više od riječi

Razumijevanje

No, kako nije nimalo jednostavno sa svim tim ne /razumijevanjima, mora da vam prija kada dobijete priznanje, makar u formi tvita, potvrdu da ste razumjeli, ako je moguće sa neke visoke adrese… Od nekog, recimo, profesorskog autoriteta

50543 pregleda 75 reakcija 53 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Čitav život je oluja koja ljudsko biće neprestano baca između dvije obale - razmijevanja i nerazumijevanja. Od jedne do druge obale nosi vas sveta moć radoznalosti. Nećete uvijek isplivati na istu obalu - nikome ne pripada cijelo razumijevanje. Kvaka je u tome što i kad isplivate na obalu nerazumijevanja vi mislite da ste na onoj drugoj, da ste shvatili stvari. Ali, to su ograničenja od druge vrste, to je ljudski usud.

No, kako nije nimalo jednostavno sa svim tim ne /razumijevanjima, mora da vam prija kada dobijete priznanje, makar u formi tvita, potvrdu da ste razumjeli, ako je moguće sa neke visoke adrese… Od nekog, recimo, profesorskog autoriteta.

Crna Gora je dokazala da razumije demokratiju, kaže predsjednik Đukanović nakon izgubljenih izbora. Hvala mu, gdje čuo i gdje ne čuo. Malo više joj je trebalo da shvati, ali bitno je da konačno razumije… Valjda nije pitanje bistrine. Izvjesno - nije. Izgleda da je problem bio sa lošim “nastavnim” kadrom. I nestručnim “školskim” osobljem. Ipak, najvažnije je da sada Crna Gora razumije demokratiju. Potpisao profesor kod koga se ova lekcija učila trideset (školskih) godina. Ali, ne zgražavajte se nad ovim ciframa - Rusija još ne razumije što je to demokratija, ako vam to nešto znači. Ili Kina. Doduše njih to i nije baš previše zanimalo.

Nije se do juče ni Đukanović mnogo mučio da populaciji pomogne da razumije demokratiju.

Više su ga zanimala neka druga, njegova sopstvena, gotovo dirljiva razumijevanja - za besramnu pohlepu dvorske ekipe, za mračne komesare koji propisuju kako se ima biti Crnogorac, za sulude kadrovske ambicije svojih pajtosa i pajtosica, za mrak čaršijske medijske ekspresije…

Previše razumijevanja i za Kanta, a kamoli za nekadašnju omladinsku partijsku uzdanicu…

Nova/buduća vlast je vrlo rano napravila jedan tako crnogorski faul… A nama koji želimo da duh promjene pokrene novi optimizam u ovom posrnulom društvu takve pogreške ne smiju ostati nevidljive. Kao što je u pregovorima od kojih svi tako mnogo očekujemo ostalo nevidljivo nešto više od pedeset posto populacije… Crna Gora izgleda ima razumijevanje za tu vrstu diskriminacije, uprkos horskom deklarativnom prizivanju nespornih i univerzalnih vrijednosti. Zvuči nevjerovatno, ali u tri pregovaračka tima tri opozicione koalicije nema nijedne žene!? Među desetak, dvanaest vukova koji će pregovarati o budućoj ekspertskoj vladi ne nađe se ni jedna žena?

Biće to mudati pregovori, nema sumnje.

Ovdje je riječ o suštinskom nerazumijevanju zeitgeista. Kao što je počela da razumije demokratiju možda jednom počne da razumije i istinsku rodnu i svaku drugu ravnopravnost.

Koliko su sva naša usvajanja evropskih standarda zapravo - golo provincijsko fioliranje vidite u ovakvim situacijama.

Ne razumijem još ponešto - oko korone i NKT. Ovo tijelo se na neko vrijeme sasvim isključilo iz CG stvarnosti. Sada bi da se vrati tamo, ali, ne ide baš lako… Mogli ste da zatvorite škole, sportske sale, kafiće, radnje a niste u stanju da objasnite javnosti opasnost od masovnih okupljanja?

Kao što je Crna Gora odnedavno počela da razumije demokratiju bilo bi dobrio da počne i sa razumijvanjem epidemiološke situacije…

Formulacija predsjednika Đukanovića o “razumijevanju demokratije” pokazuje inteligentan krizni menadžment. Gotovo da zvuči kao da je sam Đukanović pohvalio Crnu Goru što je smijenila DPS. I tako dokazala da razumije demokratiju. Pošteno od njega. Kao da i on sam pomalo uživa u porazu svoje ekipe. Zar ne zvuči tako? Da neće i on kod Milice u novu partiju?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")