TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Kuriri Save Kovačevića

Ne bih ja za DPS, no pušti đavola, dobro je i stotinak eura samo kad je s mirom - učinak je straha koji komesari vlasti šire sjeverom uoči svih izbora...

29651 pregleda 77 reakcija 0 komentar(a)
Grafit u Beranama, Foto: Tufik Softić
Grafit u Beranama, Foto: Tufik Softić

Kad sam se prije petnaestak godina doselila u Zagorič, nije baš odmah stigao aber o mojim političkim uvjerenjima, a ni sama se u početku nijesam pretrzala da o tome obavještavam širi komšiluk.

Jedne večeri uoči nekog glasanja - na referendumu ili izborima, ne pamtim dobro - čujem dozivanje ispod terase.

- Komšinice, dođite na slavlje, DPS nam je napravio Poštu - najglasnija je bila visoka gospođa za koju sam kasnije čula da je na visokoj poziciji.

- Nije DPS nego PTT, i to od naših para, je li moguće da još postoje avetinje koje to ne shvataju - ne uspjeh da savladam bijes i sročim odgovor bar malo učtivije.

***

Postoje, očigledno, kako koji izbori - sve su brojnije. Ili se, zbog seljenja kampanje na društvene mreže, bolje vidi politička pamet prosječnog crnogorskog glasača.

Zato DPS, što se tiče društveno-ekonomske propagande uoči izbora, ne mora da mijenja ništa punih trideset godina.

Premijer s lopatom na lokalnom nivou, Predsjednik sa građevinskom operativom na globalnom, ministri otvaraju škole, vrtiće i domove zdravlja nakon svakog krečenja.

Upadne i koji spot zelenog Krnova ali bez konja, izgleda da su i oni neđe utekli po odlasku Klaudije Šifer.

Nešto rjeđe prikazuju nam i plavo more sa isto takvim nebom, sugerišući zasluge partije i za te pojave.

Ka obali se kamere ovog avgusta ne okreću, mogle bi čak i avetinje poput one sa početka priče početi da se preispituju i glede zasluga DPS-a za opustjele plaže u špicu sezone...

***

Političko-propagandni program, nakon odbrane udarene države prije četiri godine, obogaćen je obnovom crkve i zaokruživanjem nacionalnog identiteta.

Koga briga što Crnogorci ne vjeruju u boga, važno je jačati vjeru u partiju i njenog lidera. I prekrečiti prošlost, njenu i njegovu...

- Nemojte više širiti laži - priprijetila mi je mlađana aktivistkinja poslije fb-komentara na ovu temu - Milo Đukanović je oduvijek bio za nezavisnu Crnu Goru, nije mogao ništa da uradi zato što je Momir Bulatović sprovodio program Slobodana Miloševića.

Pokušala sam, ređajući činjenice po datumima i godinama, da joj objasnim kako su sva trojica došla na vlast izvornim četničkim programom i njegovom izvornom praksom ubij, zakolji i - odustala.

Ne zbog njenog neznanja, nego zbog stotinak komentara podrške koje je - i to od ljudi koje sam smatrala normalnim - dobila za pola sata...

***

Koliku su podršku dobili četnici u Gornjem Zaostru, ne uspjeh da utvrdim. Svi mediji vrte isti snimak, kao da ga je pravila ista (foto) Služba.

Rekoh ja prije mjesec, ne može kod nas nijedna izborna kampanja bez Pavla Đurišića. Nije se kolumna još ni o'ladila, kad evo njega.

Na portretu, naravno, živ je samo u srcima pripadnika podmlađenog štaba četničkog pokreta. I, u prosjeku nešto mlađih, članova izbornog štaba depeesa.

Nema prikladnijeg načina za pravljenje strašila od prosrpskih partija, srpske crkve i vaskolikog srpstva od - voskresenja davno počivšeg vojvode. Ni jačeg dokaza o koketiranju crnogorske vlasti sa fašizmom.

***

Privedeno je više osoba zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela o zabrani okupljanja, saopštila je crnogorska policija.

Privedeni su svi učesnici zbog kršenja Krivičnog zakonika - saopštila bi policija u nekoj drugoj, normalnoj državi.

