KOSMOS ISPOD SAČA

Trudnice ili Tuzi?

To da na bočici lijepo piše C-I-N-K uz naglašeno OPREZ, to je promaklo odgovornima

30137 pregleda 137 reakcija 18 komentar(a)
Detalj iz Tuzi, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Tuzi, Foto: Boris Pejović

Važnije su tri trudnice nego stotinu oštrorječitih Đeljošaja i ostalih “sjednimozasto“ političara. Možda su balvani važniji od ploda? Ne treba se pretjerano ložiti na predstavu Uličnog teatra Tuzi, jer se lako prozre kliše i over-teatralnost u prvom činu. Clickbait mediji i analitičari željni sukoba su se odmah upecali, pa ćete naći na hiljade komentara i reportaža o frci u Tuzi(ma). Da se primijetiti da novinari pa ni analitičari ne znaju u koji padež da smjeste Tuzi, a takođe ne znaju da li da stanovnike nazovu Tuzani, građani Tuza ili narod Tuzi. Toliko o poznavanju teme.

Neka sudi ko želi da je ovo što slijedi skretanje sa teme, spreman sam biti skretničar na nešto što se može nazvati “novi život“. Ipak mi se priča o trudnicama čini važnijom od toga da li se u Tuzi(ma) može popiti dojč u kafiću. Gorka je to politika.

Ni djelić pažnje kao Tuzi nisu dobile tri trudnice koje su umjesto glukoze monohidrata u Domu zdravlja u Bloku V dobile Cink oksid. Ne vrijedi sablažnjavati se nad tim, ali mora se ukazati na strašnu grešku. Od nadležnih smo umjesto “Ko je kriv?“ dobili odgovor da svi dijele krivicu, veledrogerija i tehničar. Čak kažu da je i faktura kriva. Falilo je samo da neko ustvrdi kako su i trudnice krive što su primile cink umjesto glukoze.

To da na bočici lijepo piše C-I-N-K uz naglašeno OPREZ, to je promaklo odgovornima. Mogu da smisle milion izgovora. U Dom zdravlja u Bloku V sliva se narod ne samo iz Bloka već i iz Tološa, ali i City kvarta, tog arhitektonskog čuda koje nema osnovnu školu ni potrebne ambulante za toliki broj brzoniklih grdnih zgradurina. Vrijeme je pandemije, svi su pod stresom i preopterećeni, ali ipak, makar kad su trudnice posrijedi mora se obratiti posebna pažnja. Tu nema izgovora. Nema aljkavosti i uzrečica koje umanjuju bitnost propusta. Navikli smo na izgovore koji asociraju na prenaduvanost problema a počinju sa: Što je strašno, ajde zaboga, maaaakse, pušti častiti, mali posa’, aooooo, veliki posa’, miči tamo. Umjesto da se čelni ljudi sklanjaju zbog nerada, propusta i neodgovornosti, izgleda se samo zbog politike vrši sječa kadrova.

Za to vrijeme Daka u Nikšiću poput Palme obećava 100 eura ženi koja zatrudni. Ne treba njima sto eura, potrebno im je da računaju na normalan bolnički krevet, obrok i tretman kad im zatreba. Taj jedan Majbah zakrpio bi mnogo toga. Sada im je izgleda najpotrebnije da ih ne kljukaju cinkom, za početak.

Mnogo manju debatu izazvale su te tri trudnice čak i od sklanjanja i ponovnog postavljanja bakroreza Kosovke djevojke u KC. Probudili se i auto-intelektualci da dokažu kako je Kosovka djevojka kopija Sestre s Vučijeg dola. To što zdravstveni sistem krešira i puca po šavovima, za to će i jednim i drugima, i prethodnima i sadašnjima uvijek biti krivi oni drugi. Tako je najlakše.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")