok izdaje.

Ovaj najnoviji target biće ubrzo raščlanjen u poslaničkom klubu DPS-a i potom ubrizgan auditorijumu u predizbornim porcijama.

Lov na nacionaliste u susret izborima zatrpaće svaki trag koji vodi do vjetroturbina na Možuri koje su danas tema među "malteškim vitezovima" smrti. I kod njih i kod nas ubijaju novinare.

Nova generacija Đukanovićevih sljedbenika i nacionalističkih jurišnika već je poredila Đukanovića sa Svetim Petrom Cetinjskim. Nakjuče je stigao dodatak po kojemu je Veselin Veljović kamen temeljac crnogorske nazavisnosti. Čekajući simboličnu metaforičnost pitamo se šta će pripasti Njihovim trostrukostima Filipu Vujanoviću i Vesni Medenici? Svetozar Marović je negdje dublje, pod onim pomenutim temeljnim kamenom.

U skladu sa rečenim raspisani su izbori. Krajem avgusta treba dotući nacionaliste, a potom na miru dotući Crnu Goru. U zemlji koja živi od ljetnjeg turizma kampanja će se voditi u julu i avgustu?

Đukanović je očigledno predvidio raspadanje i pucanje sistema po svim šavovima i zato ne smije da sačeka jesen.

Mnogi će povjerovati da izbore organizuje u ljetnje vrijeme kako bi izbjegao novi talas korona-virusa. Kovid je, međutim, tu i izbori su tu! Mimo ustava Đukanović je skratio mandat Skupštini, a istom logikom Simović produžio mandat NKT- u. Važno je sačuvati tekovine! Važno je da nema kompromisa! Važno je pobijediti nacionaliste! A od čega ćemo živjeti vidjeli bismo tokom duge jeseni i duže zime.

Zajednički otpor ovom ludilu odavno je obaveza mislećih i odgovornih. Jesmo li dorasli pokazaćemo ubrzo.

Ključno Đukanovićevo "oružje" u predizbornoj bici ovoga puta su zaborav i strah. U navodno mitskoj borbi protiv importacije Kovida -19 treba zaboravite deportacije, migracije i opštu bježaniju iz Crne Gore koje neprekidno traju.

Otpor nacio-banditizmu koji je u kodu ove tiranije, otpor ili ćemo kidisati jedni na druge kada ostanemo na pustom polju preživljavanja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")