Zato što je virus fašizma, na duži rok, opasniji po zdravlje stanovništva nego korona. I zbog toga što je negiranje ratnih zločina takođe zločin, a slavljenje ratnih zločinaca još i više...

Ništa od toga kod nas se nije moglo očekivati, Gornje Zaostro je bilo namijenjeno za jednokratnu upotrebu.

Javnosti je saopšteno samo da su učesnici privedeni. O tome koliko su zadržani, ni riječi...

Sve su prilike da nijesu ni pola dana, a kamoli uobičajena 72 sata. Da jesu, bilo bi previše očigledno ko je pisao prijeteće poruke u Talumu, Haremima i Obalskom.

I još važnije, ko ih je kreirao.

Da četa, koja je već uslikana u Gornjem Zaostru, svjesno srlja u apsanu tako što u Beranama ispisuje poruke mržnje - e, to je mogla da smisli samo pamet #mirkopazimetak.

***

Zahvaljujući toj pameti, i udarni Dnevnik na TV Jusovača izgledao je te noći kao da su izvještaje donosili kuriri Save Kovačevića.

- Jutros su na zidovima kuća u naseljima sa pretežno bošnjačko-muslimanskim stanovništvom osvanule poruke mržnje, uz portrete četničkih vođa - čuo se dramatičan glas iz studija, uz snimak grafita kojima se psuje majka turska.

Koji mozak, pa da je u pretežno crnogorsko-srpskim pisalo bi da su Crnogorci Đilasova kopilad ili Srbe na vrbe, imamo bar iskustva u tome đe se čime postiže željeni predizborni efekat.

Naročito kad se tri puta ponovi apel dvojice mještana da ih državni organi zaštite, otkriju počinioce i adekvatno kazne.

- Osjećam se veoma ugroženo, katastrofalno, ja ne znam, nijesam zaslužio da mi se to radi pred moju kuću. Očekujem sjutra baciće mi bombu ođe - pogodili su cilj kreatori i crtači grafita mržnje.

S tim strahom će na izbore stanovnik Berana koji ima "četvoro unučadi, penziju 125 eura, a nit' radi sin, niti snaha"...

Taj strah širi se ovih dana sjeverom, ne samo preko grafita nego uživo. Sijao ga je i tzv. javni servis punih 12 udarnih minuta samo u jednom Dnevniku, narednih dana nijesam bilježila minutažu.

Ne bih ja za DPS, no pušti đavola, dobro je i stotinak eura samo kad je s mirom - zna se da zastrašeni baš i nemaju petlju da zaokruže bilo koju listu osim vladajuće...

***

- Mještani apeluju na nadležne da ih zaštite, jer ih ovi grafiti vraćaju u vrijeme devedesetih, kojih ne žele ni da se prisjećaju - ne zaostaje ni reporter po pitanju političke pameti.

Pa grafiti su upravo tu i postižu upravo taj efekat straha zato što mještani, ne samo Berana nego cijele Crne Gore, ne žele da se prisjećaju devedesetih.

Kad bi samo na trenutak to poželjeli i vratili se tri decenije unazad, prepoznali bi rukopis. I saznali ne samo ko je izvođač radova na grafitima, nego i ko je nalogodavac.

I ne bi se njemu obraćali za pomoć, nego pomogli da završi u zatvoru. Ne zbog grafita ispisanih na zidovima nekoliko kuća, nego onih urezanih u budućnost svih nas.

Evropsku, tvrdi vlast i uoči ovih izbora. Iako je jedina vrijednost koju smo masovno preuzeli od Evrope onaj čuveni stokholmski sindrom o ljubavi žrtve prema dželatu...

Doživotnoj, ne umije Crna Gora drugačije...

P. S. Crna Gora će dobiti 60 miliona eura pomoći ako se uspješno bude borila protiv korupcije - poručila je juče Evropska komisija, nakon desetak godina zaludnje taktike štapa i šargarepe, crnogorskoj vlasti. Koja na korupciji opstaje već tri decenije, uz najmanje 600 miliona godišnjeg plusa...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")